back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οδηγός επιβίωσης για μαθητές: Πώς να μείνεις παραγωγικός και αισιόδοξος εν μέσω πανδημίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΟδηγός επιβίωσης για μαθητές: Πώς να μείνεις παραγωγικός και αισιόδοξος εν μέσω πανδημίας

Γράφουν οι
Μαργαρίτα Αντιλόχου – Τάσος Καματερός
excelixis@ecoaching.gr

Αν είσαι μαθητής, και ιδιαίτερα της Γ΄ Λυκείου, το πιθανότερο είναι να  είδες την καθημερινότητά σου να αλλάζει δραματικά  από τη μία στιγμή στην άλλη. Έφυγες από το πρόγραμμά σου που σου έδινε σιγουριά, περνάς σχεδόν όλη την ημέρα στο σπίτι, και ενώ φαινομενικά αυξάνεται ο χρόνος για να προετοιμαστείς για τις εξετάσεις σου πολύ πιθανό τελικά είναι  να έχεις γίνει λιγότερο παραγωγικός.

Παρακάτω θα βρεις μερικές ιδέες για να μπορέσεις να μείνεις όσο παραγωγικός και αισιόδοξος χρειάζεται ώστε να μπορέσεις να διανύσεις αυτό το διάστημα μέχρι τις εξετάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

1. Φτιάξε ένα πρόγραμμα και τήρησέ το  όσο πιο σχολαστικά  μπορείς

Προσπάθησε να έχεις μία καθημερινή ρουτίνα και ακολούθησε την όσο πιο καλά μπορείς. Μην νιώθεις ενοχές  όταν αφιερώνεις χρόνο για να ξεκουραστείς, να μιλήσεις με τους φίλους σου ή να ακούσεις μουσική. Αυτές οι στιγμές είναι πολύτιμες γιατί δεν επηρεάζουν την πρόοδό σου και σε βοηθάνε να χαλαρώσεις.
Γίνε σχολαστικός με το χρόνο σου. Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ημερήσιο ή και εβδομαδιαίο πρόγραμμα  για να επισημάνεις τις ημερομηνίες,  κλειδιά ώστε να είσαι σίγουρος ότι ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει θα έχει καλυφθεί. Κράτα με συνέπεια το πρόγραμμα που σου δίνουν οι καθηγητές σου, κάτι ξέρουν…

2. Βάλε  άσκηση στην ημέρα σου

Κάνε διαλείμματα από το διάβασμά σου κι αν μπορείς, πέρασε χρόνο έξω στον ήλιο και τον καθαρό αέρα, ακόμα κι αν αυτό είναι απλώ το μπαλκόνι σου ή η αυλή σου. Ο ήλιος και ο καθαρός αέρας θα ξεκουράσουν το μυαλό σου ενώ η άσκηση θα αυξήσει  τις ενδορφίνες και την έκκριση σεροτονίνης, πρωτεΐνες που θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά του στρες και θα σε κάνουν να συνεχίσεις τη δουλειά σου με περισσότερο κέφι και ηρεμία.

3. Πρόσεξε τη διατροφή σου

Είναι πολύ πιθανό να καταφύγεις στην καφεΐνη και τα γλυκά όταν νιώθεις την ενέργειά σου να σε εγκαταλείπει, όμως καταναλώνοντας τέτοιες τροφές το πιθανότερο είναι να αυξήσεις τα επίπεδα του άγχους και της νευρικότητας.
Ευτυχώς για σένα, το μπρόκολο και τα ρεβίθια δεν είναι οι μόνες σου επιλογές. Τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και η μαύρη σοκολάτα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών και σιδήρου που τόσο σου χρειάζονται. Απλώς μην το παρακάνεις.

4. Μίλα για τις αγωνίες και τους προβληματισμούς σου

Σίγουρα έχεις λόγους να αισθάνεσαι ανήσυχος ή αγχωμένος. Μη διστάζεις να μιλήσεις για το πώς αισθάνεσαι στους γονείς, τους καθηγητές σου ή όποιον εμπιστεύεσαι και νομίζεις ότι θα σε καταλάβει.
Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. Θα εκπλαγείς αν δεις πόσοι μπορεί να έχουν τους ίδιους  ή παρόμοιους προβληματισμούς  με εσένα.
Αν θέλεις,  μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις ένα ημερολόγιο, ή απλώς να κρατάς σημειώσεις κάπου. Ίσως  σε βοηθήσει να οργανώσεις τις σκέψεις σου και θα σε κρατήσει υπόλογο στο πρόγραμμά σου.

5. Βελτιώσου

Έχεις ακόμα χρόνο να γίνεις καλύτερος. Οργάνωσε τα χαρτιά και τις φωτοτυπίες σου, βρες ποια ώρα της ημέρας έχεις περισσότερη ενέργεια  και χρησιμοποίησε την για να γίνεις  πιο αποδοτικός. Σίγουρα ξεκίνησες τη φετινή σχολική χρονιά με τις καλύτερες προθέσεις  όμως κάτι μπορεί να  σου έχει ξεφύγει.  Με όλον αυτόν τον επιπλέον χρόνο είναι σίγουρο ότι θα μπορέσεις να καλύψεις οποιαδήποτε κενό έχει μείνει στο διάβασμά σου.
Αυτό το διάστημα, και λόγω των διαδικτυακών μαθημάτων,  σίγουρα περνάς πολύ περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό σου οπότε είναι πολύ εύκολο να αποσπάται η προσοχή σου ή να αναβάλλεις το διάβασμά σου για αργότερα.
Αν αρχίσεις να παίζεις ένα παιχνίδι σε μια από αυτές τις συσκευές,  είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείς.  Βάλε όρια στον χρόνο σου ώστε να μη μείνεις πίσω στην καθημερινή σου μελέτη.

6. Μην αποξενώνεσαι

Αυτός ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση για αυτό είναι καλό να  επικοινωνείς με  τους φίλους και την  οικογένειά σου όσο μπορείς. Φρόντισε να συμμετέχεις στις ομάδες μελέτης που δημιούργησε το σχολείο ή το φροντιστήριό σου, να βοηθάς στις δουλειές του σπιτιού και να τηλεφωνείς σε συγγενείς και  στα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς σου.
Μην ξεχνάς ότι και αυτοί χρειάζονται συντροφιά και θα τους δώσει πολύ μεγάλη χαρά να σε ακούσουν.

7. Διαχειρίσου το άγχος  των εξετάσεων ΤΩΡΑ

Η ανησυχία για τις  εξετάσεις μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την απόδοσή σου. Για αυτό άρχισε να την  αντιμετωπίζεις από τώρα.
Ο κάθε μαθητής αγχώνεται για διαφορετικούς λόγους. Εντόπισε τι θα μπορούσε να προβληματίσει εσένα και κάνε το να εξαφανιστεί. Θα ακούσεις πολλές συμβουλές για τρόπους διαχείρισης του άγχους.  Δοκίμασε μέχρι να βρεις ποιος σου ταιριάζει.
Όλα είναι στο χέρι σου, ή καλύτερα ακόμα στη δύναμη του μυαλού σου.

rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ