• Λέρος: Κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών ΚΘΛ σε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο την 28η Μαρτίου

    Λέρος: Κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών ΚΘΛ σε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο την 28η Μαρτίου

    Αναγνώσεις: 1.4K

Η Ένωση γιατρών Κ.Θ -Γ.Ν-Κ.Υ Λέρου, Κ.Υ Πάτμου και Π.Π.Ι Λειψών, Αγαθονησίου συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων του Αιγαίου, για τα θέματα υγείας και μεταφορών των νησιών μας.

Καλούμε σωματεία, φορείς και συλλόγους , όλο τον λαό των νησιών μας να συμμετέχει σε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο της Λέρου την 28 Μαρτίου 2025 και ώρα 6.00 μ.μ., καθώς επίσης στην συγκέντρωση Δευτέρα 31 Μάρτη στις 6.00 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας και Τρίτη 1 Απρίλη στις 11.00 π.μ. στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Το κοινό πλαίσιο δράσης αποφασίστηκε σε συνδιάσκεψη Εργατικών κέντρων, Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ, Συλλογών εργαζομένων νοσοκομείων, Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών και άλλων μαζικών φορέων.

Επισυνάπτεται στο τέλος της απόφασης.

Συντονίζουμε τις δυνάμεις μας και γινόμαστε μια γροθιά.

Το νοσοκομείο μας , όπως και οι μονάδες υγείας των μικρότερων νησιών Πάτμου, Λειψών , Αγαθονησίου, Αρκιων βρίσκονται στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, από την άλλη ορισμένοι ντόπιοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, και εκλεγμένα μέλη της τοπικής διοίκησης παραπλανούν τους κατοίκους , περί άλλα τυρβάζοντας.

Η κατάσταση στα νησιά μας στον τομέα υγείας όλο και χειροτερεύει. Μονάδες υγείας υποστελεχωμενες χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό χωρίς αναλώσιμα, να μην υπάρχει προσωπικό να στελεχώσει τα ασθενοφόρα, κτηριακές εγκαταστάσεις υπό κατάρρευση, ταβάνια να πέφτουν όπως συνέβη δυο μήνες πριν στο ΤΑΜΕΑ στην Λέρο που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα και που ακόμα δεν έχει επισκευαστεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο μας που τις μισές ημέρες του μηνα δεν υπάρχει καρδιολόγος, ακτινολόγος, μικροβιολόγος, νεφρολόγος, ορθοπεδικός, παιδίατρος, ουρολόγος.

Στις βασικές για την λειτουργεία του νοσοκομείου ανωτέρω ειδικότητες υπηρετεί ένας γιατρός, όπως επίσης μια και μοναδική αναισθησιολόγος.

Μια Ψυχίατρος για τις δομές ψυχικής υγείας που νοσηλεύουν 250 ασθενείς.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κ.Υ Πάτμου που τις γενικές εφημερίες, κάθε ημέρα δηλαδή καλείται να διεκπεραίωση η μοναδική γενική γιατρός, χωρίς την μετακίνηση προσωπικού από άλλες μονάδες δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε στοιχειωδώς.

Το κατά το όνομα πολυδύναμο Ιατρείο Αγαθονησίου δεν διαθέτει ούτε έναν υπάλληλο, ιατρείο φάντασμα λειτουργεί με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Στο επίσης κατά το όνομα πολυδύναμο Ιατρείο Λειψών η υγεία των κατοίκων έχει αφεθεί στα χέρια ανειδίκευτων γιατρών που υπηρετούν το αγροτικό τους.

Ο λαός των νησιών μας είναι αποφασισμένος να παλέψει για το δικαίωμα του σε δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου, ενάντια στην υποστελεχωση και την υποχρηματοδοτηση στην συνεχή υποβάθμιση και εγκατάλειψη των νησιών μας. Το απέδειξε με τις μαζικές συγκεντρώσεις για την υγεία το προηγούμενο διάστημα. Στην συνέχεια στις 28 του Φλεβάρη με ΑΠΕΡΓΙΑ διαδηλώσαμε σε όλα τα νησιά ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη και την συγκάλυψη που επιχειρούν , απαιτώντας να μην έχουμε «κοιλάδες των Τεμπών » στη ζωή μας , σε υγεία, ακτοπλοΐα, χώρους δουλειάς, να σταματήσει η πολιτική που ζυγίζει την ανθρώπινη ζωή ως κόστος και ενδιαφέρεται για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Υγεία είναι υπόθεση όλου του λαού και απαιτούμαι άμεσα:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, με άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων που προβλέπονται, ιατρικού και λοιπού προσωπικού με γενναία κίνητρα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές.

Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια , σύγχρονα και ασφαλή πλοία, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα , συχνά δρομολόγια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/3/2025 ΩΡΑ 6.00 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

ΓΙΑ Δ.Σ

Ο Πρόεδρος
Γ. Τσουκαλάς

Η Γ. Γραμματέας
Μ. Γιδαράκου


Κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, φορείς και συλλόγους,

σε όλο το λαό των νησιών του Αιγαίου

σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα για Υγεία και Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Δευτέρα 31 Μάρτη στις 6:00 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας και

Τρίτη 1 Απρίλη στις 11:00 π.μ. στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Συντονίζουμε τις δυνάμεις μας και γινόμαστε μια γροθιά!

 

Η κατάσταση στα νησιά μας στον τομέα της υγείας όλο και χειροτερεύει. Νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα, όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι. Κέντρα υγείας να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν μόνο πρωί, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία άδεια από γιατρούς, να μην υπάρχει προσωπικό να στελεχώσει τα ασθενοφόρα.

Εμείς οι νησιώτες ξέρουμε καλά τι θα πει εγκατάλειψη, τι σημαίνει να απέχουν τα χωριά μας 1 και 2 ώρες από τον πιο κοντινό γιατρό ή νοσοκομείο. Να κλείνουν κλινικές, όπως η Παιδιατρική στη Σάμο ή να υπολειτουργούν πολλές ΜΕΘ, ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες, να μην υπάρχουν βασικές ειδικότητες σε πολλά νοσοκομεία όπως οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι, αναισθησιολόγοι κ.α. Να βλέπουμε γιατρό μόνο το καλοκαίρι σε κάποια νησιά λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης ή άλλα να πιέζονται ακόμη περισσότερο οι δημόσιες δομές λόγω αυτής (πχ τη Ρόδο την επισκέπτονται 3,5 εκ. τη σεζόν) ή εξαιτίας έλλειψης στελεχωμένων ιατρείων μέσα στις κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών όπως στη Σάμο που φτάνει πολλές φορές και τα 5.000 άτομα. Να μην έχουμε γιατρούς εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, να μην παίρνονται μέτρα από την μεγαλοεργοδοσία και η πλειοψηφία των νησιών να μην έχουν Επιθεωρήσεις για την υγεία και την ασφάλεια στην Εργασία στα νησιά μας.

Ο λαός της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για την Υγεία και την Πανσαμιακή Πανεργατική Απεργία στις 12 Φλεβάρη που κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων, όπου πάνω από 80 Σωματεία, Σύλλογοι και Φορείς πήραν απόφαση και νέκρωσαν τα πάντα, έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για το δικαίωμα του λαού σε δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, Κ.Υ. και την ΠΦΥ, ενάντια στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση στη συνεχή υποβάθμιση και εγκατάλειψη των νησιών μας.

Σε συνέχεια των παραπάνω στις 28 Φλεβάρη με Απεργία διαδηλώσαμε σε όλα τα νησιά ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη και τη συγκάλυψη που επιχειρούν, απαιτώντας να μην έχουμε «κοιλάδες των Τεμπών» στη ζωή μας, σε υγεία, ακτοπλοΐα, χώρους δουλειάς. Να σταματήσει η πολιτική που ζυγίζει την ανθρώπινη ως κόστος και ενδιαφέρεται για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Είναι πεποίθησή μας ότι οι τραγικές ελλείψεις, στα νοσοκομεία των νησιών μας και σε όλες τις άλλες δομές, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν στην υγεία εδώ και χρόνια τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες! Βλέπουν την υγεία σαν εμπόρευμα, τον ασθενή σαν πελάτη, την υγεία κόστος και βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή, καταδικάζοντας μας στην ανασφάλεια με κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή. Μας σπρώχνουν στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν νομοθετήσει απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία επί πληρωμή, αντί να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες λίστες και αναμονές. Μας λένε ότι μόνο όποιος έχει λεφτά μπορεί να έχει υγεία και περίθαλψη.

Πολλές φορές μας αναγκάζουν να ταξιδέψουμε ακόμα και για απλές εξετάσεις στην Αθήνα ή σε γύρω νησιά, πληρώνοντας πανάκριβα εισιτήρια και βιώνοντας τραγικές καταστάσεις από τις ελλείψεις και στα νοσοκομεία πχ της Αττικής. Ενώ για να πάμε στην Αθήνα και να γυρίσουμε από Σάμο θέλουμε 4 μεροκάματα μόνο για τα εισιτήρια, χωρίς να πιείς ούτε νερό, αφού το εισιτήριο στην οικονομική θέση έχει 80 ευρώ! Ενώ από 1η Μάη θα γίνει νέα αύξηση των εισιτηρίων στο 12%.

Οι κινητοποιήσεις μας έχουν θορυβήσει τους κυβερνώντες, επιβεβαιώνοντας ότι μονόδρομος για να έχουμε λύσεις σήμερα είναι η κλιμάκωση του αγώνα. Ενώνουμε οι νησιώτες ακόμη μια φορά  τη φωνή μας διεκδικώντας το δίκιο μας: να ζούμε με ασφάλεια στον τόπο μας, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή και η υγεία μας! 

Δεν πάει άλλο – Η κατάσταση είναι τραγική – Τα «Τέμπη της υγείας» είναι εδώ!

Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία και την εγκατάλειψη.

Να θεωρούν την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας, την μετακίνηση όλων των νησιωτών πολυτέλεια! 

Όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο φταίνε για την κατάσταση που βιώνουμε. Η πολιτική τους στηρίζετε στο κέρδος και θεωρούν την ανθρώπινη ζωή κόστος. Δεν δεχόμαστε το 2025 που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, που η εργασία μας παράγει τεράστιο πλούτο, που δίνουν λεφτά με τη σέσουλα για πολέμους, ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, να μειώνουν διαρκώς τις παροχές για την υγεία.

Οι πρόσφατες απεργιακές μάχες έδειξαν τη δύναμη της λαϊκής κινητοποίησης. Όλοι και όλες τώρα μια γροθιά γιατί η υγεία είναι υπόθεση όλου του λαού και απαιτούμε εδώ και ΤΩΡΑ :

  • Υγεία δημόσια και δωρεάν για όλους, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικό, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων, με βάση τις ανάγκες των νησιωτών, με άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, ιατρικού και λοιπού προσωπικού με γενναία κίνητρα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία, ΚΕΦΙΑΠ, Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Δημιουργία φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ στα νησιά.
  • Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση. Κέντρα Υγείας συνδεδεμένα με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας (γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι, παιδίατροι, οικογενειακοί γιατροί κ.α.)
  • Κάλυψη Περιφερειακών και Αγροτικών ιατρείων με γιατρούς γενικής ιατρικής, νοσηλευτή, μαία.
  • Στελέχωση των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στα νησιά μας. Να στεγαστούν σε κατάλληλους χώρους και να έχουν διαχειριστή κλήσεων.
  • Προμήθεια όλου του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία, ώστε όλοι να έχουμε πρόληψη και θεραπεία στα νησιά. Η διαρκής αύξηση των αεροδιακομιδών οι οποίες παρουσιάζουν σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη καθυστέρηση εις βάρος των ασθενών, ακόμη και λόγω καιρικών συνθηκών, κάνει απολύτως απαραίτητη δημιουργία και επαρκή στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΑΦ.
  • Ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, τους νεφροπαθείς κ.α.
  • Να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο της δαπάνης που γίνεται σε ιδιώτες μη συμβεβλημένους ιατρούς, εξεταστικά κέντρα και σε εργαστήρια για θεραπείες, μέχρι να στελεχωθούν και εξοπλιστούν οι δημόσιες δομές υγείας ώστε να γίνονται έγκαιρα και με ασφάλεια όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Να επιστραφούν από τον ΕΟΠΠΥ τα ποσά που έχουν δαπανηθεί από τους ασφαλισμένους όλο το προηγούμενο διάστημα 
  • Εδώ και τώρα ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων, επαναφορά 13ουκαι 14ου μισθού.
  • Γιατροί εργασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε όλους τους χώρους. Προληπτικές εξετάσεις σε εποχικά εργαζόμενους (ξενοδοχεία, οινοποιεία κ.α).
  • Στελέχωση Τεχνικών & Υγειονομικών Επιθεωρήσεων Εργασίας στα νησιά με τακτικούς ελέγχους.
  • Μείωση τώρα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλων (οχημάτων – εμπορευμάτων) κατά 50%. Όχι σε νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές. Άμεση απόδοση του μεταφορικού ισοδύναμου.
  • Σύγχρονα και ασφαλή πλοία, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και όχι να εξοντώνονται, συχνά δρομολόγια.

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ και οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Γ.Νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας, κάνουν κάλεσμα συντονισμού και κοινής δράσης στα Εργατικά Κέντρα, ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, σωματεία, συλλόγους και φορείς του νομού μας και των άλλων νησιών του Αιγαίου. 

Δευτέρα 31 Μάρτη 6 μ.μ στο υπουργείο Υγείας – Τρίτη 1 Απρίλη 11 π.μ. στο υπουργείο Ναυτιλίας 

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και όλες!

Μεταφορές συχνές, φθηνές, ασφαλείς!

Φτάνει πια με την εγκατάλειψη! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Διαδηλώνουμε στην Αθήνα! Απαιτούμε λύσεις τώρα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *