back to top
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Δίκη Χρυσής Αυγής: Υψηλό ποινικό τίμημα για το “διευθυντήριο” της οργάνωσης – Οι τελικές ποινές

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΔίκη Χρυσής Αυγής: Υψηλό ποινικό τίμημα για το "διευθυντήριο" της οργάνωσης - Οι τελικές ποινές

Σε μια ξεκάθαρη κλιμάκωση ποινών, η οποία αντικατοπτρίζει και τη συνολική ποινική αξιολόγηση μιας μακράς διάρκειας δίκης 5,5 ετών, προχώρησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, δια στόματος της προέδρου του, Μαρίας Λεπενιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την επιβολή ποινής κάθειρξης 13 ετών στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και σε άλλα πέντε νυν και πρώην στελέχη της (Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή) για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη και Γερμενή επεβλήθη επιπλέον ποινή ενός έτους και πρόστιμο 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή.

Το μόνο μέλος της ηγεσίας της Χ.Α. στο οποίο επεβλήθη χαμηλότερη των 13 ετών ποινή είναι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Σε ισόβια κάθειρξη συν φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο φυσικός αυτουργός Γιώργος Ρουπακιάς.

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, το δικαστήριο ανακοίνωσε τις τελικές κατά συγχώνευση ποινές για το σύνολο των κατηγορουμένων.

Πιο συγκεκριμένα:

Διευθυντήριο

Νίκος Μιχαλολιάκος
13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Ιωάννης Λαγός
13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης
13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Γιώργος Γερμενής
13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Χρήστος Παππάς
13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες

Ηλίας Παναγιώταρος
13 έτη κάθειρξη

Αρτέμης Ματθαιόπουλος
10 έτη κάθειρξη

Πρώην Βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό

Παναγιώτης Ηλιόπουλος
7 έτη

Νίκος Κούζηλος
7 έτη

Ελένη Ζαρούλια
6 έτη

Πολύβιος Ζησιμόπουλος
6 έτη

Αντώνης Γρέγο
6 έτη

Δημήτρης Κουκούτσης
6 έτη

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
6 έτη

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος
5 έτη κάθειρξη

Μιχάλης Αρβανίτης
5 έτη κάθειρξη

Ευστάθιος Μπούκουρας
5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Νίκος Μίχος
6 έτη κάθειρξη

————–

Ανθρωποκτονία Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς
Ισόβια και 14 έτη

Ιωάννης Άγγος:
9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Αναδιώτης Αναστάσιος:
7 έτη

Δήμου Γιώργος:
7 έτη

Καζαντζόγλου Ιω.
10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος
9 έτη κάθειρξη

Κομιανός Ιω.
9 έτη κάθειρξη

Κορκοβίλης Κων.
9 έτη κάθειρξη

Μιχάλαρος Αν.
9 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Πατέλης Γιώργος, Πυρηνάρχης Νίκαιας
10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Σαντοριναίος Στ.
Για παράνομη Οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επι τριετία

Σκάλκος Γ.
7 έτη κάθειρξη

Σταμπέλος Γ.
9 έτη κάθειρξη

Τσακανίκας Γ.
6 έτη

Τσαλίκης Λέων
9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Αθ.
9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Νικ.
9 έτη κάθειρξης

Χρυσαφίτης Αρ.
7 έτη κάθειρξης

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ

7 έτη κάθειρξης

Ευγενικός Μάρκος
7 έτη κάθειρξης

Θωμάς Μαρίας
7 έτη κάθειρξης

Κων. Παπαδόπουλος
7 έτη κάθειρξης

Ανταστ. Πανταζής
Πυρηνάρχης περάματος
10 έτη και 24 μήνες

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΜΕ

Κυριάκος Αντωνακόπουλος
3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Καστρινός Ιω.
3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Αντώνης Χατζηδάκης
6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Νικ. Αποστόλου
7 έτη κάθειρξη

Αριστ. Δασκαλάκης
5 χρόνια κάθειρξη

Λιακοπουλος Διον.
6 έτη κάθειρξη

Μπαρέκας Θωμάς
6 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Νικ. Παπαβασιλείου
6 έτη

Βενετία Πόπορη
7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες

Βας. Σιατούνης
6 ετη κάθειρξη

Χρ. Στεργιοπουλος
6 ετη κάθειρξη

Αθ. Στράτος
6 χρόνια κάθειρξη

Γ. Τσακανίκας
6 έτη κάθειρξη

Μικελάτου Μαργαρίτα
2 χρόνια με τριετή αναστολή

Θεοδ. Στέφας
17 μήνες με τριετή αναστολή

Θεώνη Σκαρπελη
1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή

Αναστάσιος Χιλιος
2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως

Η αποκωδικοποίηση της απόφασης δείχνει:

-Ότι η ηγετική ομάδα, δηλαδή οι 6 από τους 7 του διευθυντηρίου, είχαν την αυστηρότερη αντιμετώπιση, ως αποφασιστικός μοχλός της ΧΑ. Και εκεί κάνει διάκριση το δικαστήριο, αφού εντάσσει σε αυτή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ιωάννη Λαγός, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο και Γιώργο Γερμενη, αλλά βγάζει εκτός τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο, προφανώς γιατί εμφανίζεται αργότερα στην κορυφή της ιεραρχίας.

-Χωρίζει σε 3 κατηγορίες τους υπόλοιπους 11 βουλευτές:

-Στην πρώτη είναι οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος, που δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, αλλά έχουν την βαρύτερη καταδίκη αφού καταδικάζονται σε 7 χρόνια κάθειρξη

-Στη δεύτερη είναι οι υπόλοιποι 5 στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό , αλλά η απόφαση τους καταδικάζει σε ποινή μικρότερη, 6 ετών κάθειρξης. Πρόκειται για τους  Αντώνης Γρέγο, Ελένη Ζαρουλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κώστα Μπαρμπαρούση και Δημήτρη Κουκούτση. Μάλιστα τους εξισώνει σε επίπεδο ποινών με πολλά απλά μέλη που καταδικάστηκαν για ένταξη στην ίδια ποινή.

-Στην τρίτη ανήκουν οι 4 βουλευτές που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και ουσιαστικά πέφτουν στα κατώτερα επίπεδα ποινών των 5 ετών. Μάλιστα αυτό μπορεί να είναι και πρόκριμα για την αναστολή της ποινής: Μιχάλης Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Νίκος Μίχος (αντιμετωπίζει ποινή και για οπλοκατοχή)

Οι δύο πυρηνάρχες

Το δικαστήριο επιφυλάσσει μετά τους “διευθυντές”, τη βαρύτερη ποινική μεταχείριση τους δύο “πυρηνάρχες” Νίκαιας και Περάματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν βαριές ποινές. Άλλωστε οι δυο συγκεκριμένοι πυρήνες θεωρούνται  κομβικά σημεία αιχμής για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα :

– Ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατελης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα  και 6 για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

– Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζης καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.

Αθροιστικά οι ποινές αγγίζουν τα 500 χρόνια.

Τις φυλακές για τους καταδικασθέντες θα τις επιλέξει ο εισαγγελέας

Όπως δήλωσε η Σοφία Νικολάου, Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, “αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, των οποίων θα απορριφθούν οι αιτήσεις αναστολής των ποινών, είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών. Η παραγγελία φυλάκισης σε συγκεκριμένα Κατάστημα Κράτησης θα εκδοθεί αφού παρουσιαστούν στην Εισαγγελέα οι καταδικασθέντες, είτε μετά από σύλληψη είτε αυθορμήτως”.

Ειδικότερα, μέσω ανάρτησής της στο Facebook απαντά τυχόν ερωτήματα, για το πότε θα συλληφθούν και τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα άτομα.

“Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για κάθε κρατούμενο” τονίζει η κ. Νικολάου, η οποία στην ανάρτησή της αναφέρει:

“Η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής θα τελειώσει όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία επί της αναστολής ή όχι των ποινών. Εφόσον το δικαστήριο απορρίψει τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναστολή εκτέλεσης των ποινών που τους επιβλήθηκαν και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

Η διαδικασία προβλέπει την εμφάνιση των καταδικασθέντων στην Εισαγγελία, είτε μετρά από σύλληψη είτε αυθορμήτως. Τότε και μόνο τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας θα εκδώσει παραγγελία φυλάκισης στα οριζόμενα από τον ίδιο Καταστήματα Κράτησης.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι ελληνικές φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, καθώς και το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας, για κάθε κρατούμενο”.

Σημειώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα όλοι όσοι καταλήξουν στη φυλακή, θα οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες , σε καταστήματα ασφαλείας εκτός Αττικής, ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση- καραντίνα για 14 ημέρες, λόγω κορονοϊού Covid-19.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών για τις ποινές

Υψηλές, αλλά όχι τις αυστηρότερες, χαρακτήρισε τις ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι για τα επιμέρους κακουργήματα οι ποινές είναι χαμηλότερες από τις αρμόζουσες, επισημαίνοντας ότι πλέον η απόφαση για την αναστολή είναι το κρίσιμο θέμα για το αν τα θύματα θα αισθανθούν δικαιωμένα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων Κώστας Παπαδάκης ανέφερε ότι το δικαστήριο πέτυχε μια ευρύτερη κατανομή των ποινών ανάλογα με την πράξη του καθενός. “Όσον αφορά τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αγγίζουν τα ανώτατα”, σημείωσε.

Για τους συνεργούς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τους δράστες της επίθεσης στους ψαράδες είναι χαμηλές, τόνισε ο Κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας: “Είναι αδιανόητο άνθρωποι που προσπάθησαν να σκοτώσουν να φεύγουν με επτάμισι χρόνια, όπως και η αστυνομικός που βρέθηκε στο σπίτι της ολόκληρο οπλοστάσιο να τιμωρείται με το ελάχιστο της ποινής”.

capital.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ