Ο κ. Κώστας Κωνσταντάρας ήταν μέχρι πρότινος η ψυχή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λέρου. Μόνιμος φύλακας, ευγενικός με τους επισκέπτες, όπως κάποιοι επαγγελματίες που προστατεύουν και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους.
Τα καλοκαίρια που το νησί γέμιζε από τουρίστες ήταν πάντα εξυπηρετικός, όπως και τους δύσκολους μήνες που κατέφθαναν στο νησί πολύ λιγότεροι, σχολεία αλλά και πολλά ΚΑΠΗ. Οταν έμπαινε ο χειμώνας αέριζε και ζέσταινε το μουσείο, μάζευε τα φύλλα για να μην μπλοκάρουν τις υδρορροές και προκαλούν προβλήματα υγρασίας.
Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε μήνες τώρα ενημερωθεί ότι ο αρχαιοφύλακας θα έβγαινε σε σύνταξη. Το ίδιο και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ. Ωστόσο, το μουσείο έκλεισε και τα κλειδιά παραδόθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα! Κανείς δεν αναλάμβανε τέτοια ευθύνη.
Είναι μια από τις πολλές ιστορίες που «ζουν» πάλι τα μουσεία της χώρας. Στο έλεος, όπως κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο, της αδυναμίας της πολιτείας να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, όχι μόνο για τη λειτουργία αλλά και την ίδια την ασφάλειά τους.
Μόνο που δεν μιλάμε για κάποια μουσεία του κέντρου στα οποία έκλεισαν προσωρινά δυο τρεις αίθουσες μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα με τις προσλήψεις. Στην περίπτωση της Λέρου, αλλά και άλλων μουσείων σε απομακρυσμένες περιοχές απαιτείται κάτι περισσότερο από το ΥΠΠΟΤ.
Οπως με τη Νίσυρο που πέρυσι γιόρτασε τα εγκαίνια του μουσείου της και τώρα το βλέπει κλειστό. Αλλά και η πολυσύχναστη Ρόδος, τι να πει με το Αρχαιολογικό της Μουσείο στο οποίο ορισμένες συλλογές και μάλιστα στις νέες πτέρυγες, ανοιγοκλείνουν. Οσο για το Μουσείο της Καλύμνου, εκεί ο μοναδικός μόνιμος φύλακας έχει γίνει λάστιχο.
Οταν δεν πηγαίνει σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους για αναφορές, βρίσκεται στο μουσείο και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να δεχθεί 1-2 άτομα. Για γκρουπ ούτε λόγος. Ενας άνθρωπος για όλες τις δουλειές που δεν πήρε ποτέ αναρρωτική άδεια, γιατί το έβαλε σκοπό να βοηθήσει.
Μια Ελλάδα που προσπαθεί να πορευθεί μόνη της αφού το ΥΠΠΟΤ, δυσκολεύεται να πείσει το υπουργείο Οικονομικών να διευθετήσει το θέμα. Εκκρεμότητες για τις οποίες και το υπουργείο Οικονομικών και το Εσωτερικών έχουν ειδοποιηθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά φαίνεται πως κάποιοι ιθύνοντες δεν θεωρούν προτεραιότητα τα μουσεία.
Αρχισε η πιστοποίηση
Προσωπικό θα βρεθεί. Και από τις μετατάξεις. Ομως πάλι θα είναι λύσεις προσωρινές για κάποιους μήνες.
Αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα μουσεία ας σταματήσουμε να ιδρύουμε καινούργια ή να περιμένουμε απʼ αυτά να συντηρηθούν μόνο από τα εισιτήρια.
Να τι θα έπρεπε να εξετάσει μεταξύ άλλων το ΥΠΠΟΤ.
Ειδικά αυτό τον καιρό που ασχολείται με την πιστοποίηση των μουσείων, δημόσιων και ιδιωτικών. Μια απόφαση του Συμβουλίου Μουσείων τον περασμένο Ιούνιο, για την αξιολόγηση των ελληνικών μουσείων που δεν έγινε ποτέ σωστά, ένα ξεκαθάρισμα γιατί συντηρούμε και τις πιο απίθανες περιπτώσεις συλλογών, αλλά και μια καλή ευκαιρία για οικονομία.
Τρίβουν τα μάτια τους απʼ όσα βλέπουν οι υπεύθυνοι, προκειμένου να προχωρήσουν στην πιστοποίηση.
Ευκαιρία να δουν και πώς μπορούν να βοηθήσουν όσα μουσεία δεν είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά για εθνικούς λόγους οφείλουμε να τα στηρίζουμε.
Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”