back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Άλλη μια “μαύρη” πρωτιά στα Ελληνικά νοσοκομεία

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΆλλη μια "μαύρη" πρωτιά στα Ελληνικά νοσοκομεία

Η σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι απογοητευτική και προβληματική. Το κυριότερο ζήτημα που αφορά όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι η έλλειψη του προσωπικού υγείας.

Οι νοσηλευτές, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό κάποιες φορές αναγκάζεται να δουλεύει διπλές βάρδιες ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες λόγο ελλείψεων προσωπικού. Κυρίως όμως οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι αυτές που δημιουργούν την ανάγκη της καθημερινής παρουσίας των συνοδών. Θα πρέπει να τονίσουμε όμως πως η έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού στις περισσότερες χώρες έχει σχεδόν αντιμετωπιστεί ύστερα από την κινητοποίηση των επαγγελμάτων υγείας και την παρέμβαση των αρμόδιων οργανώσεων και του κράτους. Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο όμως δεν έχει αντιμετωπιστεί και αντίθετα ολοένα αυξάνεται η έλλειψη του ιατρικού, παραϊατρικού και  νοσηλευτικού προσωπικού.

Ένα από τα κυριότερο αποτελέσμα όλης αυτής της κατάστασης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας  είναι η ολοένα και ταχύτατα αυξανόμενη παρουσία μεγάλου αριθμού συνοδών και μελών της οικογένειας των ασθενών, οι οποίοι  παίζουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα  του ασθενή. Όμως η παρουσία τους έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Αφενός η βοήθεια που προσφέρουν οι συνοδοί είναι μεγάλη, χρήσιμη και αναγκαία και αφετέρου εμποδίζουν τις νοσηλευτικές πράξεις, γίνονται πολύ απαιτητικοί και με τις δράσεις τους αυξάνουν τον αριθμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Το φαινόμενο των πολύωρων επισκέψεων των συνοδών αναπτύχθηκε σιγά σιγά με την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983 που επιτρεπόταν στους συνοδούς να παραμένουν στο πλευρό του ασθενή πολλές ώρες και καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο εξαιτίας των διάφορων κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων αλλά και λόγω της έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Η οικογένεια αισθάνεται την ανάγκη να προστατέψει και να βοηθήσει το πάσχον μέλος της όταν χρειάζεται και αποτελεί πρωταρχικό ρόλο στη φροντίδα αυτού. Τα μέλη της οικογένειας αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες ευθύνες που έχουν σχέση με τις νοσηλευτικές πράξεις αλλά και με την ψυχική ευημερία του ασθενή. Έτσι, σήμερα τα μέλη της οικογένειας μετατρέπονται σε φροντιζόμενο και φροντιστή. Οι φροντιστές χαρακτηρίζονται από μια ευρεία έννοια που συνήθως είναι η θεραπευτική ομάδα και αποτελείται από ιατρούς, νοσηλευτές, άτομα της οικογένειας, φίλους και ερωτικούς συντρόφους.

Η μη τήρηση του ωραρίου του επισκεπτηρίου καθώς και των κανόνων υγιεινής από την πλευρά των συνοδών ,η παραμονή περισσότερων του ενός συνοδών ανά ασθενή ταυτόχρονα ,η διανυκτέρευση των συνοδών σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι και ειδική άδεια, είναι από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν την συχνότητα εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Θα πρέπει να τονίσουμε όμως πως η έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού στις περισσότερες χώρες έχει σχεδόν αντιμετωπιστεί ύστερα από την κινητοποίηση των επαγγελμάτων υγείας και την παρέμβαση των αρμόδιων οργανώσεων και του κράτους. Στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο όμως δεν έχει αντιμετωπιστεί και αντίθετα ολοένα αυξάνεται η έλλειψη του ιατρικού, παραϊατρικού και  νοσηλευτικού προσωπικού. 

 Η μεγάλη αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία σε σχέση με τα νοσοκομεία του εξωτερικού οδήγησε στην περαιτέρω διερεύνηση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε αποδείχτηκε ότι οι θάλαμοι που αποτελούνται από λιγότερες κλίνες και ως επί των πλείστων από λιγότερους συνοδούς παρουσιάζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων σε σχέση με τους θαλάμους με περισσότερες κλίνες. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι στις κλινικές στις οποίες τηρείται αυστηρά το επισκεπτήριο ωράριο από τους συνοδούς παρατηρείται μικρότερη συχνότητα εμφάνισης ενδοσοκομειακών λοιμώξεων σε σχέση με αυτές στις οποίες δεν τηρείται. Εξίσου σημαντική είναι η διερεύνηση των θαλάμων στους οποίους οι συνοδοί  φροντίζουν ώστε ο χώρος του θαλάμου να διατηρείται σε καλή κατάσταση από πλευράς καθαριότητας και υγιεινής ώστε να διαπιστωθεί ότι σε αυτούς μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων συγκριτικά με τους θαλάμους στους οποίους δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Τέλος είναι σημαντικό να τονισθεί ότι όσο περισσότερο συμμορφώνονται οι συνοδοί με τις υποχρεώσεις και τους κανόνες συμπεριφοράς της εκάστοτε κλινικής τόσο περισσότερο μειώνεται και η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων.

Γι’ αυτό με την παραδοχή, τον σωστό και αντικειμενικά ορθό τρόπο σκέψης και πράξης καθώς  και με την ευαισθητοποίηση όλων μας, οι οποίοι κάποια στιγμή στη ζωή μας μπορεί να βρεθούμε και στις δύο θέσεις (σε αυτή του συνοδού ,αλλά και σε αυτή του ασθενή )θα πρέπει να αξιολογούμε σωστά  την στάση και συμπεριφορά μας, τηρώντας  τους κανόνες και το πρωτόκολλο του ΕΣΥ, γιατί αυτό που προέχει είναι η  διασφάλιση της  υγείας του ασθενή.

Επιμέλεια

Αναστασίου Φ. Πολυξένη

Τ.Ε Νοσηλευτικής

Φίτση Λ. Ελεάνα

Τ.Ε Ιατρικών Εργαστηρίων


Εφημερίδα Leros News

Photo credit: eurokinissi

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ