back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Λέρος: Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΛέρος: Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ.

Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέρου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέρου – Αγαθονησίου, οργάνωσε Εκπαιδεύσεις Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης σε Θεωρητικό και Πρακτικό επίπεδο στο Αγαθονήσι τη Δευτέρα 11-03-2024 και στη Λέρο, την Παρασκευή 15-03-2024 και το Σάββατο 16-03-2024, προσβλέποντας στην ουσιαστική οργάνωση όλων των Λιμένων ευθύνης μας για την Αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου περιστατικού Θαλάσσιας Ρύπανσης.

Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια της εξειδικευμένης σε αυτά τα θέματα Εταιρείας “ΜΕΤΟΠΗ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ”, όπως παρακάτω περιγράφουμε:

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

Πιο αναλυτικά τις μεσημβρινές ώρες της 11ης Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα κατά 1 ημέρα από τον αρχικό προγραμματισμό μας, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούσαν την επόμενη (12η Μαρτίου Νότιοι Άνεμοι 7-8 B), η Πρακτική Εκπαίδευση της Τοπικής Ομάδας Αντιρρύπανσης του Αγαθονησίου, κατά τη διάρκεια της οποίας αρχικά έλαβε χώρα επίδειξη των υλικών και μέσων αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που διαθέτει το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου στο Αγαθονήσι και εν συνεχεία οργανώθηκε και εκτελέστηκε η Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης στο Λιμένα του Νησιού, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ε. Κόττορου, του Αντιδημάρχου Μ. Κόττορου, των στελεχών του Τοπικού Λιμενικού Σταθμού , αλλά και πλήθους εθελοντών.

Το σενάριό της προέβλεπε εμφάνιση κηλίδας η οποία προήλθε από διαρροή Πετρελαίου Diesel από αλιευτικό σκάφος, το οποίο ελλιμενιζόταν στον εν λόγω Λιμένα. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση του Σχεδίου Αντιρρύπανσης και ικανό μήκος πλωτών φραγμάτων μεταφέρθηκε άμεσα με όχημα του Δήμου πλησίον του σημείου της υποτιθέμενης ρύπανσης.

Η Ομάδα ενήργησε τάχιστα και εγκλώβισε την κηλίδα, τοποθετώντας το πλωτό φράγμα πέριξ των σκαφών όπου είχε εντοπιστεί η κηλίδα, η οποία είχε σχετικά επεκταθεί, με τη βοήθεια και τις υποδείξεις των δύο (2) εκπαιδευτών μας, με σκοπό η ρύπανση να περιοριστεί εντός αυτών.Εν συνεχεία μετά τη περισυλλογή της κηλίδας με τη χρήση των κατάλληλων απορροφητικών υλικών τα οποία διέθεσε ο ΤΣΠ της ΔΕΗ, σημάνθηκε το πέρας της Άσκησης και τα πλωτά φράγματα επανατοποθετήθηκαν στο Φορτηγό του Δήμου αφού ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό.

Aρκετά αργότερα και συγκεκριμένα τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, έλαβε χώρα η Θεωρητική Εκπαίδευση της Τοπικής Ομάδας Αντιρρύπανσης του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ., στο κτήριο επιβατών (αναψυκτήριο) του Λιμένα.

Κατά τη διάρκειά της αναλύθηκαν βασικές έννοιες επί των ρυπάνσεων που απειλούν τη θάλασσα, αναφέρθηκαν οι τρόποι και τα μέσα αντιμετώπισής των, ο Αντιρρυπαντικός εξοπλισμός του ΔΗΛΙΤΑΛ στο Αγαθονήσι και στη Λέρο αλλά και στα άλλα γειτονικά Λιμενικά ταμεία της περιοχής, ενώ προβλήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό με αντίστοιχη βιντεοσκοπημένη εκπαίδευση άλλου φορέα στην Ελλάδα.

Επίσης έγινε επίδειξη χρήσης των κατάλληλων απορροφητικών υλικών, τα οποία θα πρέπει να επιλεγούν, ανάλογα με το είδος του Πετρελαίου που θα διαρρεύσει.

ΛΕΡΟΣ

Η εκπαίδευση της Ομάδας Αντιρρύπανσης του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ. στη Λέρο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15/3 και το Σάββατο 16/3/2024 στον Λιμένα του Λακκίου, στην οποία συμμετείχε ενεργά η αντίστοιχη Ομάδα της Μαρίνας Λέρου, πλήθος στελεχών του Λιμεναρχείου Λέρου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κουβάς, αλλά και κάποιοι εθελοντές.

Το Θεωρητικό μέρος της Εκπαίδευσης έλαβε χώρα τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 15/3 στο Κινηματοθέατρο στο Λακκί.

Κατά τη διάρκειά της αναλύθηκαν θέματα που αφορούσαν στα σενάρια ρύπανσης, στον εξοπλισμό που διαθέτει το ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ/Λ σε Λέρο και Αγαθονήσι, στα μέσα που χρησιμοποιούνται και στις μεθόδους αντιμετώπισης πραγματικών συμβάντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.Τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας (Σάββατο 16/3/2024), η Ομάδα Αντιρρύπανσης του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ. η Ομάδα Αντιρρύπανσης της Μαρίνας Λέρου (EVROS SA) η οποία επίσης δραστηριοποιείται σε ένα τμήμα του κόλπου, τα στελέχη του Λιμεναρχείου, αλλά και εθελοντές συγκεντρώθηκαν εκεί που εδρεύει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και εν συνεχεία όλοι μετακινήθηκαν προς το Container, όπου βρίσκεται αποθηκευμένος ο εξοπλισμός αντιρρύπανσης του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ. στο Λακκί, ο οποίος και παρουσιάστηκε ενδελεχώς στους παρευρισκόμενους.

Εν συνεχεία οργανώθηκε και εκτελέστηκε Άσκηση Αντιρρύπανσης, το σενάριο της οποίας προέβλεπε Διαρροή Πετρελαιοειδών από σκάφος το οποίο ελλιμενιζόταν στον εν λόγω Λιμένα. Η Ομάδα αντέδρασε άμεσα, προβαίνοντας άμεσα στην παρέαση και αγκυροβόληση ικανού μήκους πλωτών φραγμάτων, έτσι ώστε να περιοριστεί επιτυχώς η ρύπανση εντός αυτών, με τη βοήθεια δύο (2) σκαφών, το ένα εκ των οποίων διατέθηκε από τη Μαρίνα και το άλλο από Εθελοντή Δύτη.Στην εν λόγω Άσκηση, όπως ήδη προαναφέρθηκε, υπήρξε αθρόα συμμετοχή και από το Λιμεναρχείο Λέρου και από τη Μαρίνα και από άλλους εθελοντές, ενώ τα πλωτά φράγματα διατέθηκαν από τον εξοπλισμό της Μαρίνας λόγω της ευκολίας μετακίνησής τους, αφού είναι μόνιμα τοποθετημένα σε τροχήλατη μπαγκαζιέρα.

Όταν εκτιμήθηκε ότι η ρύπανση περιορίστηκε επιτυχώς, ανακτήθηκε με τη χρήση των κατάλληλων απορροφητικών υλικών και εν συνεχεία σημάνθηκε το πέρας της Άσκησης μέσω και του CH12 του VHF προς το Λιμεναρχείο.

Εν συνεχεία τα πλωτά φράγματα ρυμουλκήθηκαν με τη βοήθεια των δύο (2) λέμβων και αφού ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό, επανατοποθετήθηκαν στην τροχήλατη μπαγκαζιέρα της Μαρίνας.Δια του παρόντος, ως Δήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ.Λ. ευχαριστώ θερμά όλους όσους συμμετείχαν στις ανωτέρω Εκπαιδεύσεις, κυρίως για το σθένος, την ευαισθησία και την διάθεση για μάθηση που επέδειξαν στην αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, με σκοπό να μπορέσουμε πράγματι να προστατεύσουμε το ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον ευθύνης μας, από τυχόν ρυπάνσεις που μπορεί να συμβούν.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ