ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…
kiporama-leros

Εγγραφείτε στο κανάλι μας YouTube

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • Μήνυμα Γιάννη Παππά για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου: «Όσο υπάρχει ελληνική ανάσα , δε θα περάσει σκοτάδι χωρίς φως»

    Ο Κωστης σχολίασε: Όντως όσο υπάρχει απλά δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλη ανάσα με τόσα αντιλαϊκά μέτρα…
    28.10.2025
  • Λέρος: Διαψεύδει τον Μιχάλη Κόλια η Αντιδήμαρχος Ελένη Χέλμη για το Bodrum Cup

    Ο Γιωργος Ελενης σχολίασε: Θα θελα να ξερα πιο ειναι το τεράστιο πλήγμα για την Λερο; Τα περισσοτερα…
    18.10.2025
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»

    Ο Joanna Finn σχολίασε: You are right.
    11.10.2025
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»

    Ο Γιωργος σχολίασε: Οδοστρωτήρας εισαι Τιμοθεος!!!!!!! Τα ισοπεδωσες ολα και ολους!! Προχωρα εμπρος και εμεις ειμαστε μαζι…
    11.10.2025
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»

    Ο Λεριος σχολίασε: Εάν πάτε στον μόλο του Ξηρόκαμπου θα δείτε εκατοντάδες (δεν υπερβάλλω) πλαστικά μπουκάλια και…
    11.10.2025
Navarone-ad
crithonis-paradise-hotel

FOLLOW US

  • 3.829 Fans
  • 560 Followers
  • 592 Subscribers

INSTAGRAM PHOTOS

Follow us!

  • Τιμόθεος Κωττάκης: Θετική δέσμευση για το Νοσοκομείο Λέρου μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας 
---
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης εξασφάλισε θετική δέσμευση για την οριστική επίλυση του προβλήματος υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Λέρου.

Σε δηλώσεις του στην κάμερα του Leros News και στον Νίκο Ιγνατίδη, ο κ. Κωττάκης αναφέρεται στα αναμενόμενα αποτελέσματα της συνάντησης, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος, καθώς και στη σημασία που έχει για τη Λέρο η αγάπη και η στήριξη του Προέδρου του Ωνασείου, κ. Αντώνη Παπαδημητρίου.
  • Λέρος: Ανακοίνωση εκλογικών διαδικασιών Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών
---
Διαβάστε περισσότερα
https://tinyurl.com/hactteuv
  • Λέρος: Νέα πτώση δέντρου σε πολυσύχναστο δρόμο – Άμεση επέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου
---
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR

https://tinyurl.com/2p9w5hv5
  • Λέρος: Κάηκε σπίτι στην περιοχή Φλαμπού
---
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR
  • Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου: Χωρίς απρόοπτα η συνεδρίαση του Σαββάτου – Δηλώσεις Δημάρχου Λέρου
--
Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025, στη 1:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων.

Η συνεδρίαση περιλάμβανε ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και τρία τακτικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης
1α. Έγκριση των όρων που θέτει η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην απόφασή της (υπ’ αριθ. πρωτ. 14708/07-10-2025), σχετικά με την παραχώρηση χρήσης τμήματος του ακινήτου με ΑΒΚ 582 (Α/Α 97719), Ν. Δωδεκανήσου, στο Δήμο Λέρου.

1β. Εξουσιοδότηση του Δημάρχου Λέρου, κ. Τιμόθεου Κωττάκη, για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΑΔ και του Δήμου Λέρου, καθώς και κάθε απαιτούμενου δικαιολογητικού.

Το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Τακτικά θέματα ημερήσιας διάταξης
1. Έγκριση της 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Λέρου, οικονομικού έτους 2025.

Το θέμα περιλαμβάνει σειρά σημαντικών χρηματοδοτήσεων και έργων για το νησί, όμως ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (Δεν ψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση).

2. Εγγραφές και επανεγγραφές φιλοξενούμενων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς Λακκίου και Καμάρας, για το σχολικό έτος 2025–2026.

3.Αίτηση του Αθλητικού Σωματείου “Αθλητικός Σύλλογος Ακαδημία Γυμναστικής Λέρου”, με αριθμό πρωτ. 73671/5-9-2025.

Τα δύο τελευταία θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα, καθώς αφορούσαν διαδικαστικά ζητήματα.

Δηλώσεις Δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη μετά το πέρας της συνεδρίασης:
  • Τιμόθεος Κωττάκης: Αποκαταστάθηκε “ο οδοφωτισμός χωρίς μελέτη” στο φράγμα
---
Με σύγχρονες, ψηλές κολόνες οδοφωτισμού και με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική αρμονία, αποκαταστάθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη, το έργο ηλεκτροφωτισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή του φράγματος.

Η αποκατάσταση του οδοφωτισμού πραγματοποιήθηκε από πιστοποιημένο συνεργείο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη του έργου, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ποιότητα της εγκατάστασης.

Πλέον, οι διερχόμενοι οδηγοί αλλά και οι πεζοί απολαμβάνουν βελτιωμένη ορατότητα και ισχυρότερο, ομοιόμορφο φωτισμό, γεγονός που αναβαθμίζει τόσο την οδική ασφάλεια όσο και τη συνολική εικόνα της περιοχής.

Με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης αναφέρει:

"Αποκαταστάθηκε η ΑΣΦΑΛΕΙΑ , η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ και η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του έργου στο φωτισμό της περιοχής του φράγματος στο Παρθένι .
Ολόκληρο το έργο χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου .
Γιώργο Χατζημάρκο για μια ακόμη φορά σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!!"
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, 2025
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
18 °c
Agia Marina
21 ° Σα
21 ° Κυ
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » Featured » Οι παιδοπόλεις της Φρειδερίκης: Τα «παιδιά-λάφυρα» του Εμφυλίου γίνονται ταινία

Οι παιδοπόλεις της Φρειδερίκης: Τα «παιδιά-λάφυρα» του Εμφυλίου γίνονται ταινία

Leros News Leros News
16 Φεβρουαρίου 2025
- ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρόνος ανάγνωσης: 7 Λεπτά
A A
0
Οι παιδοπόλεις της Φρειδερίκης: Τα «παιδιά-λάφυρα» του Εμφυλίου γίνονται ταινία
54
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
1.8k
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο συγγραφέας Γιάννης Ατζακάς βρέθηκε στα 8 του χρόνια στις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης. Σήμερα μιλάει στο ΒΗΜΑ για όσα βίωσε ως παιδί κι έγιναν κατάθεση ψυχής που αναπαρίσταται στην ταινία «Θολός βυθός» της Ελένης Αλεξανδράκη.

Οι παιδοπόλεις στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη αναφέρει στη βιβλιογραφία της σχετικά: «Στη διάρκεια του Ελληνικού εµφυλίου πολέμου (1946-1949) οι δύο αντιµαχόµενοι στρατοί συγκέντρωσαν και µετακίνησαν παιδιά από τις εστίες τους. Οι κυβερνητικές δυνάµεις τα µετέφεραν στις Παιδοπόλεις, οι οποίες είχαν ιδρυθεί από τον «Έρανο της Πρόνοιας Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος υπό την υψηλή προστασία της Α.Μ. της Βασιλίσσης». Ο ∆ηµοκρατικός Στρατός µετέφερε παιδιά έξω από τα σύνορα της χώρας, σε αντίστοιχα ιδρύµατα των ανατολικών χωρών.

»Τα παιδιά που µετακινήθηκαν στην ουσία και «σώθηκαν» και «απήχθησαν». Σώθηκαν γιατί προφυλάχθηκαν από τους βοµβαρδισµούς, σιτίστηκαν καλύτερα απ’ όσα έµειναν στα χωριά τους, και πολλά από αυτά µορφώθηκαν. Απήχθησαν όµως µε την έννοια ότι και τα δύο στρατόπεδα ήθελαν να τα εκπαιδεύσουν σύµφωνα µε τα δικά τους πιστεύω, να τα εγκλωβίσουν στον δικό τους κόσµο. Να προπαγανδίσουν την πολιτική τους. Η προστασία που τους παρείχαν ήταν τέτοια ώστε το «καλό» του προστατευόµενου να ταυτίζεται µε το «καλό» του προστάτη.

Διαβάστε επίσης:

Αιφνίδιο λουκέτο στα ΕΛΤΑ: Πάνω από 200 καταστήματα κλείνουν από Δευτέρα

Αιφνίδιο λουκέτο στα ΕΛΤΑ: Πάνω από 200 καταστήματα κλείνουν από Δευτέρα

30.10.2025
881
Τη μείωση των συντελεστών βαρύτητας για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλών και παραλιών ζήτησε η Μίκα Ιατρίδη από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με ερώτηση της στη Βουλή

Τη μείωση των συντελεστών βαρύτητας για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλών και παραλιών ζήτησε η Μίκα Ιατρίδη από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με ερώτηση της στη Βουλή

30.10.2025
276

»Είναι βέβαιο ότι αρκετοί γονείς έδωσαν οικειοθελώς τα παιδιά τους και είναι άλλο τόσο βέβαιο ότι πολλοί γονείς δεν ήθελαν να τα αποχωριστούν και εξαναγκάστηκαν να τα δώσουν».

Ο Γιάννης Ατζακάς, φιλόλογος και συγγραφέας, έγραψε για το προσωπικό του βίωμα και τραύμα από τις παιδοπόλεις όπου πέρασε έξι χρόνια ως παιδί, σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Με τη σειρά της, η σκηνοθέτρια Ελένη Αλεξανδράκη αποφάσισε να μεταφέρει την ιστορία του στη μεγάλη οθόνη και στην ταινία «Θολός Βυθός», διασκευάζοντας ελεύθερα τα αυτοβιογραφικά βιβλία του συγγραφέα «Διπλωμένα φτερά» (2007) και «Θολός βυθός» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2009) των εκδόσεων ΑΓΡΑ.

Στην τρυφερή ηλικία των 8 ετών, το 1949, ο μικρός Γιάννης θα φύγει, με απόφαση της γιαγιάς του, την οποία γνώρισε και έμαθε ως μητέρα, από τον μικρόκοσμο του χωριού του στη Θάσο, προκειμένου να μάθει γράμματα. Μέχρι τα 16 του, θα βρεθεί σε τέσσερις διαφορετικές παιδοπόλεις της τότε βασίλισσας Φρειδερίκης μαζί με άλλα «ανταρτόπληκτα» παιδιά, όπως αποκαλούσαν τότε τα παιδιά των ανταρτών. Θα γνωρίσει πρόσωπα πολλά, με θέσεις στην ιεραρχία των παιδοπόλεων, που με διάφορους τρόπους θα καθορίσουν τη ζωή του, αλλά θα βρει και φίλους, θα μάθει και τα γράμματα, πάντοτε όμως τα ερωτηματικά για το αίσθημα της εγκατάλειψης που νιώθει σε ένα άγνωστο και εν πολλοίς προπαγανδιστικό περιβάλλον, θα καραδοκούν.

Στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ο Γιάννης Ατζακάς μοιράζεται πρόσωπα και βιώματα της μνήμης του. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε τα παιδιά των παιδοπόλεων σήμερα;

Ανατρέχοντας στον «Θολό βυθό» (2008) που διασκευάστηκε και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από την Ελένη Αλεξανδράκη, βιβλίο στο οποίο διηγείστε εμπειρίες και τραύματα που βιώσατε στις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης, αναρωτιέται κανείς πώς αισθάνεστε τώρα που τα λόγια, οι σκέψεις και οι μνήμες σας αποδίδονται στη μεγάλη οθόνη ως ταινία;

Είδα για πρώτη φορά την ταινία σε δύο προβολές του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επίσης είχα την ευκαιρία να τη δω και μια τρίτη φορά στην Αθήνα στο 8o Φεστιβάλ WIFT. Έτσι, έχω ξεπεράσει τουλάχιστον τις αγωνίες και τα ερωτήματα που είχα πριν από τις τρεις αυτές προβολές της. Περιμένω, βέβαια, και την υποδοχή της στις αίθουσες, από 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και λίγο αργότερα στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελένη Αλεξανδράκη, έχοντας δουλέψει για χρόνια πάνω στο μυθιστόρημά μου, έχει κατανοήσει τους χαρακτήρες και έχει συλλάβει το βαθύτερο νόημα του «Θολού Βυθού», που δεν είναι άλλο από το «τραύμα» του μικρού Γιάννη».

Γνωρίζω πάντως ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες θεατών, εκείνων που έχουν διαβάσει τον «Θολό Βυθό» και των άλλων, και πραγματικά δεν ξέρω ποιων την κρίση να εμπιστευθώ περισσότερο, ούτε πώς να αποφύγω τις άτοπες συγκρίσεις. Ο αναγνώστης έχει σκηνοθετήσει, έχει επιλέξει τους τόπους και έχει μοιράσει τους ρόλους σε οικεία του πρόσωπα. Αιφνιδιάζεται, έτσι, συχνά από τις επιλογές του σκηνοθέτη της ταινίας, που δεν συμπίπτουν πάντα με τις δικές του φαντασιώσεις. Αυτό συμβαίνει και με τον συγγραφέα ενός μυθιστορήματος που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, αν και πολύ καλά αυτός γνωρίζει πως ο κινηματογράφος έχει άλλα μέσα, είναι μια άλλη γραφή. Επίσης, είναι γνωστό πως η ανάγνωση είναι μια προσωπική, μια μοναχική εμπειρία που διαφέρει από την ομαδική θέαση.

Η Ελένη Αλεξανδράκη, έχοντας δουλέψει για χρόνια πάνω στο μυθιστόρημά μου, έχει κατανοήσει τους χαρακτήρες και έχει συλλάβει το βαθύτερο νόημα του «Θολού Βυθού», που δεν είναι άλλο από το «τραύμα» του μικρού Γιάννη, την άκαρδη μετάθεση του πατέρα στην ορθή πλευρά, που πάντα είναι αυτή των νικητών· δεν είναι άλλο από την ίαση που επέρχεται, μετά από χρόνια σιωπής, με τη συμφιλίωση πατέρα και γιου – το αίμα νερό δεν γίνεται.

Όσο για την ασπρόμαυρη φωτογραφία της ταινίας, πιστεύω πως είναι η αρμόζουσα για να αποδώσει την «ασπρόμαυρη» ζωή των παιδιών του Ελληνικού Εμφυλίου, όπου το μαύρο είναι η ορφάνια, ο ξεριζωμός, η μοναξιά και, αρκετές φορές, η σκληρότητα· ενώ το λευκό είναι οι φιλίες, οι καλοί δάσκαλοι, οι αγαπημένες ομαδάρχισσες, το ατέλειωτο παιχνίδι.

Έχοντας διανύσει μια μεγάλη απόσταση πλέον στη ζωή σας και έχοντας «αναμετρηθεί» με τις σκιές της μνήμης και της ψυχής, θα λέγατε ότι έχει επέλθει η συμφιλίωση με το παρελθόν, δηλαδή η ίαση του τραύματος;

Στο μυθιστόρημα το Παιδί προσωποποιεί τη μνήμη, την άγνοια, την αθωότητα και το «τραύμα», ενώ ο Άντρας την κρίση, τη γνώση και την «ίαση». Η λογοτεχνία, άλλωστε, είναι μια λυτρωτική δημιουργία, μια καθαρτήρια πράξη που, όπως στην αρχαία τραγωδία, οδηγεί δι’ ελέου και φόβου στην τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν. Όσο για μένα, αυτή η παλιά ιστορία δεν είναι παρά ένα μακρινό και ξεχασμένο παραμύθι.

Γιατί δεν γράψατε τις προσωπικές σας αναμνήσεις νωρίτερα στη ζωή σας; Με δεδομένο ότι στο βιβλίο σας η αφήγηση χωρίζεται σε δύο φωνές, σ’ εκείνη του Παιδιού και σ’ εκείνη του ενήλικα Γιάννη που ανατρέχει σε όσα βιώνει και νιώθει το παιδί μέσα στο παρελθόν, πότε επήλθε η συνειδητοποίηση των όσων σας είχαν συμβεί στις παιδοπόλεις;

Ακόμη και τα «Διπλωμένα Φτερά», το πρώτο από τα βιβλία της τριλογίας, αυτό το «συναξάρι» για τη γιαγια-Βενετιά, είχα φτάσει στα εξήντα έξι για να καταπιαστώ να το γράψω – ένα συγγραφικό παράδοξο πραγματικά! Στα πρώτα τριάντα χρόνια μου ήταν οι διώξεις, οι απολύσεις, οι ανάγκες της βιωτής, αλλά και οι μοιραίοι έρωτες που με κρατούσαν· αργότερα πάλι, που ήρθαν και οι «καλοί καιροί», δεν έβρισκα χρόνο, δεν ένιωθα και την ανάγκη – οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν γράφουν. Έπρεπε, φαίνεται, να πάρω την ιστορική, πολιτική και συναισθηματική απόσταση από τις προσωπικές μου τύχες και το προσωπικό μου βίωμα. Μόνο τότε ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» και για τον «Θολό Βυθό» – βυθό των παιδοπόλεων, της νεότερης ιστορίας, της δικής μου συνείδησης, εκεί όπου είχε χαραχτεί βαθιά το μυστικό «τραύμα».

Η συνειδητοποίηση ήρθε αργά και με οδυνηρό τρόπο, αμέσως μετά την επιστροφή μου στη Θάσο, «το κόκκινο νησί», όπως συχνά την αποκαλούσαν. Τότε ήταν που έφτασε το πρώτο γράμμα του πατέρα (1957), που ώς τότε τον θεωρούσαμε νεκρό. Ήταν «Σαν σκιά από τον Άδη», όπως επιγράφεται ένα από τα κεφάλαια στο «Φως της Φονιάς» – μια βαριά σκιά, μια μάλλον ενοχλητική επαναφορά του στη ζωή και στη δική μου ζωή.

Υπήρξαν πρόσωπα –φίλοι, δάσκαλοι, ομαδάρχισσες– που καθόρισαν τη δική σας διαδρομή σε αυτές τις παιδοπόλεις όπως φαίνεται στον «Θολό βυθό»; Έχετε κρατήσει επαφές με ανθρώπους που συναναστραφήκατε εκεί μετά την έξοδό σας από το σύστημα των παιδοπόλεων;

Η για αιώνες δοκιμασμένη αυστηρή, ακόμη και σκληρή καμιά φορά, αγροτική ανατροφή κοντά στον παππού και τη γιαγιά στα πρώτα οκτώ χρόνια μου στο νησί ήταν αυτή που με είχε εμψυχώσει και στηρίξει, όπως και τα περισσότερα από τα ξεριζωμένα χωριατόπαιδα, για να αντέξω τη στρατιωτική σχεδόν ζωή εκείνων των παιδοπόλεων. Ευτύχησα όμως να συναντήσω εκεί δύο ξεχωριστούς ανθρώπους που, χωρίς αμφιβολία, καθόρισαν τη στροφή μου στα γράμματα και τη μόρφωση, αντί για την ταπεινή τέχνη του μαραγκού, που ήταν το παιδικό μου όνειρο στο χωριό. Θέλω, πρέπει να τους ονομάσω τώρα, αφού δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω όπως τους άξιζε. Οι δάσκαλοί μου στην Πέμπτη και Έκτη τάξη Σπύρος Πανδρεμένος και Γρηγόρης Θεοδωρίδης. Ήταν εκείνοι που, με τον έπαινό τους, μου έδωσαν τα πρώτα φτερά.

Εκείνη όμως, που σαν μεγαλύτερη αδελφή μας –είχε μόλις τελειώσει τότε το Γυμνάσιο Βεροίας– δρόσιζε με την τρυφερή πνοή της την ερημιά που είχαμε στις ψυχές μας ήταν η ομαδάρχισσά μας στην ομάδα «Βίτσι», η δεσποινίς Αλίκη Πολιτίδου. Οι αλησμόνητες αναγνώσεις της από το «Χωρίς οικογένεια» και «Πρίγκηψ και πτωχός» τις παγερές νύχτες, με τις υλακές των λύκων να ακούγονται από μακριά στις πλαγιές του Βερμίου, ήταν για μένα οι πιο ευτυχισμένες στιγμές μου στα έξι χρόνια που πέρασα στις «Παιδοπόλεις της Φρειδερίκης». Τότε θα πρέπει να μου φανερώθηκε για πρώτη φορά η σαγηνευτική δύναμη της καλής λογοτεχνίας. Αξιώθηκα να συναντήσω την κυρία Αλίκη μερικές φορές στη Θεσσαλονίκη και να της διαβάσω από το χειρόγραφο τα κεφάλαια του «Θολού Βυθού», όπου πρωταγωνιστούσε: «Η Αλίκη στη χώρα των παιδιών», «Γαλάζια Ελλάδα», Άγρια άνοιξη» και «Αίμα γλυκό» – στιγμές ακριβές, ευτυχισμένες, όπου και τα δύο μέρη νιώθουν δικαιωμένα.

«Η σχετική βιβλιογραφία κυρίως επιχειρεί να ερευνήσει την ιστορική συνθήκη του Εμφυλίου, τις κοινωνικές και ιδεολογικές αναγκαιότητες, τις προθέσεις και τις ποικίλες σκοπιμότητες. Για τα παιδικά τραύματα όμως μόνον οι δικές τους αυθεντικές μαρτυρίες μπορούν να μιλήσουν και μόνον η λογοτεχνία μπορεί να τα αγγίξει».

Στην ταινία και στο βιβλίο κάνει εντύπωση η περιγραφή της ζωής στις παιδοπόλεις και οι αναφορές σας που τεκμηριώνουν ότι ήταν στρατόπεδα χειραγώγησης, υποταγής και παράνομων υιοθεσιών παιδιών την ίδια ώρα που προσφερόταν ένα είδος φροντίδας και βασικής γνώσης στα παιδιά (η μεγάλη αντίφαση). Γιατί –κατά την άποψη σας– το θέμα των παιδοπόλεων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς και δεν έχει αντιμετωπιστεί ιστορικά και κοινωνικά, όπως θα περίμενε κανείς για ένα υπαρκτό κοινωνικό τραύμα, και, παρά τη βιβλιογραφία των τελευταίων χρόνων, παραμένει μια άγνωστη, εν πολλοίς, στο ευρύ κοινό, παράμετρος της ελληνικής ιστορίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Πρόκειται πραγματικά για μεγάλη, αν και αναπόφευκτη, αντίφαση. Στο μυθιστόρημα ο ίδιος ο ώριμος Άντρας, στη νοητή, τη φαντασιακή συνομιλία του με το Παιδί που κάποτε υπήρξε αναρωτιέται:

Και πώς θα μπορούσε η ισότητα στη μεταχείριση όλων των παιδιών να εκπηγάζει από μια γενναιόδωρη παραχώρηση, από μιαν ευγενή παιδαγωγική αρχή, όταν αυτή συνυπήρχε με την ανελέητη σπίλωση της πολιτικής και πολεμικής τιμής των νεκρών πατεράδων τους, όταν έστεκε παντελώς αδιάφορη για τον βαρύ τραυματισμό που σίγουρα προκαλούσε στα παιδιά τής μιας μόνον πλευράς, στα αθώα παιδιά των ανταρτών, των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού; Κι αφού τα ανυποψίαστα εκείνα πλάσματα ούτε ήξεραν κι ούτε τους επιτρεπόταν να υπερασπιστούν τους δικούς τους, το μόνο που τους απέμενε τότε ήταν να τους απαρνηθούν. Το επιτελικό εκείνο σχέδιο χειραγώγησης, όποιος κι αν το είχε εκπονήσει, ήταν καταχθόνιο στη σύλληψή του και άριστο στην εφαρμογή του, και μόνο σε μια συγκεκριμένη και αυστηρή άνωθεν οδηγία έπρεπε να αποδοθεί («Θολός Βυθός, κεφ. «Γαλάζια Ελλάδα», σ. 159-160).

Αυτή η αντίφαση μπορεί να γίνει κατανοητή μόνον αν αναλογιστεί κάποιος πως όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και ακόμη περισσότερο οι ξενόφερτες μοναρχίες αδιαφορούν παντελώς για τον ψυχισμό των παιδιών που έχουν στα χέρια τους. Το μόνο που αληθινά τους ενδιαφέρει είναι τα μόνιμα δικά τους κέρδη, η δική τους μόνο επιβίωση και διάρκεια. Ακριβώς γι’ αυτό, το θέμα των «παιδοπόλεων της Φρειδερίκης» δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί παρά μόνο με την κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα.

Η σχετική βιβλιογραφία κυρίως επιχειρεί να ερευνήσει την ιστορική συνθήκη του Εμφυλίου, τις κοινωνικές και ιδεολογικές αναγκαιότητες, τις προθέσεις και τις ποικίλες σκοπιμότητες. Για τα παιδικά τραύματα όμως μόνον οι δικές τους αυθεντικές μαρτυρίες μπορούν να μιλήσουν και μόνον η λογοτεχνία μπορεί να τα αγγίξει. Όσο για το «ευρύ κοινό», αυτό είχε με άλλα, περισσότερο ενδιαφέροντα, θέματα να ασχοληθεί στα ανέμελα χρόνια μιας μακρόσυρτης και απερίσκεπτης Μεταπολίτευσης.

Ως ενήλικας συμπορευτήκατε με την Αριστερά, γίνατε ενεργό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Η Αριστερά σήμερα για εσάς αποτελεί ρεαλιστική πολιτική λύση και πρόταση για την Ελλάδα, μετά την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, την αποτυχία του στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και την διάσπασή του;

Η πολιτική στάση δεν μπορεί, βέβαια, να αλλάζει από μέρα σε μέρα, οπότε θα επικαλεστώ την άποψή μου από μια πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα DOCUMENTO (9.2.2025):

Αφού από το 1960 έζησα όλες τις διασπάσεις και τις μεταμορφώσεις της Ελληνικής Αριστεράς και αφού, ως πεζογράφος δεν θέλησα να εξελιχθώ σε «μεταμοντέρνο», ως πολίτης σήμερα προτιμώ να αυτοπροσδιορίζομαι ως «μετα-αριστερός»! Όταν θα εμφανιστεί μια Αριστερά, όπως ο ίδιος την ονειρεύομαι, θα την αναγνωρίσω αμέσως «από την όψη και την κόψη του σπαθιού την τρομερή» και, παρά την ηλικία μου, θα ενταχθώ στις τάξεις της.

Η Αριστερά θα αποτελεί πάντα μια ρεαλιστική και δίκαιη λύση όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο, περισσότερο τώρα που ο οικονομικός φιλελευθερισμός «της αγοράς» από τη «σιδηρά κυρία» κατέληξε στον Τραμπ και τον απίθανο θίασο νεόπλουτων που τον τριγυρίζει. Όσο για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την άκαιρη, παράταιρη και ριψοκίνδυνη μερικές φορές διακυβέρνησή του, μετά τις «οβιδιακές» μεταμορφώσεις και τις αδιανόητες διασπάσεις του, αυτή δεν θα είναι, πιστεύω, εύκολο να βρει σύντομα ανταπόκριση από τους πολίτες.

Με αφορμή την έξοδο της ταινίας «Θολός βυθός» στους κινηματογράφους σε λίγες ημέρες, που βασίζεται στα βιώματά σας στις παιδοπόλεις, τι θα θέλατε να κρατήσει ως «ενθύμιο» ο θεατής που θα τη δει;

Θα επικαλεστώ το τέλος από τον «Λοιμό» του Αντρέα Φραγκιά:

Ακούστηκαν πολλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Έγιναν κρυφά και διαδόθηκαν πολλές εκδοχές. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι εκπληκτικοί εκείνοι άνθρωποι έζησαν.

Τα δύσμοιρα εκείνα παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου υπήρξαν λάφυρα σ’ έναν «πόλεμο παιδιών», όπως αποκάλεσαν οι μελετητές του την αδυσώπητη αναμέτρηση των δύο αντίπαλων παρατάξεων – ακόμη και οι όροι «παιδομάζωμα» και «παιδοφύλαγμα» δεν ήταν παρά επινοήσεις των νικητών.

Ο θεατής μπορεί να κρατήσει ως «ενθύμιο» από την έξοχη στις πυκνώσεις, τις αφαιρέσεις και τις αναγωγές ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη την καρτερία, την αξιοπρέπεια και το σθένος εκείνων των εκπληκτικών παιδιών που έζησαν στις μετεμφυλιακές παιδοπόλεις – αυτά είναι όσα θα χρειαστούν και τα άμοιρα εγγόνια μας για να αντέξουν, γιατί το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία.

INFO Η ταινία της Ελένης Αλεξανδράκης «Θολός βυθός», θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: tovima.gr

Tags: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤΡΑΜΠ
Share22Tweet14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λέρος: Ο Ηλίας Λεωνίδας πρώτος νικητής στο μήκος – ρεκόρ Αιγαίου όλων των εποχών!
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Λέρος: Ο Ηλίας Λεωνίδας πρώτος νικητής στο μήκος – ρεκόρ Αιγαίου όλων των εποχών!

25.10.2025
1.3k
Μήνυμα Δένδια σε ΕΕ για Τουρκία: Όχι στο ReArm Europe σε χώρες που απειλούν μέλη της
ΔΙΕΘΝΗ

O Τραμπ κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν οι Βρυξέλλες: Να κρατήσει το ρωσικό πετρέλαιο μακριά από την Ευρώπη

25.10.2025
326
Λέρος: Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Ε3 Juniors
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Λέρος: Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Ε3 Juniors

21.10.2025
907
Επόμενο
Λέρος: Παρουσία Δημάρχου η δεντροφύτευση από την Leros Bike & Fun Academy

Λέρος: Παρουσία Δημάρχου η δεντροφύτευση από την Leros Bike & Fun Academy

Η ΛΕΡΟΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Έκθεση Παραδοσιακών προϊόντων

    31.10.2011
    Έκθεση Παραδοσιακών προϊόντων Πριν 14 χρόνια 1.1K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Αθρόα η συμμετοχή των Δωδεκανησίων στην Αύξηση Κεφαλαίου της Τράπεζας Δωδεκανήσου – Παράταση…

    31.10.2013
    Αθρόα η συμμετοχή των Δωδεκανησίων στην Αύξηση Κεφαλαίου της Τράπεζας Δωδεκανήσου – Παράταση εως 22 Νοεμβρίου Πριν 12 χρόνια 218
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    ΘΡΗΝΟΣ στη Λέρο για τον άδικο χαμό του Χάρη

    31.10.2014
    ΘΡΗΝΟΣ στη Λέρο για τον άδικο χαμό του Χάρη Πριν 11 χρόνια 4.2K
Ζαχαροπλαστείο "Ρεπαπής"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO]

    28.10.2025
    Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO] 2.8K
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Λέρος: Δηλώσεις Δημάρχου Τιμόθεου Κωττάκη για τις εξελίξεις στα θέματα του Νοσοκομείου

    25.10.2025
    Λέρος: Δηλώσεις Δημάρχου Τιμόθεου Κωττάκη για τις εξελίξεις στα θέματα του Νοσοκομείου 1.4K
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Η Λέρος «ντύθηκε στα ροζ» για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού

    26.10.2025
    Η Λέρος «ντύθηκε στα ροζ» για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού 1.4K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Φράγκος Ντιπιέρο: “Η μεταλλική σιδερένια κορώνα του Βασιλιά, στο νησί της Λέρου”

    25.10.2025
    Φράγκος Ντιπιέρο: “Η μεταλλική σιδερένια κορώνα του Βασιλιά, στο νησί της Λέρου” 1.4K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Ο Ηλίας Λεωνίδας πρώτος νικητής στο μήκος – ρεκόρ Αιγαίου όλων των…

    25.10.2025
    Λέρος: Ο Ηλίας Λεωνίδας πρώτος νικητής στο μήκος – ρεκόρ Αιγαίου όλων των εποχών! 1.3K

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

  • Αντώνης Παπαδημητρίου: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας της εποχής μας

    Αντώνης Παπαδημητρίου: Ο πιο επιδραστικός Έλληνας της εποχής μας

    63 shares
    Share 39 Tweet 10
  • Λέρος: Νέα καμπάνια τουριστικής προβολής με λογότυπο, ιστοσελίδα και ψηφιακή παρουσία

    54 shares
    Share 30 Tweet 10
  • Τιμόθεος Κωττάκης: Αποκαταστάθηκε “ο οδοφωτισμός χωρίς μελέτη” στο φράγμα

    61 shares
    Share 26 Tweet 15
  • Λέρος: Νέο κτίριο 1.300 τ.μ. στο Μπελλένειο Γυμνάσιο – Συνεδριάζει εκτάκτως η Δημοτική Επιτροπή

    82 shares
    Share 56 Tweet 11
  • Τιμόθεος Κωττάκης: «Αλλάζει χωροθέτηση η πύλη του Hotspot – Λύση στο πρόβλημα του Ξηροκάμπου»

    71 shares
    Share 31 Tweet 17
kroupia leros
Currently Playing

Λέρος: Επιθεώρηση έργων από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

Λέρος: Επιθεώρηση έργων από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

Λέρος: Επιθεώρηση έργων από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

Featured
Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO]

Λέρος: Με λαμπρότητα και παλμό ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου [VIDEO]

Featured
  • Τιμόθεος Κωττάκης: Θετική δέσμευση για το Νοσοκομείο Λέρου μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας 
---
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο Δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης εξασφάλισε θετική δέσμευση για την οριστική επίλυση του προβλήματος υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Λέρου.

Σε δηλώσεις του στην κάμερα του Leros News και στον Νίκο Ιγνατίδη, ο κ. Κωττάκης αναφέρεται στα αναμενόμενα αποτελέσματα της συνάντησης, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος, καθώς και στη σημασία που έχει για τη Λέρο η αγάπη και η στήριξη του Προέδρου του Ωνασείου, κ. Αντώνη Παπαδημητρίου.
  • Λέρος: Ανακοίνωση εκλογικών διαδικασιών Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών
---
Διαβάστε περισσότερα
https://tinyurl.com/hactteuv
  • Λέρος: Νέα πτώση δέντρου σε πολυσύχναστο δρόμο – Άμεση επέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου
---
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR

https://tinyurl.com/2p9w5hv5
  • Λέρος: Κάηκε σπίτι στην περιοχή Φλαμπού
---
Διαβάστε περισσότερα στο LEROSNEWS.GR
  • Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου: Χωρίς απρόοπτα η συνεδρίαση του Σαββάτου – Δηλώσεις Δημάρχου Λέρου
--
Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2025, στη 1:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων.

Η συνεδρίαση περιλάμβανε ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και τρία τακτικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης
1α. Έγκριση των όρων που θέτει η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στην απόφασή της (υπ’ αριθ. πρωτ. 14708/07-10-2025), σχετικά με την παραχώρηση χρήσης τμήματος του ακινήτου με ΑΒΚ 582 (Α/Α 97719), Ν. Δωδεκανήσου, στο Δήμο Λέρου.

1β. Εξουσιοδότηση του Δημάρχου Λέρου, κ. Τιμόθεου Κωττάκη, για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΕΤΑΔ και του Δήμου Λέρου, καθώς και κάθε απαιτούμενου δικαιολογητικού.

Το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα.

Τακτικά θέματα ημερήσιας διάταξης
1. Έγκριση της 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Λέρου, οικονομικού έτους 2025.

Το θέμα περιλαμβάνει σειρά σημαντικών χρηματοδοτήσεων και έργων για το νησί, όμως ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (Δεν ψηφίστηκε από την Αντιπολίτευση).

2. Εγγραφές και επανεγγραφές φιλοξενούμενων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς Λακκίου και Καμάρας, για το σχολικό έτος 2025–2026.

3.Αίτηση του Αθλητικού Σωματείου “Αθλητικός Σύλλογος Ακαδημία Γυμναστικής Λέρου”, με αριθμό πρωτ. 73671/5-9-2025.

Τα δύο τελευταία θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα, καθώς αφορούσαν διαδικαστικά ζητήματα.

Δηλώσεις Δημάρχου Λέρου Τιμόθεου Κωττάκη μετά το πέρας της συνεδρίασης:
Facebook Twitter Youtube Instagram
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Λέρος: Επιθεώρηση έργων από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο
  • Το σχέδιο κατά της λειψυδρίας – Τι ανακοίνωσαν Μητσοτάκης και Παπασταύρου
  • Αιφνίδιο λουκέτο στα ΕΛΤΑ: Πάνω από 200 καταστήματα κλείνουν από Δευτέρα
  • Τη μείωση των συντελεστών βαρύτητας για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλών και παραλιών ζήτησε η Μίκα Ιατρίδη από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με ερώτηση της στη Βουλή

Νεότερα Video

Λέρος: Επιθεώρηση έργων από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

Λέρος: Επιθεώρηση έργων από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο

1.3k ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
30 Οκτωβρίου 2025
Η Λέρος «ντύθηκε στα ροζ» για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού

Η Λέρος «ντύθηκε στα ροζ» για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού

1.4k ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
26 Οκτωβρίου 2025

© 2004 - 2025 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2025 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.