back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

– Yποψηφιότητα του δημάρχου Λέρου στις εκλογές της ΤΕΔΚΔ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ- Yποψηφιότητα του δημάρχου Λέρου στις εκλογές της ΤΕΔΚΔ

Πρωτόγνωρα και πρωτοφανή, μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα διαδραματίστηκαν σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, για την συγκρότηση του «ενιαίου» ψηφοδελτίου, το οποίο κατατέθηκε χθες στο παρά ένα. Τελικά, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σήμερα για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚΔ, θα συμμετέχουν δύο συνδυασμοί και ένας μεμονωμένος υποψήφιος.

Η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων έληξε χθες στις 3 μ.μ. και όλες κατατέθηκαν στο παρά πέντε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ενώπιον του δημάρχου Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου, ο οποίος θα είναι και ο πρόεδρος της σημερινής γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Στις 2.50 μ.μ. ο δήμαρχος Λινδίων Μανώλης Παλλάς, προσήλθε πρώτος στο γραφείο του κ. Χατζηευθυμίου και κατέθεσε μεμονωμένη υποψηφιότητα, δηλώνοντας ότι δεν εκλήθη σε καμία κομματική σύσκεψη. Στην συνέχεια, στο γραφείο του δημάρχου εμφανίστηκε ο απερχόμενος γραμματέας της ΤΕΔΚΔ Στέλιος Ρηνιού και δύο λεπτά αργότερα στις 2.55 μ.μ. ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος κατέθεσε το ψηφοδέλτιο της «Δωδεκανησιακής Ενότητας».

Στο ψηφοδέλτιο αυτό, συμμετέχουν ως υποψήφιοι στην κατηγορία δημάρχων οι εξής: Τάσος Αλιφέρης Τήλου, Σάββας Διακοσταματίου Αφάντου, Γιάννης Ιατρίδης Καλλιθέας, Πανορμίτης Κονταράτος Αστυπάλαιας, Μιχάλης Κορδίνας Πεταλούδων, Δημήτρης Κρητικός Καμείρου, Γιώργος Κυρίτσης Κω, Ελένη Παναγή Χάλκης, Γιώργος Ρούσσος Καλύμνου, Μπενέτος Σπύρου Λειψών και Στέργος Στάγκας Ιαλυσού. Στην κατηγορία δημοτικών συμβούλων στο ψηφοδέλτιο της «Δωδεκανησιακής Ενότητας», συμμετέχουν οι Αντώνης Αρφαράς Πεταλούδων, Γιώργος Γιαννόπουλος Ρόδου, Στέλιος Ρηνιού Καλλιθέας, Γιάννης Τσαγκάρης Ρόδου και Βασίλης Χατζηγιακουμής Δικαίου.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης, ενώ αρχικά ήταν έτοιμος να καταθέσει μεμονωμένη υποψηφιότητα, στο προθάλαμο του γραφείου του κ. Χατζηευθυμίου, συναντά τον κ. Παλλά και συναποφασίζουν ο τελευταίος να ανακαλέσει την μεμονωμένη υποψηφιότητά του, και να καταρτίσουν κοινό ψηφοδέλτιο, το οποίο και κατατέθηκε δύο λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας, Εκτός από τους προαναφερόμενους Μανώλη Παλλά και Τιμόθεο Κωττάκη, στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει και ο δημοτικός σύμβουλος Ηρακλειδών Θεοδόσης Βαρκάς. Επίσης στην κατηγορία των δημοτικών συμβούλων ο Μιχάλης Τομάζος από το Δήμο Καμείρου κατέθεσε ανεξάρτητη μεμονωμένη υποψηφιότητα.
 
ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΩΤΤΑΚΗΣ 

Ο κ. Κωττάκης με δηλώσεις του, χαρακτήρισε την κίνησή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας εκτόνωσης του εκλογικού σώματος της Λέρου.

«Η συνυποψηφιότητά μου με τον κ. Παλλά είναι τυχαία, είναι θέμα αριθμητικό, οι στόχοι είναι κοινοί. Δεν αισθάνομαι εγώ και οι Λέριοι, ήσυχοι, ήρεμοι για τις δημοτικές διαδικασίες όταν στο υπάρχον ψηφοδέλτιο είμασταν αποκλεισμένοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενιαίο ψηφοδέλτιο, όταν υπάρχουν αποκλεισμοί κομματικών της Δωδεκανήσου με ιδιαιτερότητες. Αισθάνομαι ότι έπραξα το καθήκον μου, έναντι της Λέρου, που αποκλείστηκε από ορισμένους. Οι ορισμένοι είναι συγκεκριμένοι και έχουν ονοματεπώνυμο οι περισσότεροι. Δεν μπορεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Λέρου, να μην έχουν θέση στο αυτοαποκαλούμενο ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η ενότητα σημαίνει άνοιγμα προς όλους», τόνισε ο κ. Κωττάκης.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Πάντως τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, στο παρασκήνιο αναπτύχθηκε έντονη φημολογία, για την συγκρότηση παραταξιακών ψηφοδελτίων. Οι διαβουλεύσεις, συζητήσεις και ζυμώσεις, κράτησαν μέχρι αργά χθες το μεσημέρι λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Πρωταγωνιστές των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ήταν οι Τιμόθεος Παρασκευάς, Γιάννης Ιατρίδης και Τσαμπίκος Τριομμάτης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Με τις ευλογίες του υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, ο στενός συνεργάτης του και δημοτικός σύμβουλος, Τσαμπίκος Τριομμάτης, σε συνεννόηση με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από το «ενιαίο» ψηφοδέλτιο, κινήθηκαν στην κατεύθυνση συγκρότησης παραταξιακού ψηφοδελτίου με την κίνηση αυτή όμως, δεν συμφωνούσε η ΝΟΔΕ, η οποία συνεδρίασε προχθές το βράδυ χωρίς την παρουσία του κ. Τριομμάτη. Ο τελευταίος με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, επιβεβαίωσε χθες, με δηλώσεις του στον «Παλμό» τη κάθοδο στις εκλογές, στελεχών της Ν.Δ., με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, παρά την απόφαση της ΝΟΔΕ να στηρίξει το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής της ΝΟΔΕ Αντώνης Κωστάκης εξαπέλυσε χθες σφοδρότατη επίθεση εναντίον του κ. Τριομμάτη, για το γεγονός ότι διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Nα σημειωθεί ότι ο κ. Iατρίδης, για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο «ενιαίο» ψηφοδέλτιο ανέλαβε τη δέσμευση, να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση υπάρξει από ομοϊδεάτες του Nεοδημοκράτες, που στοχεύει στην συγκρότηση παραταξιακού ψηφοδελτίου. Mόλις έγινε γνωστή η κίνηση του κ. Tριομμάτη, άναψαν τα αίματα σε ΠAΣOK και Nέα Δημοκρατία, στελέχη των οποίων πραγματοποίησαν πολύωρες επεισοδιακές κομματικές συσκέψεις, για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ δεν έλλειψαν οι εντάσεις, οι κόντρες και οι υψηλοί τόνοι. O κ. Tριομμάτης, αργά χθες το μεσημέρι κλήθηκε στα γραφεία της NOΔE της NΔ σε μια προσπάθεια να πειστεί και να ανακαλέσει την απόφασή του.

Bέβαια προηγήθηκε παρέμβαση από το γραμματέα της Kεντρικής Eπιτροπής της Nέας Δημοκρατίας Λευτέρη Zαγορίτη, ο οποίος διεμήνυσε στα τοπικά στελέχη της να τα «βρουν» μεταξύ τους και να αποφύγουν τις διασπαστικές κινήσεις. Aκολούθησε κομματική σύσκεψη στο «Mεντιτερράνεαν» παρουσία μελών της NOΔE, δημάχων και δημοτικών συμβούλων, που πρόσκεινται στη NΔ μεταξύ των οποίων ήταν και οι κ. Tριομμάτης και Iατρίδης. O τελευταίος μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη των τελικών αποφάσεων που θα λαμβάνονταν ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε και ο πρόεδρος της NOΔE Tώνης Mαρτίνης.

MEΘOΔEYΣH AΠO TIMOΘEO ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ 

Παράλληλα και στο χώρο του ΠAΣOK, γίνονταν κομματικές συσκέψεις με το ενδεχόμενο η Nέα Δημοκρατία να καταθέσει παραταξιακό ψηφοδέλτιο, το οποίο σήμαινε παραβίαση της συμφωνίας για το «ενιαίο» ψηφοδέλτιο. Πολλοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του ΠAΣOK αντέδρασαν έντονα και επέμεναν πεισματικά, να κατατεθεί εκ μέρους τους, παραταξιακό ψηφοδέλτιο, το οποίο ήταν πανέτοιμο, αφου ο κ. Iατρίδης αθέτησε τη δέσμευση, που αρχικά είχε αναλάβει. H στάση, όμως που τήρησε στην επιμονή των στελεχών του ΠAΣOK, για κατάρτιση παραταξιακού ψηφοδελτίου, ο Tιμόθεος Παρασκευάς προκαλεί ερωτηματικά και χαρακτηρίζεται ως αινιγματική. Aν και το όνομά του συμεπριλαμβανόταν στο «ενιαίο» ψηφοδέλτιο, απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του για ευνόητους λόγους.

O κ. Παρασκευάς, αποδείχτηκε φανατικός υποστηρικτής του «ενιαίου» ψηφοδελτίου, ξεχνώντας την κομματική του ιδιότητα. Στην περίπτωση αυτή, έπρεπε να βάλει το ΠAΣOK στο οποίο και ο ίδιος ανήκει, πάνω από τις «ανίερες συμμαχίες» που έχει συνάψει με στελέχη της Nέας Δημοκρατίας, όπως είναι ο κ. Iατρίδης. Στελέχη του κόμματος είναι σφόδρα δυσαρεστημένα με την μεθόδευση του κ. Παρασκευά, που οδηγήσε στην επικράτηση του «ενιαίου» ψηφοδελτίου αντί του παραταξιακού ψηφοδελτίου.

Tο ΠAΣOK με βάση το συσχετισμό των δυνάμεων, ελέγχει το 60-65% του σώματος των εκλεκτόρων στις εκλογές της TEΔKΔ που σημαίνει ότι είχε τη δυνατότητα να εκλέξει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της. Tέλος, οι εκλογές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 π.μ. και θα ολοκληρωθούν γύρω στις 5 μ.μ. Aπό τους 231 εκλέκτορες, αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες οι 220. Tα αποτελέσματα των εκλογών που θα δείξουν το συσχετισμό των δυνάμεων στο νέο διοικητικό συμβούλο της TEΔKΔ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Aργά χθες το βράδυ στο «Kαστρί» κλήθηκαν να συμμετέχουν σε κομματική σύσκεψη δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του ΠAΣOK, ενόψει των σημερινών εκλογών στην TEΔKΔ.

Αναλυτικά, τα ονόματα των αιρετών του Δήμου Λέρου, που θα ψηφίσουν στις εκλογές της ΤΕΔΚΔ:

 

ΔΗΜΟΣ Λέρου

Πλειοψηφία

Τιμόθεος Κωττάκης

Γιώργγος Παπαγεωργίου

Μανώλης Μαραβέλιας

Δημήτρης Καρανικόλας

Αικατερίνη φούρναρη – Μπαλάφα

Μάρκος Ξηρουχάκης

Μειοψηφία

ΓιάννηςΖαβόλας

Γιάννης Αντιάρτης

Γιάννης Κωνσταντινίδης

 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ