back to top
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ψήφισμα καθηγητών της Λέρου για τη διαδικασία των φετινών μεταθέσεων!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΨήφισμα καθηγητών της Λέρου για τη διαδικασία των φετινών μεταθέσεων!

Μετά την ανακοίνωση των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας διαπιστώνουμε ότι από τις 15.799 αιτήσεις μετάθεσης ικανοποιήθηκαν μόλις 1.329, δηλαδή ποσοστό 8,41%.

Αυτό παρά τις 7.536 συνταξιοδοτήσεις του προηγούμενου έτους και χωρίς να ληφθούν υπόψη – ή έστω να ανακοινωθούν – οι εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ για τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του ΥΠΔΒΜΘ να μειώσει όπως – όπως το λειτουργικό κόστος της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής έχουμε ήδη δει μείωση διορισμών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, μείωση στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, κατάργηση του ΟΕΔΒ και των ΓΡΑΣΕΠ κλπ.

Στην προκειμένη περίπτωση η τακτική που ακολουθήθηκε στο θέμα των μεταθέσεων εγκλωβίζει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε παραμεθόριες περιοχές, μακριά από τις οικογένειές τους, και μάλιστα χωρίς να διαφαίνεται καμιά προοπτική απεγκλωβισμού τους στο άμεσο μέλλον. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν με συνέπεια – συχνά για πολλά χρόνια – τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας αισθάνονται τελικά ότι το Υπουργείο τους κορόιδεψε και τους παγίδευσε.

Εκτός, όμως, από τους εκπαιδευτικούς αυτήν την πολιτική θα την πληρώσουν τελικά οι ίδιοι οι μαθητές. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη (και όπως φαίνεται κάθε Σεπτέμβρη από δω και στο εξής) τα σχολεία θα κληθούν να λειτουργήσουν με σοβαρές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, τις οποίες το Υπουργείο προφανώς σκοπεύει να καλύψει με αναπληρωτές κανονικού ή μειωμένου ωραρίου. Αν λάβουμε υπόψη μας τι γινόταν τις προηγούμενες χρονιές, αυτή η διαδικασία ενδέχεται να μην έχει ολοκληρωθεί ούτε μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη. Είναι εύλογο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και άρα στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε μια περίοδο που η τελευταία ούτως ή άλλως επιβαρύνεται από τις συγχωνεύσεις και την επικείμενη αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος. Το «Νέο Σχολείο» που ευαγγελίζεται το Υπουργείο προϋποθέτει οργάνωση και προγραμματισμό που προφανώς δε μπορεί να γίνει αν οι εκπαιδευτικοί δε βρίσκονται στις θέσεις τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο στόχος του Υπουργείου είναι προφανής. Θέλει ένα σχολείο με εκπαιδευτικούς μειωμένης και προσωρινής απασχόλησης, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εμείς δε ζητάμε να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις εκεί που δεν υπάρχουν, ούτε να μετατεθούμε στα αστικά κέντρα για να βρεθούμε υπεράριθμοι. Είναι όμως απαράδεκτο να υπάρχουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες και να καλύπτονται κάθε χρόνο με αναπληρωτές ή να μη δηλώνονται οργανικά κενά που προκύπτουν από συνταξιοδοτήσεις!

ΖΗΤΑΜΕ

· Κατάρτιση και δημοσίευση πινάκων με τα πραγματικά κενά και πλεονάσματα σε κάθε ΠΥΣΔΕ και επανεξέταση των μεταθέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

· Από εδώ και στο εξής σαφή και ενιαίο για όλα τα ΠΥΣΔΕ τρόπο υπολογισμού των οργανικών και των λειτουργικών κενών.

· Έγκαιρη δημοσίευση όλων των πραγματικών κενών πριν από την κατάθεση των αιτήσεων μετάθεσης.

· Αποσπάσεις με βάση τα μόρια και αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια.

· Κάλυψη των πάγιων και μόνιμων αναγκών με μεταθέσεις και διορισμούς, όχι με διδακτικό προσωπικό ελαστικού ωραρίου.

Απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των παραπάνω και καλούμε τις κατά τόπους ΕΛΜΕ – και ειδικά εκείνες των παραμεθορίων και δυσπροσίτων περιοχών – να πάρουν θέση με ανάλογα ψηφίσματα και να οργανωθούν άμεσα για περαιτέρω δράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι καθηγητές της Λέρου:

1. Αντωνόπουλος Δημήτριος

2. Αρταβάνη Ιουλία – Θεοδώρα

3. Βίγλης Ιωάννης

4. Γεωργάκη Μαργαρίτα

5. Γκανά Παναγιώτα

6. Δημουλάς Λευτέρης

7. Ζιώγας Αλέξης

8. Θωμά Μαρία

9. Κιάκος Βασίλειος

10. Κοράκης Χρήστος

11. Κουστέλιου Ιωάννα

12. Κυνηγόπουλος Γιώργος

13. Κωνσταντάκη Γιασεμή

14. Κωστοπούλου Μαρία

15. Λογοθέτης Κωνσταντίνος

16. Μιχαήλ Πέτρος

17. Μολοχτού Παρασκευή

18. Μουστρούφα Αθηνά

19. Μπάμπα Παρασκευή

20. Μπαμπάτσικος Φώτης

21. Μπουρλέτσικας Παναγιώτης

22. Μυλωνά Λεβάντα

23. Νιζαμίδου Μαρία

24. Παναγιωτόπουλος Δημήτριος

25. Πανταζής Δημήτριος

26. Παπαδάκης Κωνσταντίνος

27. Παπαδοπούλου Δάφνη

28. Πασχαλίδου Θεολογία

29. Παυλίδης Παύλος

30. Πεντζίκη Ελένη

31. Πλαϊνιώτης Θεόδωρος

32. Σιανδρής Χρήστος

33. Σπυράκου Όλγα

34. Στεργιοπούλου Φωτεινή

35. Στυλιανού Βαλεντίνη

36. Τσιρνάζογλου Ευανθία

37. Τσώλης Σταύρος

38. Φαϊτατζίδου Μαρίνα

39. Χαντζή Μαριάνθη

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ