Με την έλευση του νέου έτους, διάλεξε η Ιερά μας Μητρόπολη, να δωρίσει στη Λέρο ένα ιστορικό βιβλίο υπό τον τίτλο «Εφορεία Σχολών (και Εκκλησιών) Λέρου, 1889-2012, 123 χρόνια ζωής και προσφοράς», η παρουσίαση του οποίου έλαβε χώρα στο κινηματοθέατρο του Λακκίου, την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013. Το βιβλίο συνέγραψε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, κατόπιν πατρικής αδείας του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.
Παρόντες στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Παισιος, οι Ιερείς του νησιού, ο Δήμαρχος κ. Μιχ.Κόλλιας, ο πρεσβευτής της Λέρου στην Αυστραλία κ. Γεώργιος Παυλής με την οικογένειά του, ο αντιδήμαρχος κ. Ι.Κωνσταντινίδης, η πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου κα Θεοφανία Γιαννουκά, ο πρόεδρος του Κ.Θ.Λ. κ.Δ.Καρανικόλας, ο Λιμενάρχης Λερου, ο εκπρόσωπος του Φρουράρχου Λέρου, η ποιήτριά μας Ολυμπία Καράγιωργα, λίγοι (δυστυχώς) δημοτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος.
Η όλη εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα προσεγμένη, αντάξια της ιστορίας και της βαρύτητας του θέματος. Μία μεγάλης θεματολογίας, έκθεση φωτογραφίας (με 150 και πλέον φωτογραφίες) υπήρχε στην είσοδο, που κατατόπιζε τον φιλόμουσο επισκέπτη, για το περιεχόμενο του βιβλίου, με παλαιά χειρόγραφα πρακτικά και έγγραφα, πληροφορίες σχετικά με τους μεγάλους ευεργέτες και δωρητές των σχολείων, την διοικούσα επιτροπή της Εφορείας Σχολών, τους διοριζομένους διδασκάλους, κλπ. Σημαντική λεπτομέρεια αξίζει να αναφερθεί ότι, η κάθε φωτογραφία είχε και την ανάλογη επεξηγηματική λεζάντα!
Μπαίνοντας στην μεγάλη αίθουσα του κινηματοθεάτρου, η σκηνή ήταν κατάλληλα διαμορφωμένη, με σημαίες, πανώ, αφίσες, κλπ., ενώ μέχρι την έναρξη της παρουσίασης ένα ιδιαίτερα προσεγμένο βίντεο, προετοίμαζε τον προσκεκλημένο, για το τι θα επακολουθούσε.
Στις 5:40 μ.μ. ακριβώς, άρχισε η παρουσίαση με έναν δεκαπεντάλεπτο πρόλογο του συγγραφέα κ.Γ.Χρυσούλη ο οποίος, αφού απηύθυνε εόρτιες ευχές για το νέο έτος, αφηγήθηκε στο κοινό τους λόγους που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου, τι βρέθηκε και πως ταξινομήθηκε όλο αυτό το πλούσιο αρχειακό υλικό. Αξίζει κι εδώ να σταθούμε σε δύο σημεία: α) στους δυσανάγνωστους γραφικούς χαρακτήρες και το εύθραυστο του χάρτου, που έκαναν πολύ δύσκολη την ανάγνωση, την συλλογή των στοιχείων, αλλά και την συγγραφή του βιβλίου, και β) την επιθυμία του συγγραφέα, όλο αυτό το αρχειακό υλικό να διασωθεί και να δει το φως της δημοσιότητος, έτσι ώστε όλοι οι Λεριοί, και όχι μόνο, να γνωρίσουν τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας της παιδείας της γενέτειράς τους.
Εντυπωσιακό ήταν και το πάνελ των ομιλητών, το οποίο αποτελούσαν ο πρωτ. Νικόδημος Φωκάς αρχιερατικός επίτροπος Λέρου, ο οποίος ανέγνωσε κείμενα και αποσπάσματα των παλαιών πρακτικών στην καθαρεύουσα, οι εκπαιδευτικοί κ. Ιωάννης Λιβιτσάνος και κα. Αγγελική Καρακώστα και ο βιβλιοθηκονόμος της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης κ. Δημήτριος Σταματέλος, ο οποίος είχε και την ευθύνη συντονισμού της παρουσίασης.
Όσοι παρακολούθησαν την εξαιρετική παρουσίαση του βιβλίου ομολόγησαν ότι, ήταν όντως από τις πιο εντυπωσιακές και ακούραστες παρουσιάσεις, με διαρκή εναλλαγή διαλόγων και παρεμβάσεων μεταξύ των ομιλητών και παράλληλη παρουσίαση δεκάδων διαφανειών. Αυτό που εντυπωσίασε ήταν τα πολλά και άγνωστα σε όλους γεγονότα που εξιστορήθηκαν, τα οποία παράλληλα ήταν τόσο πολύ και καλά ιστορικά αποδεδειγμένα!
Μετά το πέρας της παρουσίασης, η οποία διήρκησε μία ώρα και δέκα λεπτά, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης μας, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Γραμματέα της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ.Γ.Χρυσούλη, για την πολυετή και πολύμοχθη εργασία, όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία από σήμερα θα βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Μετά τον λόγο του Μητροπολίτου ακολούθησε η βράβευση των φιλομούσων και ευγενών χορηγών του βιβλίου. Ο Μητροπολίτης απένειμε τον χρυσό σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου, στον Μεγάλο Χορηγό κ. Γεώργιο Εμμ. Παυλή, πρεσβευτή της Λέρου στην Αυστραλία και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νήσων Αιγαίου νέας Νοτίου Ουαλίας και Σύδνεϋ. Ο Μητροπολίτης συνεχάρη τον κ. Γ. Παυλή, λέγοντας: «πάντα άξιος κ.Παυλή, και αυτή την φιλοπρόοδο προσπάθειά σας να την μιμηθούν και άλλοι συμπατριώτες μας».
Ο κ. Γ. Παυλής, φανερά συγκινημένος, στην σύντομη ομιλία του απηύθυνε επαινετικούς λόγους στον Μητροπολίτη μας, τον οποίο ευχαρίστησε για την βράβευση αυτή, αλλά όπως ανέφερε το έκανε για να διασωθεί η ιστορία της ιδιαιτέρας πατρίδας του και δεν περίμενε μία τέτοια τιμή. Συνεχάρη και ευχαρίστησε επίσης τον συγγραφέα του βιβλίου και Γραμματέα της Μητροπόλεώς μας κ. Γ.Χρυσούλη, λέγοντας ότι: «Η εργασία αυτή, το βιβλίο αυτό, μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι σαν Λεριοί και σας Έλληνες. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όπως είπε, γιατί με πολλή αγάπη και μεγάλη προσπάθεια, εκδόθηκε το ιστορικό αυτό βιβλίο, το οποίο μας θυμίζει τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας για την παιδεία μας, τη γλώσσα μας, την Εκκλησία μας, και μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι σαν Λεριοί και σαν Έλληνες.
Πρέπει να μην ξεχνάμε τις παραδόσεις μας, να μην ξεχνάμε ότι χύθηκε αίμα για να κρατηθούν τα ιδανικά του Γένους μας. Πρέπει ο καθένας να βοηθά, ανάλογα με τις ικανότητές του, και να κάνει το καλύτερο για την θρησκεία μας, την πατρίδα μας, την ελληνική μας γλώσσα και την οικογένειά μας».
Αμέσως μετά ακολούθησε και η βράβευση των υπολοίπων χορηγών του βιβλίου, των κ.κ. Γεωργίου Σπανού, Νικήτα Γρύμπιλλου, Καίτης Καρανικόλα, Χρήστου Καρπαθάκη, Νικολάου Φραντζή και Ευθυμίου Χρυσούλη, στους οποίους ο Μητροπολίτης απένειμε τον έπαινο της τοπικής Εκκλησίας, για την ευγενική τους δωρεά στην ιστορική αυτή έκδοση.
Κατόπιν, έγινε η απονομή αναμνηστικών και επαίνων στους επιτυχόντες αποφοίτους των Λυκείων της Λέρου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά τις πανελλήνιες εξετάσεις 2012.
Στο τέλος της εκδήλωσης κλήθηκε η ποιήτριά μας Ολυμπία Καράγιωργα, να απαγγείλει ένα ποίημα από το νέο της βιβλίο.
Η παρουσίαση αυτή του βιβλίου άφησε πολλές και σημαντικές απόψεις. Μία αύρα πνευματικής ανάτασης… Όλοι οι παριστάμενοι έφυγαν μ’ ένα χαμόγελο και με μια ψυχική ηρεμία για όλα αυτά που διαδραματίσθηκαν, ειπώθηκαν και με ιδιαίτερη προσοχή και θαυμασμό παρακολούθησαν.
Στο τέλος όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν και να εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους και τα μπράβο τους στον Μητροπολίτη, στους συντελεστές του βιβλίου, τον συγγραφέα, τους χορηγούς, τους ομιλητές…
Άλλο ένα βιβλίο, για την άγνωστη ιστορία της Λέρου, πρέπει να μπει από σήμερα στις προθήκες των βιβλιοθηκών μας, στα σχολεία μας, αλλά και στα σπίτια όλων των Λεριών.