back to top
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Προέκυψε μείζον θέμα στο Δ.Σ. Λέρου με την επιστολή σύστασης νέας Δημοτικής Παράταξης!

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΠροέκυψε μείζον θέμα στο Δ.Σ. Λέρου με την επιστολή σύστασης νέας Δημοτικής Παράταξης!

Μείζον θέμα προέκυψε στη χθεσινή συνεδρίαση (30/11/2012) του Δ.Σ. Λέρου σχετικά με την επιστολή – δήλωση σύστασης νέας δημοτικής παράταξης που απέστειλαν στην Πρόεδρο του σώματος οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, Λουλουδιάς Στυλιανός και η κα Βενέτου Ευδοκία.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος του σώματος αφού ανέγνωσε τα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα, αναφέρθηκε στη δήλωση σύστασης νέας δημοτικής παράταξης των προαναφερθέντων δημοτικών συμβούλων. Πιο συγκεκριμένα, η κα Γιαννουκά ανέγνωσε μια σχετική με το θέμα υποσημείωση νόμου του 2007, του Νομικού κ. Καραναστάση, λέγοντας ότι σύμφωνα με αυτήν, η σύσταση νέας δημοτικής παράταξης δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Κοντραφούρης ο οποίος αφού επέπληξε αυστηρά και σε έντονο ύφος την Πρόεδρο του σώματος, είπε ότι η πρόεδρος ανέγνωσε κάτι που αναφέρεται στην «προ Καλλικράτη» εποχή (2007) ενώ συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένο επιστημονικό σύγγραμμα (ερμηνευτική νόμου) του κ.  Ζυγούρη, στο Ν. 3852/2010 – Άρθρο 66 και ως εκ τούτου η νέα δημοτική παράταξη είναι καθ’ όλα νόμιμη. Τέλος, ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Λέρου να γνωμοδοτήσει.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Λέρου μετέφερε την ερμηνεία του άρθρου 66, όπως αυτή αναπτύσσεται στο σύγγραμμα του κ. Ζυγούρη, και σύμφωνα με την οποία είναι καθ’ όλα νόμιμη η συγκρότηση νέας δημοτικής παράταξης, χωρίς να καταλείπεται αμφιβολία. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του, ανέγνωσε απόσπασμα από το συγκεκριμένο επιστημονικό πόνημα. Συμπλήρωσε επίσης ότι από τη στιγμή που η συγκεκριμένη διάταξη δεν περιλαμβάνει τη σύσταση νέας παράταξης στις απαγορεύσεις, σε αντίθεση με αντίστοιχες διατάξεις του παρελθόντος, είναι σαφές ότι πρόθεση του νομοθέτη είναι να μην επιβάλλει σχετικό περιορισμό.

Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, ο οποίος είπε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και με τον Νομικό Σύμβουλο της ΚΕΔΚΕ κ. Πάνο Ζυγούρη, λαμβάνοντας προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η σύσταση νέας δημοτικής παράταξης κατά αυτόν τον τρόπο, δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχάλη Κόλια μετά το πέρας της συνεδρίασης, δήλωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδος θα έχει στα χέρια του έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι η σύσταση νέας δημοτικής παράταξης εν μέσω δημοτικής περιόδου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι προαναφερθέντες δημοτικοί σύμβουλοι επικαλούνται στη δήλωση τους για τη σύσταση νέας δημοτικής παράταξης, τις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω:

Ν. 3852/2010 – Άρθρο 66 Δημοτικές Παρατάξεις

1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.

2. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ανήκουν σε δημοτικές παρατάξεις, ανάλογα με το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί.

3. Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος δήμαρχος και, στην περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή αδυναμίας του, ο σύμβουλος που εκλέγεται από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη.

4. Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.

5. Εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι μέλος της.

6. Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.

7. Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή οφείλει να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη.

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ