back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Το πρώην Διοικητήριο στα Λέπιδα προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στέγαση των παράνομων μεταναστών

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Το πρώην Διοικητήριο στα Λέπιδα προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στέγαση των παράνομων μεταναστών

Στη λήψη απόφασης αναφορικά με θέματα που αφορούν τους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στο νησί μας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 23/8/2015.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθαν και συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού μας κ. Γάκης Δημήτριος και κ. Κόνσολας Μάνος, καθώς και ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Θεμέλαρος Ιωάννης.

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης o Πρόεδρος ανακοίνωσε το μοναδικό θέμα της έκτακτης συνεδρίασης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπου ο κατεπείγων χαρακτήρας της, σχετίζεται με την αθρόα αύξηση του αριθμού των μεταναστών στο νησί μας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και την κοινωνική ισορροπία της Λέρου.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπίλης έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχ. Κόλια, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά για το θέμα, το οποίο πλέον έχει λάβει ακραίες διαστάσεις ιδιαιτέρως στην περιοχή του Λακκίου, και που παρουσιάζει μία θλιβερή εικόνα, καθότι οι μετανάστες έχουν καταλάβει δημόσιους και δημοτικούς χώρους και ακίνητα, καθώς και μνημεία της σύγχρονης ιστορίας του νησιού μας, εντός των οποίων στεγάζονται έως ότου ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία ταυτοποίησης τους και της εύρεσης εισιτηρίου και πλοίου προκειμένου να φύγουν από το νησί μας.

Επίσης τόνισε πως θα πρέπει να γίνει παρέμβαση από το Α.Τ. Λέρου προκειμένου να εκκενωθούν οι παραπάνω χώροι που έχουν καταληφθεί, για να πάψουμε πλέον να αντικρίζουμε καθημερινά αυτές τις εξαιρετικά άσχημες εικόνες.

Ακολούθως έθεσε υπόψη του Σώματος αρχικά το αρ. πρωτ. 7676/18-08-2015 έγγραφο του διοικητή του Κ.Θ. – Κέντρου Υγείας Λέρου, με το οποίο διαβιβάζεται προς το Δήμο μας αφενός το αρ. πρωτ. οικ. 5099/11-08-2015 έγγραφο του Υπουργού Υγείας και αφετέρου η αριθ. 20/12-08-2015 θέμα 1 απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου μας, αναφορικά με την παραχώρηση προς το Δήμο μας, του κτιρίου ΤΑΜΕΑ στο Λακκί, παλιά πτέρυγα (Κ1) της στάθμης του ισογείου, για την παραμονή των μεταναστών που διαβιούν στο νησί μας, υπό όρους και προϋποθέσεις που αφορούν στην περίφραξη και οριοθέτηση του χώρου, τη φύλαξη, την καθαριότητα, την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και άλλων επιμέρους δράσεων που οφείλει να τηρεί ο Δήμος μας.

Επίσης έθεσε υπόψη του Σώματος το αρ. πρωτ. 32432/59/19- 08-2015 έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, με το οποίο ζητείται από το Δήμο μας η άμεση λήψη σχετικής απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, καθότι το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον.

Σε συνέχεια των παραπάνω στοιχείων ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως η Δημοτική μας Αρχή δεν συναινεί στην αποδοχή της ανωτέρω παραχώρησης και αντ’ αυτού πρότεινε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επισκευαστεί και να αποκατασταθεί το κτίριο του παλιού Διοικητηρίου στα Λέπιδα, το οποίο είναι απομακρυσμένο από οικισμούς, σε αντίθεση με το κτίριο ΤΑΜΕΑ, που ευρίσκεται εντός της πόλης του Λακκίου.

Σε ότι αφορά τη βίλλα «Άρτεμις» πρότεινε να γίνει άμεσα εφαρμογή της με αριθ. 26/2015 απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, καθότι στο κτίριο υπάρχει πλήθος μεταναστών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς διάφορα σοβαρά προβλήματα.

Επίσης ο κ. Δήμαρχος στα πλαίσια της επίλυσης των προβλημάτων από την παραμονή των μεταναστών στο νησί μας, πρότεινε την δρομολόγηση πλοίου με αποκλειστικό σκοπό την παραλαβή των μεταναστών απευθείας από το Φαρμακονήσι χωρίς αυτοί να διέρχονται από το νησί μας και εν συνεχεία να γίνονται εν πλω, όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ταυτοποίησης τους από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο Πρόεδρος στη συνέχεια απηύθυνε το λόγο στους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους για να τοποθετηθούν επί του θέματος και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και θέσεις των παριστάμενων μελών του Σώματος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δημοτικός σύμβουλος κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ πρότεινε να υπάρξει μέριμνα ώστε να διατηρηθεί πάση θυσία το δρομολόγιο του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος το οποίο διέρχεται και παραλαμβάνει τους μετανάστες από νησί μας. 

Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην αποδοχή της παραχώρησης του κτιρίου ΤΑΜΕΑ στο Λακκί και πρότεινε παράλληλα με την ανακατασκευή του παλιού διοικητηρίου στα Λέπιδα να χρησιμοποιηθεί και ο μεγάλος προαύλειος χώρος που υπάρχει μπροστά από το κτίριο, ώστε να τοποθετηθούν άμεσα σκηνές, εντός των οποίων θα διαμένουν οι μετανάστες.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκαν επί του θέματος και oi δύο παριστάμενοι βουλευτές του νομού μας κ. Γάκης Δημήτριος και κ. Κόνσολας Μάνος, καθώς και ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Θεμέλαρος Ιωάννης, οι οποίοι εν συνεχεία αποχώρησαν από την αίθουσα, προκειμένου να μην είναι παρόντες στη ψηφοφορία για τη λήψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατόπιν αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τη λήψη απόφασης αναφορικά με τα θέματα που αφορούν τους μετανάστες που εισέρχονται στο νησί μας, ως εξής:

– Υποβολή αιτήματος εκ μέρους του Δήμου μας, για την θεσμοθέτηση και διατήρηση δρομολόγιου τουλάχιστον κάθε δύο (2) ημέρες, του πλοίου που παραλαμβάνει τους μετανάστες από το νησί μας.

– Λήψη πρωτοβουλιών για την άμεση αποκατάσταση του κτιρίου πρώην Διοικητηρίου στα Λέπιδα, καθώς και του κτιρίου που βρίσκεται παραπλεύρως σε αυτό (ΒΚ 101 & 94) με χρηματοδότηση είτε Κρατική είτε της Περιφέρειας. Παράλληλα και μέχρι να περαιωθούν οι διαδικασίες και οι εργασίες αποκατάστασης των ανωτέρω κτιρίων, κατάλληλη διαμόρφωση του εξωτερικού προαύλιου χώρου των παραπάνω κτιρίων, ώστε να δύναται να τοποθετηθούν άμεσα σκηνές, στις οποίες θα διαβιούν προσωρινά οι μετανάστες.

– Μη αποδοχή παραχώρησης από το Υπουργείο Υγείας προς το Δήμο μας, του κτιρίου ΤΑΜΕΑ στο Λακκί, παλιά πτέρυγα (Κ1) της στάθμης του ισογείου.

– Άμεση εφαρμογή της με αριθ. 26/2015 απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, περί μη αποδοχής χρήσης του κτιρίου «Βίλλα Άρτεμις», για τη φιλοξενία μεταναστών.

– Υποβολή πρότασης για δρομολόγηση πλοίου με αποκλειστικό σκοπό την παραλαβή των μεταναστών απευθείας από το Φαρμακονήσι και χωρίς αυτοί να διέρχονται από το νησί μας. Εν συνεχεία να γίνονται εν πλω όλες οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής τους από τις Αρμόδιες Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές.

– Μη αποδοχή έλευσης μεταναστών, που έχουν περισυλλεγεί εκτός των διοικητικών ορίων του νησιού μας.

lerosnews.gr

{widget:social-share-button}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ