back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Σημείωμα του Μίκη Ξυλινά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Λέρο

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΣημείωμα του Μίκη Ξυλινά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Λέρο

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Λέρο διενεργήθηκαν με έντονο ρυθμό και η ετυμηγορία του Λεριακού λαού ήταν δημοκρατική με την επανεκλογή της ίδιας δημαρχιακής ομάδας. Τώρα είναι ο καιρός για ανοιχτή συζήτηση που εποικοδομητικά να βοηθήσει τον προσεχή πενταετή βίο των Δημοτικών αρχών. Από την πλευρά μου θέλω να υπενθυμίσω τους δικούς μου μακροπρόθεσμους στόχους που είχαμε θέσει για τη Λέρο μαζί με τον Μιχάλη Κοντραφούρη. Ανεξάρτητα αν χάσαμε την εκλογική αναμέτρηση, υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια μας για την υλοποίηση τους.

Στο μανιφέστο αυτό θα αποσαφηνίσω τους μακροπρόθεσμους αυτούς στόχους που είχαμε ήδη προεκλογικά επανειλημμένα εξαγγείλει δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και που μπορούμε να υλοποιήσουμε!.

Οι δυο συγκεκριμένοι πυλώνες είναι ρεαλιστικοί και μετρήσιμοι και συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτος πυλώνας

Την αξιοποίηση του τεραστίου κεφαλαίου που διαθέτει το νησί, με αναφορά και στο ΤΑΙΠΕΔ, των Θεραπευτηρίων όπως προσδιορίζονται με την πρόσφατη Υπουργική απόφαση[1]. Το κεφάλαιο των Θεραπευτηρίων είναι σημαντικό και υπολογίσιμο και συνίσταται αφενός στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και αφετέρου τα κτίρια και το οικόπεδο. Στόχος είναι να μετατραπούν τα Θεραπευτήρια σε εξειδικευμένα κέντρα χρονίως πασχόντων για Έλληνες ασθενείς αλλά και ασθενείς ασφαλιστικών ταμείων άλλων μελών κρατών της ΕΕ. Τα κέντρα εκτός από πάσχοντες από ψυχιατρικές παθήσεις μπορούν να ανοίξουν και σε άλλους ιατρικούς τομείς όπως της νευρολογίας, ρευματολογίας όπως και εκείνων της απεξάρτησης και αποτοξίνωσης. Βασικό κριτήριο είναι να αναλυθεί αυτό το αξιοποιήσιμο κεφάλαιο των Θεραπευτηρίων και να καταγραφεί σε συγκεκριμένο business plan που να απευθυνθεί σε ασφαλιστικούς και άλλους οργανισμούς ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου σαν επενδυτικό πρόγραμμα.

Για την Λέρο ο μετρήσιμος στόχος από μια ανάπτυξη των Θεραπευτηρίων είναι να αυξηθεί σημαντικά και να διασφαλιστεί το ανθρώπινο δυναμικό των εργαζομένων. Η ανάπτυξη των Θεραπευτηρίων θα έχει και παράπλευρα οφέλη από τις επισκέψεις συγγενών και φίλων καθόλη την διάρκεια του έτους. Μακροπρόθεσμα το ποθητό αποτέλεσμα είναι να κρατήσουμε τον ενεργό πληθυσμό του νησιού μας στα πάτρια χώματα.  

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ψυχιατρικές κλινικές και οι βίλλες με τις αναδιαρθρώσεις των τελευταίων ετών έχουν γράψει ένα success story για την στρατηγική αντί-στιγμάτωση των ψυχασθενειών. Αυτό το ιατρικό, επιστημονικό και νοσηλευτικό επίτευγμα είναι έπαινος και ασφαλώς μετρήσιμος παράγοντας φερεγγυότητας γενικά του Κρατικού Θεραπευτηρίου της Λέρου για την μελλοντική ανάπτυξη που προτείνεται στο μανιφέστο.

Δεύτερος πυλώνας

Την προγραμματισμένη εμπορική αξιοποίηση του πλούσιου μακραίωνου πολιτισμού του νησιού με την ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας τριάντα τριών αιώνων ελληνισμού προς όφελος του τουρισμού. Στόχος μετρήσιμος και με σύγκριση την γειτονική Πάτμο είναι: σε μια πενταετία να επισκέπτονται την Λέρο όσοι περίπου τουρίστες και στην Πάτμο.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να ενεργοποιηθούν αρχαιολογικές κυρίως έρευνες στην περιοχή του Παρθενιού αλλά και στο Μπούργκι για την ανασκαφή Ιωνικών, κλασικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών θησαυρών. Υπάρχουν γνωστά αρχαία ναυάγια στα νερά μας, αυτά πρέπει να ανασυρθούν, να μελετηθούν και να εκτεθούν αποτελώντας πολύτιμο πόλο τουριστικής έλξης.

Επί πλέον να προβληθεί με εκδηλώσεις, προγράμματα και αναστηλώσεις ο Ιπποτικός θησαυρός που διαθέτει το Κάστρο του Παντελιού και που αποτελεί μοναδικού ενδιαφέροντος τουριστικό προορισμό για τους Δυτικούς επισκέπτες μας. Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού και εκλεπτυσμένου επιπέδου όπως επίσης εκδηλώσεις απευθυνόμενες στο μέσο κοινό όπως αναπαραστάσεις, διαφημιστικές καμπάνιες, εκδόσεις και παραγωγές. Όλα αυτά θα είναι σημαντικά στηρίγματα που θα διαφοροποιήσουν και θα προβάλλουν την μεσαιωνική ιστορία του νησιού.

Τα κτίρια στο Λακκί και τα πολεμικά κατάλοιπα που χτίστηκαν από Λεριακά και Δωδεκανησιακά χέρια κατά την στυγνή Ιταλοκρατία από του Απριλίου του 1912 και κατά την διάρκεια του Ιταλικού φασισμού, αποτελούν επίσης αρχιτεκτονικούς προορισμούς[2].

Άλλος ένας ενδιαφέρον πόλος τουρισμού είναι το Αρχαιολογικό μουσείο που μπορεί να εμπλουτιστεί περαιτέρω με τα σημαντικά ευρήματα από το αρχαίο ναυάγιο των Λειψών αλλά και πιθανώς άλλων παρόμοιων ή παραπλήσιων ευρημάτων και θησαυρών που θα ανασυρθούν.

Μόνο με μακροπρόθεσμο στοχευμένο πρόγραμμα μπορεί να ανακτήσει τουριστική αίγλη η Λέρος. Οι σπασμωδικές βραχυπρόθεσμες προσπάθειες βοηθούν μόνο το ξεπούλημα του νησιού και την απογύμνωση του από το πολυδόξαστο γένος στο οποίο ανήκουμε.

Πάλι, όπως στον πρώτο πυλώνα, θα έχουμε παράπλευρα οφέλη από την αύξηση του  μέσου χρόνου παραμονής όλων των κατηγοριών τουριστών όπως και μονίμων ή εποχιακών ξένων κατοίκων.

Μόνη λύση είναι μία αειφόρος ανάπτυξη βασισμένη στις ίδιες τις δυνάμεις και πρωτοβουλίες όπως τις προσδιορίσαμε με τους δυο αναπτυξιακούς πυλώνες για πραγμάτωση.     

Έχουμε υποχρέωση να συνεχιστεί η θρυλική κληρονομιά μας, για να μείνει το νησί στα δικά μας χέρια. Πρέπει οι νέοι να μείνουν στην Λέρο, το επαναλαμβάνω, πρέπει στο νησί να δημιουργήσουμε επειγόντως αειφόρες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως τους προτεινόμενους δυο πυλώνες. Η βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των τελευταίων ετών με την συγκυρία της ολέθριας κρίσης που ζούμε, τελικά μας αναγκάζουν να ξεπουλούμε και μάλιστα κάτω των αντικειμενικών τιμών τα ιερά χώματα που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας. Το ένα τρίτο της Λέρου μας είναι προς πώληση δυστυχώς, και δη οι πλέον ακριβοθωρημένες ιδιοκτησίες.   

Η ευημερία είναι δυνατή και σε αυτά τα πλαίσια οι δυο ρεαλιστικοί μακροπρόθεσμοι στόχοι των πυλώνων μπορούν να επιτευχθούν και να συνδράμουν για ένα ελπιδοφόρο εθνικό όραμα που προσδοκούμε όλοι για την Λέρο.

Επιθυμούμε σαν Λεριακός λαός την εγκατάσταση πολιτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η παρουσία τόσων νέων συμπολιτών μας χαροποιεί και τους καλωσορίζομε ανοιχτόκαρδα. Βέβαια, όπως σε όλες τις νέες καταστάσεις, χρειάζεται μέτρο και επειδή το νησί είναι μικρό, εμείς που λαλούμε ελληνικά μπορεί να βρεθούμε μελλοντικά μειονοτικοί σε σχέση με τους νέο-Λέριους, κατά κύριο λόγο της τρίτης ηλικίας. Αυτός είναι και ο πολιτιστικός και ιστορικός λόγος γιατί πρέπει τάχιστα να αναπτύξουμε τους δυο προαναφερθέντες πυλώνες ούτως ώστε αρμονικά να ισορροπήσει ο πληθυσμός με την παραμονή των νέων μας στο νησί σε οικονομική ευρωστία, συγχρόνως με την συνοίκηση με τους Ευρωπαίους και άλλων εθνικοτήτων νέων συμπολιτών μας.       

Συμπερασματικά: Έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά κοντά στον κυρίαρχο Λεριακό λαό, θα προσπαθήσω για το μακροπρόθεσμο όραμα ελπίδας για την Λέρο που είναι η αειφόρα δημιουργική ανάπτυξη με τους προτεινόμενος πυλώνες. Αυτή θα ριζώσει τα παιδιά μας στο νησί αφενός και αφετέρου θα προσφέρει στην Λέρο την μακραίωνη συνέχιση του επιφανούς ελληνικού γένους από το οποίο βαστάμε.  


Μίκης Ξυλινάς

 

[1]ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Αριθ. Υ4α/οικ.112169 (1) Οργανισμός του Κρατικού Θεραπευτήριου − Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου. ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3280 10 Δεκεμβρίου 2012.

[2] Αναφορά στον Εθνικό μας ήρωα Σκεύο Ζερβό και όλους τους Δωδεκανήσιους αγωνιστές κατά των κατακτητών. Αναφορές του μελετητή Filippo Espinoza αναφερόμενες στην Ιταλοκρατία των Δωδεκανήσων. 

http://www.rodiaki.gr/article/252623

http://www.axortagos.gr/istoria-dodekanison-poios-itan-pragmatika-nte-vekki-meros.html

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ