back to top
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Εξηγήσεις κλήθηκε να δώσει ο ΟΤΕ Ρόδου για υποκλοπές τηλεφώνων

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΕξηγήσεις κλήθηκε να δώσει ο ΟΤΕ Ρόδου για υποκλοπές τηλεφώνων

Ένας ασύρματος μηχανισμός παρακολούθησης σταθερού τηλεφώνου, που εντοπίστηκε μέσα σε ΚΑΦΑΟ της πόλεως Ρόδου (περιοχή Δασκάλων) τον Ιούνιο του 2013, φέρνει αντιμέτωπο τον ΟΤΕ της Ρόδου, με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, καθώς φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου διαδικασία για την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από την δικογραφία που σχηματίστηκε, όλα ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου 2013, όταν υπάλληλος του ΟΤΕ που διενεργούσε τεχνική εργασία ρουτίνας στην περιοχή «Δασκάλων» της πόλεως Ρόδου, εντόπισε μέσα σε ΚΑΦΑΟ που βρίσκεται επί της οδού Νικολάου Παπαθανάση, έναν ασύρματο μηχανισμό που ήταν «βυζακωμένος» πάνω σε συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή.

Παρακολουθούσαν τις συνομιλίες  από μικρή απόσταση
Το ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, έφερε ίχνη παραβίασης και αμέσως ο τότε τεχνικός προϊστάμενος, κάλεσε επιτόπου αστυνομικούς της Ασφάλειας Ρόδου στους οποίους και παρέδωσε τον ειδικό αυτό ασύρματο μηχανισμό.

Από την έρευνα που έκανε ο αρμόδιος τεχνικός, προέκυψε ότι  η συσκευή «κοριός» είχε κουμπωθεί από εξειδικευμένους τεχνικούς, πάνω σε τηλεφωνική γραμμή συμπολίτη μας, ο οποίος κατοικούσε στην ευρύτερη περιοχή. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της γραμμής, ο οποίος και «έπεσε από τα σύννεφα» όταν το πληροφορήθηκε.

Μάλιστα, η συσκευή έφερε και μικροσκοπική κεραία αναμετάδοσης των ηχητικών αυτών δεδομένων, γεγονός που σημαίνει ότι  ο δράστης ή οι δράστες των υποκλοπών, βρίσκονταν σε πολύ μικρή απόσταση από το ΚΑΦΑΟ και κατέγραφαν κάθε συνομιλία!

Ερωτηματικά για το πώς  έγινε η υποκλοπή

Παρά την έρευνα εξειδικευμένων τεχνικών αλλά και τις ενέργειες που πραγματοποίησαν αρμόδιοι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ρόδου, ο δράστης δεν εντοπίστηκε ποτέ. Αναπάντητα έμειναν πάρα πολλά ερωτηματικά, κυρίως πως είναι δυνατόν, να έγινε μια τέτοια «καταδρομική» ενέργεια, από κάποιους που δεν γνώριζαν επακριβώς τα συστήματα.

Διότι για να «κλειδωθεί» τηλεφωνική γραμμή και να τοποθετηθεί «κοριός» ασύρματος σε αυτήν, αυτό που χρειάζεται είναι να έχει κανείς εξειδικευμένες γνώσεις και χρόνο στην διάθεσή του.
Δύο και πλέον χρόνια μετά πάντως, δεν έχει εντοπιστεί κανένας δράστης, ενώ η υπόθεση φαίνεται να οδηγείται στο αρχείο.

Μπαράζ υποκλοπών στη Ρόδο

Αυτές οι υποθέσεις δεν είναι οι μοναδικές όμως : Τεχνικοί του ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία στην περιοχή της Ρόδου, έχουν εντοπίσει δεκάδες τέτοιες υποθέσεις τις οποίες έχουν παραπέμψει αντίστοιχα στις αρχές ασφαλείας και την δικαιοσύνη.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις είχε εντοπιστεί σε ΚΑΦΑΟ της περιοχής Λίνδου και οι υπόλοιπες αντιστοιχούσαν στην πόλη της Ρόδου.

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις, πολίτες ήταν αυτοί που έδωσαν στοιχεία των υπόπτων στις αρμόδιες αρχές, βλέποντας άγνωστα άτομα (χωρίς διακριτικά τεχνικών του ΟΤΕ ή χωρίς αυτοκίνητα) να ανοίγουν με το ειδικό κλειδί τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ και να διενεργούν εκεί τεχνικές εργασίες.
Σύλληψη ατόμου που να παραβιάζει πάντως τα συστήματα επικοινωνιών δεν είχαμε μέχρι σήμερα.

Γιατί κλήθηκε σε «απολογία» ο ΟΤΕ

Με αφορμή όλα αυτά τα περιστατικά κλήθηκαν σε ακρόαση στις 3 Ιουνίου 2015 αρμόδιοι εκπρόσωποι του ΟΤΕ για το ένα από τα περιστατικά της Ρόδου και συγκεκριμένα αυτό που εντοπίστηκε στην περιοχή των «Δασκάλων» Ρόδου. Η κύρια παράλειψη ήταν ότι δεν ενημερώθηκε αμέσως η ΑΔΑΕ.

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτων των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχει καταλογίσει πολλές φορές βαριά πρόστιμα στον ΟΤΕ για τυπικές και άλλες παραλείψεις.
Πριν από δύο περίπου χρόνια είχε καταλογίσει πρόστιμα της τάξης των 145.000 ευρώ, για τη «μη λήψη μέτρων ασφαλείας με αφορμή τρία κρούσματα υποκλοπών, που έγιναν στο παρελθόν.

Το πρόστιμο επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας κάνοντας δεκτή την ποινή που ειχε επιβάλλει η Αρχή Προστασίας Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Η ΑΔΑΕ είχε κρίνει πως ο ΟΤΕ δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας (στα γνωστά ΚΑΦΑΟ) για την αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ δεν ενημέρωσε την Αρχή για τρία συμβάντα. Το ένα συμβάν έγινε σε ΚΑΦΑΟ της Νέας Φιλαδέλφειας και τα άλλα τρία σε νησιά του Αιγαίου  μεταξύ των οποίων και τη Ρόδο.

Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, σε περιπτώσεις ευρημάτων υποκλοπών ο τηλεπικοινωνιακός φορέας έχει υποχρέωση από την νομοθεσία να ενημερώνει αμέσως την Αρχή, προκειμένου υπάλληλός της να είναι παρόν κατά την αφαίρεση των κοριών και κατά την διενέργεια των ανακρίσεων, είτε αυτές γίνονται από την Αστυνομία είτε από την Εισαγγελία.»

rodiaki.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ