• Η μισή Πάτμος έγινε… δάσος, «αγκάθι» οι χορτολιβαδικές εκτάσεις

    Η μισή Πάτμος έγινε… δάσος, «αγκάθι» οι χορτολιβαδικές εκτάσεις

    Αναγνώσεις: 189

Στην εξαίρεση των ιδιωτικών πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων από τις διατάξεις για την προστασία του δάσους προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπίσει σειρά προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το θέμα των νησιών και τις μη πεδινές εκτάσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε αρκετά νησιά της χώρας. 

Οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις ήρθαν από την Πάτμο, όπου κάτοικοι έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού ζητώντας την άμεση απόσυρση των δασικών χαρτών, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον το μισό νησί εμφανίζεται ως δασικό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι περιουσίες τους αλλά και το νησί με ερήμωση. «Αν εφαρμοστούν οι δασικοί χάρτες ως έχουν θα είναι ταφόπλακα για τα νησιά μας» τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, Γρηγόρης Στόικος.

kroupia leros

Το «αγκάθι» των χορτολιβαδικών εκτάσεων απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι έως το 2014 λάμβαναν πράξεις χαρακτηρισμού, οικοδομούσαν, αλλά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου οι εκτάσεις τους χαρακτηρίστηκαν χορτολιβαδικές και επί της ουσίας αμφισβητήθηκε σε έναν βαθμό η ιδιοκτησία τους, όπως επισήμανε ο δασολόγος-μελετητής Νίκος Χλύκας κατά τη διάρκεια εσπερίδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας πριν από λίγες ημέρες.

Παρά τα σημαντικά προβλήματα και τις «γκρίζες» ζώνες των δασικών χαρτών, πάντως, οι πολίτες φαίνεται ότι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να διερευνήσουν τις βελτιωτικές κινήσεις της κυβέρνησης. Ετσι το σύνολο των υποβληθεισών αντιρρήσεων έως τώρα φτάνει τις 2.276, αριθμός μικρότερος και από τις αντιρρήσεις που είχαν υποβληθεί κατά την πρώτη ανάρτηση δασικών χαρτών, η οποία υλοποιήθηκε πιλοτικά σε τρεις περιοχές, την Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τον Μαραθώνα, και έφταναν τις 3.000 και οι οποίες αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα. Από τις αντιρρήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα στις περιοχές στις οποίες έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες και αφορούν σε έκταση 2.926 στρεμμάτων, οι περισσότερες προέρχονται από τον νομό Μεσσηνίας και ακολουθούν οι νομοί Ηλείας, Αχαΐας και Εύβοιας.

• Το 35%. Από την ανάρτηση των δασικών χαρτών που αποτελούν περίπου το 35%, σύμφωνα με τον διευθυντή Δασικών Χαρτών και Φυσικού Περιβάλλοντος της ΕΚΧΑ ΑΕ, Μόσχο Βογιατζή, προκύπτει ότι:

• Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο στρέμματα που μέχρι σήμερα έχουν γεωργική χρήση και είναι ενταγμένα στο σύστημα επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικές εκτάσεις.

• Σχεδόν 1,2 εκατ. στρέμματα που παλαιότερα είχαν γεωργική χρήση σήμερα χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις.

• Περίπου 830.000 στρέμματα που έχουν άλλη μορφή και χρήση σήμερα αλλά και ανέκαθεν άλλης μορφής (αγροτικές εκτάσεις, κτίσματα, εγκαταστάσεις) συγκαταλέγονται εντός ευρύτερων αναδασωτέων.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας του Κτηματολογίου, έχουν καταρτιστεί δασικοί χάρτες οι οποίοι καλύπτουν συνολική έκταση μεγαλύτερη των 71,8 εκατομμυρίων στρεμμάτων που αντιστοιχούν στο 54,58% της χώρας.

Σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται, πάντως, τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας του Κτηματολογίου, οι περισσότεροι δήμοι (60%) δεν έχουν εισαγάγει τα απαραίτητα στοιχεία. Για το ζήτημα αυτό έχει δοθεί η δυνατότητα ακόμα και εκ των υστέρων εισαγωγής των στοιχείων από το Κτηματολόγιο.

kroupia leros

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι το ειδικό τέλος υποβολής αντιρρήσεων μειώθηκε, ενώ ταυτόχρονα παρατάθηκε και η προθεσμία υποβολής τους στις 105 ημέρες για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 125 ημέρες για τους κατοίκους εξωτερικού, για ορισμένους το κόστος εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο.

Η υποβολή αντιρρήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής της ΕΚΧΑ και το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

• Αρχικά πρέπει να εντοπιστεί η ακριβής θέση του γεωτεμαχίου.

• Στη συνέχεια αυτόματα γίνεται ο υπολογισμός του εμβαδού των εκτάσεων των οποίων αμφισβητείται ο χαρακτήρας από τη διαδικτυακή εφαρμογή.

• Βάσει του εμβαδού θα υπολογιστεί και το αναλογούν ειδικό τέλος το οποίο πρέπει να πληρωθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται η αντίρρηση «απαράδεκτη».

• Η πληρωμή του τέλους μπορεί να γίνει είτε σε τραπεζικό κατάστημα προσκομίζοντας το ειδικό έντυπο πληρωμής είτε μέσω της εφαρμογής με πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα.

• Ο πολίτης μετά την επιβεβαίωση της πληρωμής, έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει το αποδεικτικό υποβολής αντιρρήσεων ή το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής φόρμας αντιρρήσεων και να τα συμπεριλάβει στην ταχυδρομική αποστολή στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη.

• Στον φάκελο θα πρέπει να υπάρχει το υπογεγραμμένο έντυπο της αντίρρησης αλλά και τα έγγραφα που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον του και φωτοαντίγραφο του παραστατικού που πιστοποιεί την καταβολή του αναλογούντος τέλους.Επίσης στον φάκελο θα πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία που ο ενδιαφερόμενος κρίνει ότι αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του για τον δασικό/χορτολιβαδικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης. Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερομένου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν.

Ατελώς οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις σε:

• Περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στον δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων.

kroupia leros

• Περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό.

• Περιοχές που φαίνονται είτε το 1945 είτε τώρα ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό.

• Περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

• Περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

• 1,5 εκατ. στρέμματα που είναι ενταγμένα στο σύστημα επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζονται στους χάρτες ως δασικές εκτάσεις

• 1,2 εκατ. στρέμματα που παλαιότερα είχαν γεωργική χρήση, σήμερα χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ | ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

kroupia leros