back to top
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΡΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΡΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"

“Η καλή εικόνα μπορεί να ανατραπεί”

Του Μιχάλη Κόλια

Η μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015 έπληξε όλα τα νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή.

Εξαιρετικά δύσκολες χρονιές για τη Λέρο ήταν και οι επόμενες δύο, όταν στις ακτές μας έφταναν καθημερινά βάρκες και υπήρχαν περίοδοι που οι πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί ξεπερνούσαν τις 4.000 και 5.000.

Κι όλα αυτά όταν οι υποδομές στη Λέρο ήταν μηδαμινές. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Κατέλυαν παντού, στα μνημεία, τα νοσοκομεία, στο λιμάνι, στις πλατείες.

Οι κάτοικοι του νησιού και ο δήμος προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που δεν είναι τίποτε άλλο από θύματα.
Εφταναν στο νησί αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή που τελικά δεν ξέρω καν εάν τη βρήκαν. Σε όλη αυτή την ασφυκτική κατάσταση έπρεπε να διαχειριστούμε και τα τραγικά ναυάγια στο Φαρμακονήσι, όπου το Λιμενικό μετέφερε τους διασωθέντες στο νησί μας.

Σιγά σιγά με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» στήθηκε προσωρινά μια δομή στο παλιό ψυχιατρείο στο Λακκί.

Ηταν ένας πρόχειρος χώρος, όπου συγκεντρώνονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες και μπορούσαμε πια να τους ταυτοποιήσουμε και να τους καταγράψουμε, προκειμένου κι εκείνοι να μπορούν να φεύγουν από το νησί.

Μετά ήρθε η δομή στα Λέπιδα και σήμερα, τα 150 άτομα που μένουν πια στο νέο αναμορφωμένο κέντρο, φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Εδώ και δύο χρόνια, η εικόνα στα νησιά αναφορικά με το Μεταναστευτικό είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που μόλις περιέγραψα.

Δεν υπάρχουν οι ροές που δημιουργούσαν πρόβλημα και ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενείται σήμερα στα νησιά είναι πλέον διαχειρίσιμος.

Φαίνεται πως σε αυτή την αποσυμφόρηση συνέβαλε σημαντικά και η καλύτερη φύλαξη των συνόρων, με το Λιμενικό Σώμα και τότε και τώρα να προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση μαζί με τις δυνάμεις της Frontex.

Αν και το τελευταίο διάστημα, είναι αλήθεια πως έχουμε καιρό να δούμε πλοίο του οργανισμού στο δικό μας νησί, ενδεχομένως οι δυνάμεις να έχουν μετακινηθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η καλή αυτή εικόνα, όμως, μπορεί να ανατραπεί εάν αύριο-μεθαύριο φτάσουν 2.000 ή 3.000 πρόσφυγες στη Λέρο.

Και πάλι θα υπάρχουν προβλήματα.

Ήμασταν και είμαστε πάντα υπέρ της λειτουργίας δομής για τους ανθρώπους αυτούς, ενός σύγχρονου χώρου, με τις αρμόζουσες προδιαγραφές και την προϋπόθεση να μη μένουν μόνιμα και να φεύγουν έπειτα από λίγο.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ