Αυστηρή αντιμετώπιση των υπευθύνων για τις καταστροφές, αλλά και διάλογο για τα κοινωνικά αιτήματα, εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής 18 Οκτωβρίου.

«Όσοι κατέστρεψαν πρέπει να πληρώσουν. Όσοι λεηλάτησαν πρέπει να αποζημιώσουν», δήλωσε, διαχωρίζοντας τους δράστες από τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε στήριξη των πληγέντων επαγγελματιών και έναρξη διαλόγου με μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς. Ζήτησε εξηγήσεις για τις αδυναμίες πρόληψης των επεισοδίων, ενώ προέβλεψε δυνατότητα απαγόρευσης συγκεκριμένων συγκεντρώσεων για την προστασία πόλεων, δημόσιων κτηρίων και επιχειρήσεων.

Η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη, μετά τις εκτεταμένες συγκρούσεις και λεηλασίες που συνόδευσαν τις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Σύμφωνα με το Associated Press, είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 1.800 συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν κατά του αυξημένου κόστους ζωής και για τις συνθήκες στα σχολεία. Σε αρκετές πόλεις, οι πορείες επισκιάστηκαν από επιθέσεις σε δημόσια κτήρια, πυρκαγιές και καταστροφές καταστημάτων.

Στη Λιμόζ, το ιστορικό δημαρχείο υπέστη σοβαρές ζημιές από εμπρησμό, ενώ εκτεταμένες καταστροφές καταγράφηκαν στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στο Μπορντό και σε άλλες πόλεις. Το Reuters περιγράφει την αναταραχή ως μία από τις σοβαρότερες των τελευταίων ετών στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει παράλληλα έντονη πολιτική πίεση για τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας. Όπως μεταδίδει το RTL, η επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Λοράν Νουνιές, ενώ ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να διασφαλίσουν παντού τη δημόσια τάξη.