Δημοσίευμα του Fortune περιγράφει τον τρόπο που η Ελλάδα «έβαλε τα γυαλιά» σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης στη διαχείριση του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα:
«Αν στις αρχές Φλεβάρη, κάποιος προέβλεπε πως η αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία του κορωνοϊού θα ήταν πιο ισχυρή από εκείνη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενδεχομένως να τον κατηγορούσαν πως περνά πολύ χρόνο με τον Διόνυσο, τον Έλληνα Θεό του κρασιού». Με αυτή τη φράση ξεκινά το Fortune μια ανάλυση για τον τρόπο που η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία, αλλά και πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα ανά τον κόσμο για την επιστροφή στην κανονικότητα και τον τουρισμό.
«Πώς η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει ξανά χωρίς να καταστρέψει την επιτυχία του περιορισμού του κορωνοϊού» τιτλοφορείται το άρθρο του Fortune που σημειώνει πως με βάση τα δεδομένα, η χώρα μας αποδείχτηκε έξι φορές πιο αποτελεσματική από τη Γερμανία, 27 φορές πιο αποτελεσματική από τη Γαλλία και 35 φορές πιο αποτελεσματική από τη Βρετανία. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει με βάση τον αριθμό των θανάτων ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας.
Η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά
Επιπλέον:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με ωδίνες που θα τρόμαζαν ακόμη και τον Ηρακλή» σημειώνει το δημοσίευμα, που περιγράφει πως η πανδημία του κορωνοϊού βρήκε την Ελλάδα έπειτα από μια δεκαετία λιτότητας, με ένα ετοιμόρροπο δημόσιο σύστημα υγείας. Το Fortune περιγράφει πως η χώρα μας ήταν ο «ιδανικός» υποψήφιος για τον νέο κορωνοϊό, με τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, αλλά και ένα τρίτο του συνόλου των Ελλήνων να μένουν στην Αθήνα ή γύρω από αυτή.
Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγήθηκε μιας πολύ διαφορετικής αντίδρασης, σημειώνει το δημοσίευμα. Αρχικά, όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση στην Ελλάδα ενήργησε έγκαιρα και πήρε μέτρα δύο εβδομάδες πριν τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό στη χώρα. Μπορεί η Βρετανία να ανακοίνωσε το πλήρες lockdown μια μέρα μετά την Ελλάδα, ωστόσο, ως τότε, η Δυτική Ευρώπη σημείωνε 11 φορές περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 24 φορές περισσότερους θανάτους.
Η γρήγορη απόκριση συνοδεύτηκε από καλή εκτέλεση των μέτρων, όπως αναφέρει το Fortune, που περιγράφει τις καθημερινές ενημερώσεις των ειδικών για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Προς μεγάλη έκπληξη, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το δημοσίευμα, το οποίο και περιγράφει τις ενέργειες στην υγεία, με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ και την πρόσληψη 3.500 γιατρών και νοσηλευτών.
Η εκ διαμέτρου αντίθετη κίνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα
Σε μια κίνηση εκ διαμέτρου αντίθετη με παλαιότερους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, που κατηγορούσαν τους ειδικούς όποτε χρειαζόταν να λάβουν σκληρά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τους ειδικούς.
Τέλος, το δημοσίευμα τονίζει πως η Ελλάδα στάθηκε τυχερή. Η χώρα, όπως αναφέρεται είναι μικρότερη, πιο εύκολα διαχειρίσιμη από την κεντρική εξουσία και λιγότερο συνδεδεμένη σε διεθνές επίπεδο από τα μεγαλύτερα «ευρωπαϊκά της αδέρφια».
Το Fortune καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα επέδειξε σταθερότητα στον στόχο και την επίλυση του προβλήματος. «Αυτή η ίδια στρατηγική φαίνεται πως θα επικρατήσει και στις προσπάθειας επιστροφής στην κανονικότητα» γράφει το δημοσίευμα.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει μετά την καραντίνα
Το Fortune περιγράφει γλαφυρά πως η ολική επαναφορά δεν θα μοιάζει με το άνοιγμα ή το κλείσιμο ενός διακόπτη, αλλά περισσότερο με την σταδιακή επάνοδο (σαν ένα διακόπτη dimmer, όπως γράφει).
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο τουρισμός αποτελεί κλειδί για την ελληνική οικονομία και ένα από τα φωτεινά σημεία στην οικονομική κρίση, με 34 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019. «Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, το υπουργείο τουρισμού της Ελλάδας αναμένει μείωση επισκεπτών κατά 50% αυτή τη χρονιά» τονίζει το Fortune, που αναφέρεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να υποδεχτεί τουρίστες από την 15η Ιουνίου.
Η χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας να θέσει παγκόσμια στάνταρντ
«Όμως οι τουρίστες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, μόνο εφόσον αισθάνονται ασφαλείς. Και η ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει κοινωνική αποστασιοποίηση, αποτελεσματικά και άμεσα μέτρα για όσους αρρωστήσουν και ιχνηλάτηση επαφών» αναφέρει το δημοσίευμα.
Συμπερασματικά:
Το δημοσίευμα περιγράφει πως ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο θα δώσει την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας στους επισκέπτες και συμπληρώνει πως η Ελλάδα έχει έτσι μια χρυσή ευκαιρία να φανταστεί από την αρχή το ταξίδι και να θέσει τα παγκόσμια στάνταρντ για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό. «Αφού έδειξε στον κόσμο πώς γίνεται το επιτυχημένο lockdown, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, δείχνοντάς μας πως να ανοίξουμε και πάλι».
iefimerida.gr