back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νοσοκομείο Λέρου: “Αγανάκτηση και οργή για την παραχώρηση σίτισης σε ιδιωτική εταιρία”

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΝοσοκομείο Λέρου: "Αγανάκτηση και οργή για την παραχώρηση σίτισης σε ιδιωτική εταιρία"

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ  Δ.Σ

  • EΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Κ.Θ-Γ.Ν ΛΕΡΟΥ-Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι ΛΕΙΨΩΝ & ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Κ.Θ.Λ

Αγανάκτηση και οργή μας προκάλεσε η απόφαση του Δ.Σ του νοσοκομείου μας, που ψηφίστηκε ομόφωνα στις  27/03/2023 (αρ πράξης 8 αρ. θέματος 2 ) για την παραχώρηση της σίτισης με  διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρία .

Η πρακτική ανάθεση της σίτισης , της καθαριότητας, της φύλαξης και άλλων υπηρεσιών σε εργολαβίες είναι ανεπίτρεπτη και οδηγεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας.

Τα επιχειρήματα των θιασωτών αυτής της εξέλιξης, για δήθεν βελτίωση των υπηρεσιών ή εξοικονόμηση πόρων, αποτελούν  το τυράκι στην φάκα και είναι έωλα. Η πείρα μας έχει διδάξει άπειρες φορές πως τα πράγματα δεν λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, με ανάθεση υπηρεσιών των νοσοκομείων σε εργολαβικές εταιρείες, οδηγεί μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και στην παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών και των υπόλοιπων εργαζομένων των νοσοκομείων. Μάλιστα στην σύμβαση που προτείνεται από την διοίκηση του νοσοκομείου μας  στην ανάδοχη εταιρία, δίδεται  η δυνατότητα να προσφέρεται ξαναζεσταμένο φαγητό 1-2 ημερών σε ασθενείς και προσωπικό που εφημερεύει.

Όσο αφορά τους εργαζομένους στην σίτιση του νοσοκομείου μας, πρόκειται  για προσωπικό  με μεγάλη εμπειρία  σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως εσωτερική υπηρεσία και όχι να γίνεται πεδίο εξασφάλισης κερδών από εργολάβος.

Στην ανεργία θα πεταχτούν οι συμβασιούχοι, γιατί η απόλυση των εργαζομένων στη σίτιση είναι κομμάτι ενός καθεστώτος  στα  νοσοκομεία που ολοένα γενικεύεται με όλες τις κυβερνήσεις.

Αυτό της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας .

Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους εργαζομένους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους, ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελούν υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Απόδειξη είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ της πρότασης εκατοντάδων σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η αναγνώριση της «προσφοράς» χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι διαγωνισμοί, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες νοσοκομεία, για την ανάθεση των αντίστοιχων υπηρεσιών σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την πρόθεση για παράδοση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολάβους για τη θέσπιση εργασιακών σχέσεων σύγχρονου δουλεμπορίου.

Καταγγέλλουμε την διοίκηση του νοσοκομείου για την μεθόδευση ξεπουλήματος σε ιδιώτες βασικών  τμημάτων  λειτουργίας του νοσοκομείου μας, όπως αυτό της σίτισης.

Καταγγέλλουμε επίσης τον ρόλο που έπαιξαν οι εκλεγμένοι στο Δ.Σ εκπρόσωποι των εργαζομένων,  της ξεδιάντροπης συνεργασίας με την διοίκηση, σε εντεταλμένη υπηρεσία για την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης λειτουργικών τμημάτων του νοσοκομείου μας.

Στα μουλωχτά με τους εργαζόμενους στο σκοτάδι,  λίγο καιρό πριν ζητούσαν την ψήφο τους  για να υπερασπιστούν  δήθεν τα δικαιώματα τους.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός έφτασε στον πάτο και πήρε το φτυάρι για να σκάψει ακόμα πιο βαθιά.

Απαιτούμε

Να ανακληθεί η ανάθεση της σίτισης σε εργολαβική εταιρεία, να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα,  να εγκαταλειφτεί  κάθε σκέψη για ανάθεση σε εργολαβικές εταιρίες της καθαριότητας, φύλαξης  και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Να ανακαινιστεί ο κτηριακός εξοπλισμός του Μαγειρείου και να αντικατασταθούν ορισμένα ενεργειακά παλαιά μηχανήματα.  

Να μην απολυθούν οι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Ιουνίου 2023. Να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ  Ε.Ι.ΘΕ.Λ

Ο Πρόεδρος 

Γ. Τσουκαλάς

Η Γ. Γραμματέας   

Ε. Χατζηδάκη

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Α. Βάρνας

Φ. Χατζηκωνσταντίνου

Γ. Γιάνναρος

Α. Πιπέρη

Ε. Χατζηδάκη

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ