back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΡΟΔΟΣ: Κορυφώνεται η μάχη για την κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΡΟΔΟΣ: Κορυφώνεται η μάχη για την κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς

Με νύχια και με δόντια παλεύουν για 8η συνεχόμενη ημέρα οι πυροσβέστες

Σκληρή μάχη για να δοθεί τέλος σε έναν ζωντανό εφιάλτη που κατακαίει τα σωθικά της Ρόδου εδώ και 7 συνεχόμενες μέρες και νύχτες, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές Ροδίτες που βρίσκονται στο πλάι τους από την πρώτη στιγμή, επιχειρώντας έτσι να ανακόψουν τα μέτωπα της φωτιάς που σκόρπισαν τρόμο, πανικό, αναστάτωση και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Μόνο το τελευταίο τριήμερο, μετακινήθηκαν από τα σπίτια, τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις και τα καταλύματά τους, περισσότερα από 25.000 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία και δημόσιες δομές, μακριά από τα μέτωπα της φωτιάς.

Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας η κατάσταση παρέμενε εκτός ελέγχου, δεδομένου ότι καταγράφοντας συνεχείς αναζωπυρώσεις αλλά και διαρκής ενδυνάμωση των μετώπων που κινούνταν προς μικρά και μεγάλα χωριά της Ρόδου.

Ηρωική μάχη για να σωθούν τα χωριά μας

Παρά την ηρωική μάχη που έδωσαν πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και νέοι του χωριού Ασκληπειό, το πύρινο μέτωπο που πλησίασε το χωριό τα ξημερώματα της Δευτέρας, από την περιοχή «Κουναράς» μπήκε σε τμήμα του χωριού και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε 5 σπίτια καθώς επίσης και σε εξωτερικούς χώρους άλλων 5 τουλάχιστον σπιτιών. Το χωριό εκκενώθηκε με εντολή των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Αντίστοιχη μάχη έδωσαν επίσης κάτοικοι και νέοι και στο χωριό Βάτι μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις ομάδες των εθελοντών για να κρατήσουν έτσι μακριά την πύρινη λαίλαπα.

Το χωριό Γεννάδι επίσης, εκκενώθηκε χθες το πρωί, από κατοίκους και επισκέπτες, καθώς η φωτιά μπήκε σε ένα τμήμα του, χωρίς ευτυχώς να κάψει σπίτια και επιχειρήσεις.

Η νύχτα αγωνίας και φόβου στο Ασκληπειό

Στιγμές αγωνίας, φόβου αλλά και απελπισίας έζησαν οι κάτοικοι στο χωριό Ασκληπειό το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες χθες το πρωί προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον δέκα κατοικίες!

Συγκλονίζουν οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις των πολιτών, οι οποίοι από την Κυριακή, μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές, αλλά και νέα παιδιά κάτοικους του χωριού, πάλευαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν μακριά τα δύο μέτωπα που απειλούσαν το χωριό τους.

Όλη τη νύχτα η καμπάνα χτυπούσε συνεχώς από την εκκλησία του χωριού, σε μία προσπάθεια να ενημερώσει τους κατοίκους για τον κίνδυνο που υπήρχε.
Ήδη είχε προηγηθεί η εντολή εκκένωσης του χωριού. Δυστυχώς χθες το πρωί η φωτιά «μπήκε» στο Ασκληπειό και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές τουλάχιστον σε δέκα κατοικίες.

Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από την τραγική εξέλιξη που είχε η πυρκαγιά και αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που έγινε. «Κλαίμε και δεν πιστεύουμε σε αυτό που αντικρίζουμε και παρακολουθούμε.

Να γίνεται δηλαδή το χωριό μας στάχτη μπροστά στα μάτια μας και εμείς να μη μπορούμε να βοηθήσουμε.

Η φωτιά μπήκε από την περιοχή «Κουναράς» και έκαψε τα σπίτια και τις περιουσίες μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι απομακρύνθηκαν όλοι οι συγχωριανοί μας έγκαιρα. Περιμέναμε να γίνει ρίψη από αεροπλάνα με το πρώτο φως της ημέρας η οποία δυστυχώς δεν έγινε» δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή», ο πρώην κοινοτάρχης Ασκληπειού και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου κ. Δημήτρης Ζαννετούλης.

Αξίζει να σημειωθεί δύο ημέρες πριν, το Σάββατο 22 Ιουλίου η πύρινη λαίλαπα πέρασε από τον τουριστικό οικισμό του Ασκληπειού, το Κιοτάρι, καταστρέφοντας και εκεί σπίτια, επιχειρήσεις ενώ προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές και σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι συνέπειες της πυρκαγιάς που καίει από τις 18 Ιουλίου στο νησί είναι ανυπολόγιστες και κανείς δε γνωρίζει το μέγεθος που θα αφήσει πίσω του ο πύρινος όλεθρος.

Τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς

Στόχος των επίγειων και εναέριων δυνάμεων δασοπυρόσβεσης ήταν να «χτυπηθούν» τα ενεργά μέτωπα και να τα περιορίσουν αλλά εξαιτίας των ανέμων οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονταν σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθυνόταν προς τα χωριά Μάσσαρι και Μαλώνα με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς τις περιοχές αυτές.

Επίσης αργά το απόγευμα διατάχθηκε εκκένωση του χωριού της Καλάθου και η εντολή που δόθηκε με μήνυμα από το 112 ήταν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να μεταφερθούν στην περιοχή των Κολυμπίων.

Στα Λάερμα, μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνέχισαν να δίνουν και χθες στο χωριό Λάερμα το οποίο το περασμένο Σάββατο 22 Ιουλίου, τυλίχθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα και εκεί να προκληθούν ζημιές σε σπίτια, ενώ κάηκε και η μικρή εκκλησία του κοιμητηρίου του χωριού.

Τόσο προχθές όσο και χθες, λόγω και των ενισχυμένων ανέμων που πνέουν στο νησί, υπήρξαν επικίνδυνες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τους πυροσβέστες, εθελοντές αλλά και κατοίκους. Μάλιστα χθες το μεσημέρι η φωτιά ήταν και πάλι πολύ κοντά στο χωριό με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ένα σπίτι, το οποίο με συντονισμένες ενέργειες από αέρος και ξηρά τελικά σώθηκε.

Τα μποφόρ φούντωσαν ακόμα χειρότερα τις φωτιές

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, οι άνεμοι έπνεαν με ένταση που έφθανε ακόμα και τα 8 μποφόρ, γεγονός που δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στο έργο της κατάσβεσης.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αρχαγγέλου και Αφάντου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, δημιούργησαν ειδικές ομάδες εθελοντών και προετοιμάστηκαν κατάλληλα, έτσι ώστε να αποτρέψουν τους όποιους κινδύνους.

Τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη έκαναν 42 ρίψεις με 126 τόνους νερού

Μεγάλη είναι η μάχη που δίνουν με τις φλόγες και τα εναέρια μέσα τόσο τα ελληνικά όσο και του εξωτερικού. Τα δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Ρόδο, από τις 14:55 έως και 18:00, στο σύνολο 6 ωρών και 10 λεπτών, έκαναν 42 ρίψεις και έριξαν 126 τόνους νερό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, έκαναν, μέσα σε μόλις λίγες ώρες 42 ρίψεις και έριξαν 126 τόνους νερό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπειό και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσσαρι και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρι, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Δύο αστυνομικοί κι ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν

Στο νοσοκομείο της Ρόδου μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής για την παροχή ιατρικής βοήθειας δύο αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν στην εκκένωση των πυρόπληκτων περιοχών και ένας πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και οι τρεις άνδρες είναι καλά στην υγεία τους και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Στην πρώτη περίπτωση οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. επιβαίνοντας σε δίκυκλη μοτοσικλέτα και προσπαθώντας να βοηθήσουν στην εκκένωση των χωριών Γεννάδι έπεσαν πάνω σε καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ, που είχε πέσει. Το καλώδιο ήταν κάθετα στον δρόμο, στο ύψος του κεφαλιού και του λαιμού.

Σε ό,τι αφορά τον πυροσβέστη που παίρνει μέρος στην προσπάθεια της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει τη Ρόδο, αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα και για προληπτικούς λόγους κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Πηγή: rodiaki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ