back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σαμ Άλτμαν: 10 χρόνια ζωής παραπάνω – Το «μυστικό» πείραμα των 180 εκατομμυρίων δολαρίων

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΣαμ Άλτμαν: 10 χρόνια ζωής παραπάνω – Το «μυστικό» πείραμα των 180 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο Σαμ Άλτμαν είναι ήδη ένας τεχνολογικός τιτάνας. Ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, ο Άλτμαν θεωρείται ευρέως ότι είναι το πρόσωπο της τεχνητής νοημοσύνης, επαναπρογραμματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε και θα εργαζόμαστε για τα επόμενα χρόνια.

Η ακατάπαυστη ενασχόλησή του με το μέλλον της τεχνολογίας – συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των επενδύσεων στις Reddit, Stripe, Airbnb και Instacart – τον έχει κάνει δισεκατομμυριούχο τουλάχιστον δύο φορές.

Αλλά οι υπολογιστές δεν είναι το μόνο του πάθος. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Άλτμαν ξοδεύει αθόρυβα σημαντικό χρόνο και χρήμα και σε ένα άλλο project: προσπαθεί να επαναπρογραμματίσει το ανθρώπινο σώμα.

Το 2021, κατά τη διάρκεια μιας «ανάπαυλας» μεταξύ της ανάληψης της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI και της παρουσίασης του ChatGPT στον κόσμο, ξεκίνησε ένα παράλληλο πρόγραμμα αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Με την ονομασία Retro Biosciences, ο στόχος της startup είναι απλός αλλά εξαιρετικά φιλόδοξος: να προσθέσει 10 υγιή, ευτυχισμένα χρόνια στο τέλος της ζωής μας, σύμφωνα με το Business Insider.

Άνθρωπος της «επόμενης μέρας»

Ως άνθρωπος της «επόμενης μέρας» που λέει ότι είναι απολύτως προετοιμασμένος για την απόλυτη καταστροφή με όπλα και χρυσό, είναι λογικό να ανησυχεί για το μέλλον του κόσμου και να εστιάζει στον εντοπισμό των απειλών που απειλούν την ύπαρξή μας. Αισθάνεται επίσης έντονα ότι είναι κάποιος που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση όλων αυτών των υπαρξιακών προβλημάτων.

Οι ιδιοφυής «συνεταίρος»

Για να το πετύχει τον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων, ο Άλτμαν συνεργάστηκε με τον Τζο Μπετς-ΛαΚρουά, έναν βιοφυσικό, ιδιοφυή προγραμματιστή και μηχανικό υπολογιστών, με σπουδές στο Χάρβαρντ, το MIT και το Caltech, ο οποίος κάποτε ανέπτυξε τον μικρότερο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο.

Αν και δεν έχει εκπαιδευτεί στην γηριατρική, ο Μπετς-ΛαΚρουά είναι από καιρό υποστηρικτής της «σκληρής επιστήμης» (οι επιστήμες που βασίζονται σε πειράματα-μετρήσεις-και παρατηρήσεις)  και της «βαθιάς βιολογίας» για τη μακροζωία μέσω του μη κερδοσκοπικού του Ιδρύματος Health Extension Foundation.

Για τον απλό παρατηρητή, το biohacking μπορεί να μοιάζει με ιδιόρρυθμο project. Αλλά η Retro Biosciences ταιριάζει στην πραγματικότητα αρκετά καλά στη φουτουριστική κοσμοθεωρία του Άλτμαν.

Καθώς τρώει ξηρούς καρπούς στο γραφείο του, ο Μπετς-ΛαΚρουά ανέλυσε στο Business Insider το μοντέλο αντιγήρανσης που μελετά η Retro, το οποίο  ποντάρει στις 3 παρακάτω διαδικασίες.

Αυτοφαγία

Η αυτοφαγία των κυττάρων, είναι η ιδιότητά τους να ανακυκλώνουν τα συστατικά τους, «τρώγοντας» τα κύτταρα που έχουν ολοκληρώσει τον τρόπο ζωής τους, αντικαθιστώντας τα με καινούρια.

Αυτή η διαδικασία είναι η πλέον πρόσφορη για έρευνα, ίσως για μια πιθανή “γρήγορη” λύση κατά της γήρανσης, δεδομένου ότι (θεωρητικά) θα μπορούσε να ρυθμιστεί με ένα χάπι.

Σήμερα, το πιο κοντινό που υπάρχει σε χάπι για τη βελτίωση της κυτταρικής απόδοσης είναι είτε η ραπαμυκίνη είτε η μετφορμίνη. Αυτά τα δύο φάρμακα (για τις μεταμοσχεύσεις νεφρών και τον διαβήτη, αντίστοιχα) υπόσχονται να ενισχύσουν τη μακροζωία, και ορισμένοι biohackers τα χρησιμοποιούν ήδη. Αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να υποβοηθάει άμεσα και οριστικά την συγκεκριμένη λειτουργεία των κυττάρων.

Κυτταρικός επαναπρογραμματισμός

Μια από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις που κυκλοφορούν σήμερα στην επιστήμη της μακροζωίας, αλλά επίσης δύσκολη από υλικοτεχνικής άποψης.

Η ιδέα είναι να κάνουμε τα γέρικα κύτταρα να συμπεριφέρονται και πάλι νεανικά, “επαναπρογραμματίζοντάς” τα, χρησιμοποιώντας τους τέσσερις παράγοντες γνωστούς ως Γιαμανάκα (ο Ιάπωνας ερευνητής βλαστικών κυττάρων Σίνια Γιαμανάκα κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2012 για την ανακάλυψη ότι αυτό μπορεί να γίνει).

Ωστόσο, πειραματικά, είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό το είδος ανακατασκευής με τρόπο που να μην προκαλεί δυνητικά καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας.

Εδώ, ο Μπετς-ΛαΚρουά φαντάζεται μια αργή διαδικασία – να εξάγει κύτταρα από τα αυτιά ή τις αρθρώσεις των γονάτων, να τα επαναπρογραμματίζει μερικώς και στη συνέχεια να τα επανατοποθετεί μόλις κριθούν ασφαλή για θεραπεία.

Αν αυτά τα πειράματα βοηθήσουν σε θέματα όπως η απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία ή η κινητικότητα των αρθρώσεων, για παράδειγμα, η Retro θα μπορούσε στη συνέχεια να δοκιμάσει κάτι πιο σύνθετο.

Θεραπεία με πλάσμα

O Μπετς-ΛαΚρουά δίνει έμφαση στην «πολλά υποσχόμενη έρευνα αναζωογόνησης» που έχει γίνει σε ποντίκια, αραιώνοντας το πλάσμα του αίματός τους με φυσιολογικό ορό. (Διαδικασία που φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από το να μεταγγίζεται σε γέρικα ποντίκια νεανικό αίμα).

Στα γηράσκοντα ποντίκια που έχουν υποβληθεί σε αραίωση πλάσματος, φαίρεται να βελτιώνεται ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία. Η διαδικασία μειώνει τις φλεγμονές, βελτιώνει την υγεία των μυών και του ήπατος και ενισχύει το σχηματισμό εγκεφαλικών κυττάρων. Οι αρχικές έρευνες σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Retro, υποδηλώνουν ότι η τεχνική μπορεί να λειτουργήσει και για τους ανθρώπους.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ