back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΛΕΡΟΣ: Το πλαίσιο προτάσεων για το προσφυγικό που κατέθεσαν οι δήμαρχοι του Ανατολικού Αιγαίου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛΕΡΟΣ: Το πλαίσιο προτάσεων για το προσφυγικό που κατέθεσαν οι δήμαρχοι του Ανατολικού Αιγαίου

Πλαίσιο προτάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση στα 5 νησιά του Αιγαίου που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών κατέθεσαν οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου.

Οι δήμαρχοι που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ζήτησαν:

  • – την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εκεί , ζητούν στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου με στελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών.
  • – αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού μεταναστευτικού και των ανθρώπων, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψη εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
  • – ένα σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δυο χρόνια όπως τονίζουν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες εξαιτίας της αντιμετώπισης του ζητήματος της προσφυγικής κρίσης.
  • – ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσους κατοικούν στα νησιά τους και καταγγέλλουν την θεώρηση των νησιών τους ως «ειδικών ζωνών αποκλεισμού» για τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην συνέντευξη Τύπου παρευρισκόταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Πατούλης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική για καθυστέρηση σε σχέση με την αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας ότι αυτή προσομοιάζει με την πορεία χελώνας.

«Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται καινούργιες ψυχές, ενώ δεν προωθούνται αυτοί που πρέπει να προωθηθούν», είπε, ο Σπύρος Γαληνός, αναφερόμενος στην αναλογική κατανομή των προσφύγων και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άδειες δομές στην ηπειρωτική χώρα «οπότε μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας».

Κοινός τόπος για όλους τους δημάρχους ήταν η παραδοχή ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης γεγονός όμως που δεν επηρέασε την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης από τις τοπικές κοινωνίες.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που επέδειξε. Οι πολιτικές που σχεδιάζονται είναι ανορθολογικές για τις κοινωνίες μας, δεν συμφέρει την Ελλάδα να αλλάξει το θετικό πρόσημο που κέρδισε κατά τη διαχείριση του προσφυγικού. Λύσεις υπάρχουν και γι αυτό ζητήσαμε ραντεβού με τον πρωθυπουργό», κατέληξε ο Σπύρος Γαληνός.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ