Λόγω της δημιουργίας του κέντρου μεταναστών στην περιοχή Λινοπότι.
Δεν πρόκειται να αλλάξει ο χώρος του κέντρου πρώτης υποδοχής (hot spot) στην Κω, αν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή εναλλακτική λύση από όλους τους κατοίκους του νησιού, ξεκαθάρισε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος που επέστρεψε από το ταξίδι του στο νησί.
Η Κως μοιάζει με καζάνι που βράζει λόγω της δημιουργίας του κέντρου στην περιοχή Λινοπότι, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, που αφορούν και την εμπλοκή της Περιφέρειας στο θέμα.
Ο κ. Χατζημάρκος επισκέφθηκε την Τετάρτη την Κω και συζήτησε με αντιπροσωπεία των κατοίκων του νησιού που αντιδρούν, ξεκαθαρίζο-ντας ότι η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται ούτε με τη ίδρυση ούτε και με τη λειτουργία του κέντρου. Ο περιφερειάρχης έδωσε στη δημοσιότητα και την απάντηση του υπουργείου στη διευκρίνιση που ζήτησε η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για την εμπλοκή των περιφερειών.
Επίσης στο πλαίσιο δηλώσεών του χτες στα μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι στο νησί επικρατεί η θέση ΟΧΙ σε όλα, κάτι που δε δίνει ελπίδες να βρεθεί άλλη λύση κοινά αποδεκτή για άλλο χώρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει αντιπρόταση στην απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.
Ο κ. Χατζημάρκος απέδωσε την αναστάτωση των κατοίκων σε παραπληροφόρηση κάνοντας λόγο για σπέκουλα και προπαγάνδα με σκοπό να πληγεί η περιφερειακή αρχή, ενώ όπως τόνισε δεν επεδίωξε να συναντηθεί με τη δημοτική αρχή Κω την οποία θεωρεί υπαίτια για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Χατζημάρκου για την Κω
«Η επίσκεψη στην Κω έχει σχέση με την αποκατάσταση της αλήθειας. Εκεί μέχρι και χτες έγινε μία πολύ μεγάλη σπέκουλα και μεγάλη προπαγάνδα από πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους, ότι η ΠΝΑΙ πήρε τη διαχείριση του κέντρου πρώτης υποδοχής και έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα. Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Δεν υπήρξε ποτέ καμία εμπλοκή της Περιφέρειας στο θέμα και δεν υπάρχει και νομοθετικά καμία αρμοδιότητα είτε στην ίδρυση είτε στη λειτουργία του κέντρου.
Παρ’ όλα αυτά γινόταν η συζήτηση στο νησί από πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους, δυστυχώς αιρετούς, που έχουν θέσεις ευθύνης που είτε δεν ξέρουν ελληνικά είτε για λόγους δικών τους σκοπιμοτήτων έκαναν όλη αυτή την άθλια προπαγάνδα σε βάρος της Περιφέρειας, και προσπαθούσαν να ανεβάσουν το επίπεδο αντίδρασης των κατοίκων και να το κατευθύνουν προς το θεσμό της Περιφέρειας.
Αυτό ξεκαθαρίστηκε δώσαμε και την απαντητική επιστολή του υπουργείου που διαβεβαιώνει ότι η Περιφέρεια δεν έχει καμία διαχείριση κανενός κέντρου υποδοχής.
Το δεύτερο θέμα είναι η ουσία. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν από την τοπική κοινωνία οι οποίες είναι απολύτως δικαιολογημένες γιατί υπάρχει αγωνία στο τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το νησί.
Σε ό,τι αφορά τον κόσμο έχουμε μεγάλη κατανόηση στο ότι είναι κάτι καινούριο, δεν έχουν τις εγγυήσεις για τη λειτουργία τους και τους προκαλεί πολύ μεγάλη αγωνία.
Η ευκαιρία να αποτραπεί η ίδρυσή του στο νησί χάθηκε το καλοκαίρι. Ως Περιφέρεια είχαμε πάρει την πρωτοβουλία να δώσουμε λύση στο οξύ πρόβλημα που εμφανίστηκε, λύσεις απόλυτα ρεαλιστικές είχαμε εγγυημένη και τη χρηματοδότησή τους που θα απέτρεπαν την ίδρυσή του.
Η ευκαιρία χάθηκε γιατί πέσαμε πάνω σε ένα μεγάλο λαϊκισμό στο τείχος του ΟΧΙ σε όλα και όλες οι πρωτοβουλίες θάφτηκαν από τον απέραντο ελληνικό λαϊκισμό, του να χαιδεύουμε τα αυτιά των κατοίκων, αλλά να μη γινόμαστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί και να ασκούμε υπεύθυνη πολιτική με πολιτικό κόστος.
Αυτό στο νησί της Κω συνεχίζει δυστυχώς και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη αναστάτωση.
Ο κόσμος είναι παραπληροφορημένος και εξακολουθεί να υπάρχει το τείχος του ΟΧΙ σε όλα.
Στόχος όλων θα έπρεπε να είναι να μην επαναληφθούν το 2016 οι σκηνές που είχαμε το 2015. Γι΄αυτό πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης το οποίο εξακολουθεί να μην υπάρχει, τουλάχιστον από το δήμο της Κω.
Αυτό που δηλώσαμε και στους κατοίκους όταν δέχθηκα την αντιπροσωπεία τους, είναι ότι στο βαθμό που υπάρξει συναίνεση στην επιλογή ενός τόπου και ενός τρόπου για να γίνεται η αποτύπωση με εγγυημένη την άμεση αναχώρησή τους από το νησί, θα την παρουσιάζαμε ως εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης. Μας προβληματίζει η κατάσταση. Το προσφυγικό ήρθε εδώ για να μείνει και οφείλουμε όλοι να δουλεύουμε με δημιουργικό τρόπο και να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Αν υπάρξει μία πρόταση από το νησί που να εγγυάται την κοινωνική συναίνεση, τότε θα γίνει ευκολότερο το έργο όλων, όσα θα επιχειρήσουν να αλλάξουν τη χωροθέτηση του κέντρου που σήμερα αποφασίστηκε από το υπουργείο προστασίας του πολίτη. Αν δεν υπάρξει συναίνεση θα είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσουμε για μία άλλη θέση» κατέληξε ο περιφερειάρχης στη συνέντευξη που παραχώρησε.
rodiaki.gr
{widget:social-share-button}