• Υπογράφηκε η σύμβαση για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων της ΠΕ Καλύμνου (Καλυμνίων, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου)

    Υπογράφηκε η σύμβαση για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων της ΠΕ Καλύμνου (Καλυμνίων, Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου)

    Αναγνώσεις: 1.8K

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και μια σειρά χρονοβόρων διαδικασιών, υπογράφηκε με ημερομηνία 20 Μαρτίου 2025 και δημοσιοποιήθηκε σήμερα 27 Μαρτίου 2025 η σύμβαση εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) των πέντε από τους έξι Δήμους ΠΕ Καλύμνου ( Καλυμνίων, Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου)  Να σημειώσουμε ότι το ΤΠΣ Δήμου Αστυπαλαίας ,που ανήκει στην ΠΕ Καλύμνου με αυτό της Ανάφης έχουν υπογραφεί από τον Ιούλιο 2024.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ του Kalymnos News, στις 10 Μαρτίου 2025 ,με τίτλο “Στο τελικό στάδιο η υπογραφή της σύμβασης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων της ΠΕ Καλύμνου (Καλυμνίων, Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου)”.

Η σύμβαση υπογράφηκε από το ΤΕΕ που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο, Γιώργο Ν. Στασινό και την ανάδοχο Εταιρεία που είναι:

Η Ένωση Οικονομικών Φορέων με την επωνυμία {«ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ENVECO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ AE»}, όπως νόμιμα εκπροσωπείται για την υπογραφή της παρούσας, αποτελούμενη από:
1. Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με το δ.τ. «ΡΟΪΚΟΣ Α.Ε.»,
2. Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ENVECO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.» με δ.τ. «ENVECO A.E.».

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΠΕ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Έπαρχο ΠΕ Καλύμνου, Μανώλη Μουσελλή, ο οποίος είχε συνεχή επαφή με το Γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, καθώς και με το ΤΕΕ, μας δήλωσε:

“Ένα μεγάλο έργο για τα νησιά της ΠΕ Καλύμνου είναι γεγονός μετά από χρονοβόρες διαδικασίες. Επιτέλους ολοκληρώθηκε η υπογραφή της σύμβασης και άμεσα θα ξεκινήσει . Η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι ζωτικής σημασίας για την ορθολογική ανάπτυξη και πολεοδομική οργάνωση των νησιών μας , καθώς θα καθορίσει χρήσεις γης, περιοχές προστασίας και τους όρους δόμησης, δημιουργώντας ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο για την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών”. Επίσης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, καθώς και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και τους Υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολήθηκαν με το θέμα

Αντικείμενο του ΤΠΣ των δήμων ΠΑΤΜΟΥ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΡΟΥ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ,

Αντικείμενο του ΤΠΣ των δήμων ΠΑΤΜΟΥ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΡΟΥ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ, είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου σε όλη την έκτασή του, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν δημοτικών ή/και κοινοτικών ενοτήτων του.

Κεντρικό πυρήνα της ανωτέρω διαδικασίας αποτελεί η κατάρτιση της Μελέτης Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΜΠΣ), η οποία καθορίζει το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, τις χρήσεις γης, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τις σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, τα μεταφορικά (για την μηχανοκίνητη και τις ήπιες μορφές κινητικότητας), τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, την ιεράρχηση του οδικού δικτύου, τον σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, την προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών και την γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση στην περιοχή του έργου. Επιπλέον, τα ΤΠΣ θα περιλαμβάνουν ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς και σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες καθορίζονται και Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ), Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων, περιοχές και ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και χαμηλών εκπομπών ρύπων, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης. Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου στην περιοχή μελέτης του ΤΠΣ υφίστανται θεσμοθετημένες ΖΥΣ βάσει εκδοθέντος σχετικού ΠΔ, οι εν λόγω ρυθμίσεις ενσωματώνονται στη μελέτη του ΤΠΣ, ενώ τις περιπτώσεις που μελέτες ΖΥΣ τελούν υπό εκπόνηση ή έγκριση, ο μελετητής του ΤΠΣ θα τις λάβει υπόψη του και θα ενσωματώσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στην αντίστοιχη περιοχή αναφοράς, έτσι ώστε να θεσμοθετηθούν ενιαία με την έκδοση του ΠΔ έγκρισης του ΤΠΣ [(βλ. σχετικά υπ’ αριθμ. ΦΕΚ Β’ 3544/3-8-2021 (παρ. Ι.2) και ΦΕΚ Β’ 6507/31-12- 2021 (άρ.2 και 4 παρ. 10)].

Επιπλέον, περιλαμβάνει ως υποστηρικτικές Μελέτες της ΜΠΣ την συνοδή Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των προτεινόμενων ρυθμίσεων και κατευθύνσεων, την Προκαταρκτική Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας στο σύνολο της έκτασης και για τις προς πολεοδόμηση περιοχές και τους οικισμούς που οριοθετούνται για πρώτη φορά (εφόσον η περιοχή δεν καλύπτεται από μελέτη της προηγούμενης περιόδου σχεδιασμού μέσω ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ), καθώς και την Μελέτη Προσωρινής οριοθέτησης των υφιστάμενων υδατορεμάτων, εντός των νέων προς πολεοδόμηση περιοχών.

Το ΤΠΣ των δήμων ΠΑΤΜΟΥ, ΛΕΙΨΩΝ, ΛΕΡΟΥ, ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ, εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και περιέχουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους.
Η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης του ΤΠΣ ως άνω Δήμου εκτυλίσσεται σε δύο Φάσεις: στην Α’ Φάση (Εκπόνηση του ΤΠΣ) και στη Β’ Φάση (Έγκριση του ΤΠΣ). Τα επιμέρους στάδια της φάσης Α’ και Β’ της εκπονούμενης μελέτης, καθώς και το περιεχόμενο και οι τεχνικές προδιαγραφές των παραδοτέων, περιγράφονται αναλυτικά στους οικείους όρους του Τεύχους Τεχνικών Δεδομένων του διενεργηθέντος Διαγωνισμού, το οποίο συμπληρώνει την παρούσα σύμβαση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ – ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της Σύμβασης ορίζεται συνολικά σε τριάντα έξι (36) μήνες από την υπογραφή της παρούσας. Η έναρξη της συνολικής προθεσμίας και των τμηματικών προθεσμιών συμπίπτει με την επομένη της υπογραφής της σύμβασης. Όσον αφορά, ειδικότερα, στις τμηματικές προθεσμίες, στα στάδια και στις φάσεις της παρούσας Σύμβασης, ισχύουν οι οικείοι όροι του Τεύχους Τεχνικών Δεδομένων της ως άνω διακήρυξης και ιδίως το άρθρο 12 αυτής.

Σε προθεσμία (15) ημερών από την υπογραφή της παρούσας, η Ανάδοχος υποχρεούται να υποβάλει χρονοδιάγραμμα, γραμμικό κατ’ ελάχιστον, το οποίο μετά την έγκρισή του από την Αναθέτουσα Αρχή θα αποτελεί συμβατικό στοιχείο. Στο χρονοδιάγραμμα αναγράφονται οι καθαροί χρόνοι σύνταξης των μελετών για κάθε στάδιο και κατηγορία μελέτης, τα ακριβή σημεία έναρξης κάθε μελετητικής δράσης και οι χρόνοι των απαιτούμενων εγκρίσεων και ενεργειών, έτσι ώστε να τηρηθεί η συνολική προθεσμία. Η Ανάδοχος κατά την εκτίμηση του συνολικού χρόνου εκπόνησης της μελέτης, υπολογίζει εύλογα διαστήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση εργασιών και ενεργειών, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνη.

Σε περίπτωση που το χρονικό σημείο έναρξης της μελετητικής δράσης μετατίθεται, η Ανάδοχος έχει το δικαίωμα να αξιώσει χορήγηση παράτασης προθεσμίας με την υποβολή τροποποιημένου χρονοδιαγράμματος στην Αναθέτουσα Αρχή, εφόσον η τελευταία το εγκρίνει και υπό την προϋπόθεση πως δεν ευθύνεται η Ανάδοχος για την συγκεκριμένη καθυστέρηση. Η παράταση είναι ανάλογη του χρονικού διαστήματος απόκλισης από το αρχικό χρονικό σημείο έναρξης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ, ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της πορείας της παρούσας σύμβασης, καθώς και για την ποσοτική και ποιοτική παραλαβή και πιστοποίηση των παραδοτέων της αναδόχου είναι η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης, επίβλεψης και παραλαβής του ΤΕΕ, όπως αυτή ορίζεται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του

ΑΜΟΙΒΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η μέγιστη συμβατική αμοιβή, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν απροβλέπτων, του πριμ, πλέον του εκάστοτε αναλογούντος ΦΠΑ, τηρούμενων των εκ του νόμου και της διακήρυξης προϋποθέσεων, ανέρχεται στο ποσό των 1.106.700,00 ευρώ.

Η αμοιβή κατανέμεται ανά κατηγορία μελέτης, με βάση το ποσοστό συμμετοχής ως εξής:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Τα ΤΠΣ:

  • ρυθμίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση με τον καθορισμό στο σύνολο του εξωοικιστικού χώρου ορθολογικών χρήσεων γης και όρων δόμησης συμβατών με τα τοπικά χαρακτηριστικά,
  • δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναζωογόνηση του υφιστάμενου οικιστικού χώρου, στο κτιριακό απόθεμα και στον υπαίθριο δημόσιο χώρο,
  • αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και της έξυπνης πόλης,
  • επιδιώκουν τη διαχείριση της γης ως φυσικού πόρου με φειδώ, με επεκτάσεις των σχεδίων των πόλεων μόνον όπου αυτό δικαιολογείται από τον παρατηρούμενο ή
  • αναμενόμενο λόγω των πληθυσμιακών τάσεων κορεσμό τους. Παράλληλα επιδιώκουν την προώθηση νέων προτύπων οικιστικής ανάπτυξης που δεν περιορίζονται στην εκ των υστέρων πολεοδόμηση ήδη διαμορφωμένων ατύπως οικιστικών ζωνών, βάσει των αρχών της συμπαγούς και συνεκτικής πόλης,
  • υποστηρίζουν τη δημιουργία ισχυρής και ισορροπημένης παραγωγικής βάσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προγραμματισμού και παρέχουν επαρκή γη για την χωροθέτηση των αναγκαίων οικονομικών δραστηριοτήτων και ιδίως αυτών που αντιστοιχούν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, καθώς και μέσω της αξιοποίησης ανενεργών και εγκαταλελειμμένων χρήσεων,
  • διευκολύνουν τη δημιουργία και την ανταγωνιστικότητα των οργανωμένων μορφών ανάπτυξης,
  • προστατεύουν τους διαθέσιμους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, ως αυτοτελείς αξίες και παράλληλα, τους εντάσσουν στην αναπτυξιακή διαδικασία,
  • προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα,
  • προωθούν την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν, καθώς και την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους,
  • προωθούν την κοινωνική συνοχή, τη δίκαιη κατανομή πόρων και την άρση αποκλεισμών χωρικού χαρακτήρα.
    Τα ΤΠΣ αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων, με τα οποία καθορίζονται:
  • το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη,
  • τα όρια των πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών,
  • οι χρήσεις γης,
  • οι όροι και περιορισμοί δόμησης,
  • οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις,
  • τα μεταφορικά (για την μηχανοκίνητη και τις ήπιες μορφές κινητικότητας), τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές,
  • η ιεράρχηση του οδικού δικτύου,
  • ο σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών και κινδύνων,
  • η προσωρινή οριοθέτηση υδατορεμάτων εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών,
  • η γεωλογική καταλληλότητα για δόμηση στην περιοχή μελέτης.
    Ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, επιπλέον καθορίζουν:
  • Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ)
  • Ζώνες Ειδικών Πολεοδομικών Κινήτρων,
  • περιοχές και ζώνες ήπιας κυκλοφορίας και οχημάτων χαμηλών εκπομπών ρύπων,
  • μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή,
  • μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.

Πηγή: kalymnos-news.gr


Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *