back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορυφώνουν τις πιέσεις τους οι Δήμαρχοι Λέρου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέσβου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚορυφώνουν τις πιέσεις τους οι Δήμαρχοι Λέρου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέσβου

Στα σχέδια τους είναι και η διεθνοποίηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν σε συναντήσεις με Ευρωπαίους παράγοντες στις Βρυξέλλες.

Να υποχρεώσουν τα κόμματα όλου του δημοκρατικού τόξου να ανοίξουν τα χαρτιά τους έναντι του νησιωτικού αιτήματος άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών επιχειρούν οι 5 δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Σε συνέχεια της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι 5 δήμαρχοι συναντώνται αύριο σε προγραμματισμένα ραντεβού με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Κρίσιμη διαπίστωση

Από τις συνομιλίες θα διαφανεί αν η απόφαση στα νησιά να κρατούνται οι μετανάστες και πρόσφυγες είναι εθνική γραμμή, όπως σιγοψιθυρίζουν κάποιοι, ή πρόκειται για καθαρά κυβερνητική θέση.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στη Μυτιλήνη, πολλαπλασιάζονται οι φωνές στην πολιτική τάξη της χώρας που μιλούν ανοιχτά για ανάγκη αποσυμφόρησης των ήδη υπαρχουσών δομών στα νησιά. Μια επίσημη τοποθέτηση όμως, ιδιαίτερα στην περίπτωση που κατατεθεί από τον πρόεδρο της Ν.Δ., θα αυξήσει δραματικά την πίεση στην κυβέρνηση και ενδέχεται να προσδώσει σημαντική δυναμική στο αίτημα αποσυμφόρησης.

Θα διεθνοποίησουν το πρόβλημα

Οι δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου, Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω, Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλλιας στο πλαίσιο της κινητοποίησης τους θα επιχειρήσουν να διεθνοποίησουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πραγματοποιώντας και επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες στις Βρυξέλλες.

Οι δήμαρχοι των 5 νησιών αντιλαμβάνονται πλέον ότι η μεμονωμένη στρατηγική που ακολούθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη από το επιτελείο Μουζάλα. Αντίθετα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κοινή διεκδίκηση, καθώς της αφαιρείται το δικαίωμα να επιρρίπτει μεμονωμένες ευθύνες στους δημάρχους και τα αιρετά όργανα των νησιών, ανάλογα με το που εντοπίζονταν κάθε φορά πρόβλημα.

Πηγή: Politischios.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ