back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα πειράματα του τέλους της απομόνωσης – Η συναυλία με 5.000 κόσμο δείχνει το δρόμο

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΤα πειράματα του τέλους της απομόνωσης - Η συναυλία με 5.000 κόσμο δείχνει το δρόμο

Η πρώτη μεγάλη συναυλία χωρίς αποστάσεις, εν μέσω πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή 5.000 ατόμων υπό την επίβλεψη ειδικών

Εγκλωβισμένοι στους μοναχικούς δρόμους που επέβαλε η πανδημία, οι λαοί του πλανήτη αναρωτιούνται: Υπάρχει φως στο τούνελ της κοινωνικής απομόνωσης; Η απάντηση έρχεται, όπως φαίνεται, από την Ισπανία. Η πρώτη μεγάλη συναυλία χωρίς αποστάσεις, εν μέσω πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή 5.000 ατόμων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πείραμα που γίνεται στον γενικό πληθυσμό με το βλέμμα στραμμένο στη μετά Covid εποχή. Το φιλόδοξο εγχείρημα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της τοπικής δημοτικής και περιφερειακής Αρχής και υπό την επίβλεψη του τοπικού νοσοκομείου Germans Trias i Pujol.

Στόχος των εμπνευστών του είναι να εξετάσουν τη δυνατότητα διοργάνωσης μαζικών εκδηλώσεων υπό συνθήκες ασφαλείας παρά την επέλαση της πανδημίας. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, όλοι οι θεατές πριν μπουν στον χώρο, θα υποβληθούν σε rapid tests, θα φορούν μάσκες προδιαγραφών FFP2 που θα τους μοιραστούν στην είσοδο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα, θα έχει διασφαλιστεί ότι στο Palau San Jordi, όπου θα φιλοξενηθεί η συναυλία, η ποιότητα του αέρα θα προσομοιάζει με αυτήν ενός εξωτερικού χώρου και ότι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα δεν θα υπερβαίνει τα 350 ppm.

Οι πολίτες υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το καινοτόμο πείραμα. Τόσο που οι 5.000 θεατές οι οποίοι θα βρεθούν στις 27 Μαρτίου στο Palau San Jordi θα πληρώσουν 23 ευρώ κατ’ άτομο για να συμμετάσχουν…

Και στην Ολλανδία

Κάτι αντίστοιχο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και στην Ολλανδία, όπου διοργανώθηκε μια δοκιμαστική παράσταση, παρουσία 1.300 θεατών, σε κλειστό χώρο. Το γεγονός έλαβε χώρα στη μεγαλύτερη αίθουσα συναυλιών του Αμστερνταμ, το Ziggo Dome, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 17.000 ατόμων. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε έξι ομάδες και έλαβαν διαφορετικές οδηγίες σχετικά με τις αποστάσεις που έπρεπε να τηρούν και τις προστατευτικές μάσκες προσώπου που φορούσαν ενώ τους δόθηκε διαβαθμισμένη ελευθερία για την κίνησή τους στον χώρο. Και το απόλαυσαν: Η βραδιά περιελάμβανε χορό, τραγούδι, αγκαλιές, όλα όσα έχουν εξοριστεί από την καθημερινότητά μας το τελευταίο έτος. Το επόμενο χρονικό διάστημα η Ολλανδία θα προχωρήσει σε επανάληψη του πειράματος οργανώνοντας ένα επιχειρηματικό συνέδριο, δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες και μια κωμική παράσταση, με διαφορετικούς κανόνες για κάθε ομάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια εμφανίζει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Υπό τις συνθήκες αυστηρής καραντίνας που βιώνει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, όλα αυτά φαντάζουν μάλλον αδιανόητα στη χώρα μας. Κι όμως οι όροι επανέναρξης της ζωής μας βρίσκονται, όπως όλα φαίνεται, υπό διαμόρφωση. Είναι χαρακτηριστικό πως τελευταία αυξάνονται οι φωνές όσων θεωρούν πως απαιτείται αναθεώρηση της στρατηγικής που ακολουθείται για την αναχαίτιση του ιού. Ενας εξ αυτών είναι ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα τη μετάδοση».

Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζονται αρκετοί. Στην Ιταλία οι λοιμωξιολόγοι πρότειναν άνοιγμα των γυμναστηρίων με χρήση μάσκας – παρά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού – ενώ η χώρα ετοιμάζεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις μετακινήσεις: Το πρώτο «τρένο χωρίς κορωνοϊό», που θα συνδέει τη Ρώμη με το Μιλάνο, θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του στις αρχές Απριλίου. Αποκαλείται έτσι διότι όλοι οι επιβαίνοντες, εργαζόμενοι και ταξιδιώτες, θα υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 πριν μπουν στα βαγόνια. Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες σιδηροδρομικές γραμμές της Ιταλίας σε μια προσπάθεια επανεκκίνηση της ζωής που «πάγωσε» ξαφνικά πριν από ένα χρόνο.

Πηγή: tanea.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ