back to top
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λέρος: Στην τελική φάση το έργο του Αιολικού Πάρκου σε Κίναρο – Λέβιθα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Στην τελική φάση το έργο του Αιολικού Πάρκου σε Κίναρο - Λέβιθα

Σύμφωνα με την εταιρεία, “προβλέπονται ανταποδοτικά τέλη περίπου 10.000.000 ευρώ ανά έτος, στους Δήμους Λέρου και Αστυπάλαιας, τμήμα των οποίων θα πηγαίνει κατευθείαν στους κατοίκους του νησιού, μειώνοντας ή μηδενίζοντας το λογαριασμό  ρεύματος”

Δελτίο Τύπου: Ένα βήμα πριν την υλοποίηση του βρίσκεται το τεράστιας σημασίας έργο του Αιολικού Πάρκου που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει σε νησίδες ιδιοκτησίας του Δήμου Λέρου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν από το 2012 μετά από αίτημα της ενδιαφερόμενης εταιρείας «EUNICE ENERGY GROUP» (EEG) ενοικίασης και μίσθωσης των χώρων. 

Η Δημοτική Αρχή Λέρου έχοντας ως όραμα την ενεργειακή αυτονομία του νησιού μας, την εξεύρεση εργασίας των κατοίκων, και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία του συγκεκριμένου έργου, τόσο για το νησί μας όσo και για τη χώρα μας ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και σήμερα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Δελτίο Τύπου που εστάλη από την ίδια την εταιρεία.

Ο Δήμαρχος Λέρου, ευχαριστεί τους πρώην και νυν συνεργάτες του Δημοτικούς Συμβούλους που στήριξαν τις αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και το προσωπικό του Δήμου μας που βοήθησε στο να φθάσουμε στην υλοποίηση του έργου μετά την έγκριση της τελευταίας περιβαλλοντικής μελέτης.

Με ιδιαίτερη χαρά, παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της προαναφερθείσας εταιρείας καθώς και το χάρτη υπόγειας διασύνδεσης καλωδίου:


ΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΙΓΑΙΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ» ΚΑΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ «SOUTH AEGEAN INTERCONNECTOR»

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ KAI ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ 

Το επενδυτικό σχέδιο του ελληνικού ενεργειακού Ομίλου «EUNICE ENERGY GROUP» (EEG),  αποτελεί ένα σύνθετο, ιδιαίτερο και καινοτόμο στρατηγικό Έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το έργο βρίσκεται στην τελικη φάση της πολύπλοκης και χρονοβόρας περιβαλλοντικής αδειοδότησής του, με την επικείμενη έκδοση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που είναι και η τελευταία άδεια που απαιτείται και με ορίζοντα έναρξης εργασιών κατασκευής το 2020.

Είναι φανερό ότι η σημασία του έργου και οι γενικότερες ενεργειακές ανάγκες της χώρας, σε συνδυασμό με την σημερινή οικονομική συγκυρία, καθιστούν το έργο μοναδικό και του προσδίδουν Εθνικές διαστάσεις, οι οποίες μάλιστα στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, υπερβαίνουν ακόμη και τα Εθνικά όρια και προσλαμβάνουν Ευρωπαϊκές και Διεθνείς προοπτικές, λόγω της σημαίνουσας γεωπολιτικής του σημασίας.

Αποτελεί όμως παράλληλα και ένα έργο με τεράστια τοπική σημασία, διότι θα επιφέρει μεγάλα και πολυδιάστατα οφέλη στην τοπική κοινωνία της Λέρου.

  • Το έργο κατά τη φάση λειτουργίας του θα απασχολήσει τουλάχιστον 390 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικοί ΑΕΙ κ ΤΕΙ, εργατοτεχνίτες, φύλακες, ανειδίκευτοι εργάτες, ναυτικοί κ.λ.π.) και τουλάχιστον 1.000 άτομα κατά τη φάση κατασκευής, τα οποία θα προέρχονται κατά προτεραιότητα από την τοπική κοινωνία της Λέρου και της Αστυπάλαιας.
  • Θα αποφέρει κατά τη λειτουργία του ανταποδοτικά τέλη, περίπου 10.000.000 ευρώ ανά έτος, στους Δήμους Λέρου και Αστυπάλαιας, τμήμα των οποίων θα πηγαίνει κατευθείαν στους κατοίκους του νησιού, μειώνοντας ή μηδενίζοντας το λογαριασμό  ρεύματός τους, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτεί σημαντικά έργα υποδομής στο νησί.
  • Η εταιρεία EUNICE ENERGY GROUP θα συμβάλλει με επιπλέον έργα υποδομής ( π.χ. λιμάνια, ελικοδρόμια, δρόμοι κ.λ.π.) στα νησιά και νησίδες που συνδέονται με το έργο.
  • Η περιοχή της Λέρου θα αποκτήσει διεθνή φήμη και θα αναδειχθεί παγκοσμίως κα ποικιλοτρόπως, λόγω της κοινοτομίας και της ιδιαιτερότητας του έργου σε παγκόσμια κλίμακα.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, ο αγωγός South Aegean Interconnector ο οποίος αποτελεί το διασυνδετήριο υποθαλάσσιο  αγωγό, για τα έργα αιολικής παραγωγής με τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ήδη λάβει σημαντική Ευρωπαϊκή διάσταση και αναγνώριση, διότι αξιολογήθηκε και εντάχθηκε με τον Κωδικό Αριθμό 293 στο Δεκαετές (2019-2028) Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων (TYNDP-2018) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Δικτύων (ENTSO-e)

Επίσης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό  (EU) 347/2013, αποτελεί Υποψήφιο Έργο (Candidate Project) προς ένταξη το 2019, στη Λίστα των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Είναι λοιπόν προφανές ότι το έργο θα προσφέρει τα μέγιστα οικονομικά και κοινωνικά  οφέλη στην τοπική κοινωνία,  αλλά θα συμβάλλει επίσης, ώστε η χώρα μας να ανταπεξέλθει στον εθνικής σημασίας στόχο, να αναβαθμιστεί σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

{loadmoduleid 270}

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ