back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρέθηκε ο ένοχος πίσω από την παραγωγή φλεγμονής στα αυτοάνοσα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΒρέθηκε ο ένοχος πίσω από την παραγωγή φλεγμονής στα αυτοάνοσα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hokkaido της Ιαπωνίας σε συνεργασία με Αμερικανούς επιστήμονες μάλλον κατάφεραν να αναγνωρίσουν έναν βασικό μηχανισμό που είναι «ένοχος» για μια σειρά από φλεγμονές στον οργανισμό και φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η αθηροσκλήρωση.

Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρα πιο κοντά στην κατανόηση του φαινομένου που οδηγεί στην φλεγμονή που παρατηρείται σε αυτά τα νοσήματα. Για να επιβεβαιωθεί η υπόθεση εργασίας χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια με ρευματοειδή αρθρίτιδα και παρατηρήθηκε ότι η εξάπλωση της φλεγμονώδους απόκρισης συνδέεται με την «διασταύρωση» νευρώνων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο ScienceDaily.

Στις φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα -που πρόκειται για χρόνια ασθένεια – το σώμα επιτίθεται στα δικά του υγιή κύτταρα -και προκαλεί υπεραφθονία φλεγμονής. Αυτές οι ασθένειες περιγράφονται επίσης ως αυτοάνοσες διαταραχές. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η φλεγμονή εμφανίζεται κυρίως στις αρθρώσεις. Η φλεγμονώδης απόκριση εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε εντοπιστεί ο μηχανισμός που δημιουργεί αυτή την «απομακρυσμένη» φλεγμονή.

H απάντηση σε αυτού του είδους την φλεγμονή «κρύβεται» στους νευροδιαβιβαστές και τη δράση τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το φαινόμενο “gateway reflex” φαίνεται ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παρακάμπτουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να διεισδύσουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και να πυροδοτήσουν νευροφλεγμονή. Για να κάνουν αυτό το «ταξίδι» τα ανοσοκύτταρα περνάνε μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία και προσαρμόζονται σύμφωνα με την κατεύθυνση μέσα από την «νευρική διασταύρωση».

Μια ανασκόπηση αυτής της προηγούμενης έρευνας οδήγησε στην υπόθεση ότι η «νευρική διασταύρωση» είναι ο τρόπος με τον οποίο η φλεγμονή εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα. Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) που εκκρίνεται από τη διασταύρωση αισθητηριακών νευρώνων-ενδονευρώνων είναι δηλαδή το κλειδί για την εξάπλωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις, ενεργώντας ως νευροδιαβιβαστής και ενισχυτής φλεγμονής. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη) είναι ένα οργανικό μόριο με δεσμούς υψηλής ενέργειας που αποτελείται από δακτύλιο αδενίνης, ριβόζη και τρεις φωσφορικές ομάδες. Έχει θεμελιώδη ρόλο στον μεταβολισμό, καθώς μεταφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να διατηρήσει μια σειρά κυτταρικών διεργασιών που λειτουργούν αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσουν να εξετάσουν καλύτερα το φαινόμενο αυτό οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε πειραματικές ομάδες και ομάδες ελέγχου. Και οι δύο ομάδες είχαν προβλήματα στον αριστερό αστράγαλο. Όπως παρατηρήθηκε στην πειραματική ομάδα είχε διαταραχθεί το αισθητήριο νευρικό κύκλωμα μεταξύ του δεξιού και του αριστερού αστραγάλου. Στην ομάδα ελέγχου το πρόβλημα είχε «μετακομίσει» στον δεξί αστράγαλο όπως συνήθως συμβαίνει στη συνήθως ρευματοειδή αρθρίτιδα. Παρόλα αυτά, στην πειραματική ομάδα η φλεγμονή είχε ανασταλεί. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί αν αυτή η ανακάλυψη ισχύει και για τους ανθρώπους.

Η μελέτη https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220517112216.htm

Πηγή: biospace.com

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ