back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Κόλιας – Κοντραφούρης: Κήρυξαν πόλεμο στις δημοσκοπήσεις…

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΚόλιας – Κοντραφούρης: Κήρυξαν πόλεμο στις δημοσκοπήσεις…

Πόλεμος ξέσπασε για άλλη μια φορά μεταξύ παράταξης Κολια – Κοντραφούρη, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα περί δημοσκοπήσεων, θέτοντας ταυτόχρονα θέμα αξιοπιστίας, για τις δημοσκοπήσεις που δεν τους δίνουν προβάδισμα.

Μόλις λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, τα δύο στρατόπεδα, όχι μόνο αμφισβητούν τα διάφορα δημοσιεύματα, αλλά αφήνουν και σαφή υπονοούμενα ότι τα δημοσιεύματα αυτά, αποτελούν εργαλεία χειραγώγησης των ψηφοφόρων.

Η παράταξη Κόλια εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας σχετικά με δημοσκόπηση που δείχνει προβάδισμα Κοντραφούρη, ενώ αντίστοιχα, η παράταξη Κοντραφούρη εξέδωσε δελτίο Τύπου αμφισβητώντας δημοσίευμα δημοσκοπικών ευρημάτων της εταιρείας Opinion Poll, σύμφωνα με το οποίο ο δήμαρχος Λέρου φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 78%.

Αναλυτικότερα τα δελτία Τύπου των 2 παρατάξεων:


13.05.2014

ΛΕΡΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Με έκπληξη αναγνώσαμε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ με τίτλο «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗ», στο οποίο αναφέρεται «Σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο νησί μας από γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων για τις Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα για την παράταξη του Μιχάλη Κοντραφούρη. Αντίστοιχα για τις Περιφερειακές …».

Θα πρέπει καταρχάς να ενημερώσουμε, αν και θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστό στην ‘’έγκυρη, αξιόπιστη και αμερόληπτη’’ δημοσιογραφική ομάδα της πνοής της Λέρου, σύμφωνα με τον Κώδικα δημοσκοπήσεων ότι απαγορεύεται ρητώς σε οποιονδήποτε η αναφορά αποτελεσμάτων δημοσκόπησης πριν τη δημοσιοποίηση της.

Επειδή δεν είδαμε να δημοσιοποιείται κάποια καινούργια δημοσκόπηση κι επειδή αμφισβητούμε ευλόγως, την ύπαρξη της συγκεκριμένης δημοσκόπησης και το παρουσιαζόμενο αποτέλεσμα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ζητήσαμε από την εφημερίδα και τηλεφωνικώς αλλά και με εξώδικη δήλωση τα στοιχεία αυτής της δημοσκόπησης με την από 9-05-2014 εξώδικη δήλωση του συνδυασμού μας. Η δήλωση αυτή, έχει ως εξής:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

Του υποψηφίου Συνδυασμού για τις Δημοτικές Εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 «ΛΕΡΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», ως νόμιμα εκπροσωπείται από τον επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο Μιχαήλ Κόλια                                               

ΚΑΤΑ

1) Της εφημερίδας «ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ» όπως νόμιμα εκπροσωπείται

2) Του εκδότη της ανωτέρω εφημερίδας   

3) Του Διευθυντή Σύνταξης της ανωτέρω εφημερίδας

4) Του Διαχειριστή της διαδικτυακής ιστοσελίδας www.ΚALPES14.gr

5) Παντός αρμοδίου διαχειριστή – ιδιοκτήτη των ανωτέρω μέσων, φυσικού ή/και νομικού προσώπου, και κατά παντός άλλου τινός υπευθύνου 

Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση αναγνώσαμε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας του φύλλου της  με αρ. 120 του Απριλίου 2014,με τίτλο «ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗ», (παρατίθεται απόσπασμα) «Σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνική δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο νησί μας από γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων για τις Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα για την παράταξη του Μιχάλη Κοντραφούρη. Αντίστοιχα για τις Περιφερειακές …».

Ως άριστα γνωρίζετε, συμφώνα με τον Κώδικα δημοσκοπήσεων όπως ενσωματώνεται στο νόμο 3603/2007 – ΦΕΚ 188/Α’/ 8.8.2007 για τη ρύθμιση θεμάτων δημοσκοπήσεων, στο άρθρο 4 παρ. 1-8, προβλέπονται τα εξής:

1. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκο­πήσεων πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

α) την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπη­ση,

β) την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα της δημο­σκόπησης,

γ) το σκοπό της δημοσκόπησης,

δ) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος,

ε) το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική του κάλυψη,

στ) το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων,

ζ) τη μέθοδο δειγματοληψίας,

η) τη μέθοδο συλλογής των στοιχείων,

θ) το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης,

ι) τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτώμενων,

ια) τις παραμέτρους της στατιστικής στάθμισης του δείγματος,

ιβ) την πλήρη διατύπωση των ερωτήσεων που δημοσιοποιούνται και

ιγ) το συμπέρασμα, δηλαδή τη θέση του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης επί των αποτελεσμάτων της.

2.  Κατά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκο­πήσεων από τα έντυπα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται τα στοιχεία της παραγράφου 1. …..

Στις παρ 9-13 το ίδιου ως άνω άρθρου θεσπίζονται απαγορεύσεις οι οποίες συνίσταται στις εξής:

«9. Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε η αναφορά αποτελεσμάτων δημοσκόπησης πριν τη δημοσιοποίηση της.

10. Η επιχείρηση μέσων ενημέρωσης και ο φορέας ή η επιχείρηση δημοσκόπησης οφείλουν, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της δημοσκόπησης, να συμφωνήσουν για τα στοιχεία της δημοσκόπησης που θα δημοσιοποι­ηθούν, προκειμένου να μην διαστρεβλωθούν ή με οποιονδήποτε τρόπο παραποιηθούν.

11.  Σε περίπτωση δημοσίευσης ή μετάδοσης αποτελεσμάτων δημοσκόπησης από έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης ως προς το περιεχόμενο τους, ο φορέας ή η επιχείρηση δημοσκόπησης δικαιούται να ζητήσει τη δημοσίευση ή μετάδοση ανακοίνωσης με διευκρινίσεις ή διορθώσεις ως προς τη δημοσιοποιηθείσα δημοσκόπηση. Η διευκρίνιση ή η διόρθωση πρέπει να δημοσιευθεί δωρεάν την επόμενη ημέρα από την υποβολή του σχετικού αιτήματος, στο ίδιο σημείο και με τους ίδιους τυπογραφικούς χαρακτήρες στο έντυπο ή να μεταδοθεί την ίδια ώρα και στην ίδια εκπομπή, κατά τις οποίες δημοσιεύθηκαν ή μεταδόθηκαν αντίστοιχα τα ελλιπή ή εσφαλμένα αποτελέσματα.

12.  Τυχόν αναδημοσιοποίηση, εν όλω ή εν μέρει, της δημοσκόπησης πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από την αναφορά της ταυτότητας της δημοσκόπησης, όπως καθορίζεται ανωτέρω.

13.  Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου επισύρει από το Ε.Σ.Ρ., εις βάρος των ηλεκτρονικών μέ­σων ενημέρωσης, τις κυρώσεις που προβλέπονται στη διάταξη του άρθρου 12 του ν. 2644/1998 (ΦΕΚ 223 Α’), όπως ισχύει.»

Επειδή ο σκοπός θέσπισης των προπαρατιθέμενων διατάξεων είναι η διασφάλιση της αμερόληπτης, αξιόπιστης και χωρίς επιρροές ενημέρωσης των πολιτών καθώς και η αποφυγή χειραγώγησης της κοινής γνώμης και εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων.

Επειδή το εν λόγω δημοσίευμά σας, ερείδεται ως ρητά αναφέρεται σε αυτό σε «πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει», ήτοι σε ανεπίσημα, μη επιβεβαιωμένα στοιχεία περί των αποτελεσμάτων της διενεργούμενης  «υποτιθέμενης» δημοσκόπησης, χωρίς περαιτέρω αναφορά στο φορέα ή στην επιχείρηση δημοσκόπησης και στα λοιπά στοιχεία ταυτοποίησης αυτής, με πρόδηλο σκοπό την ανεπίτρεπτη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και με προφανή κίνδυνο διαστρέβλωσης και παραποίησης των αναφερομένων στη δημοσκόπηση στοιχείων.

Επειδή η αυθαίρετη, γενικόλογη και ατεκμηρίωτη κοινολόγηση στοιχείων και δήθεν αποτελεσμάτων κάποιας τυχόν, αγνώστου φορέα και λοιπών στοιχείων,  δημοσκοπήσεως, επιφέρει την παράνομη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, εφόσον ουσιαστικά κατασκευάζει τις εντυπώσεις στο αναγνωστικό κοινό. Για το λόγο αυτό είναι άμεσα επιβεβλημένη η δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων τα οποία εγκυροποιούν κατ΄ αρχάς τη διενέργεια και εκτέλεση της εν λόγω επίμαχης δημοσκοπήσεως και κατά δεύτερον πιστοποιούν τα αποτελέσματα αυτής.

Επειδή κατά παράβαση των προεκτεθεισών διατάξεων ο άγνωστος συντάκτης συνέταξε και δημοσιοποίησε στην εφημερίδα σας το προεκτεθέν άρθρο, καθ΄υπέρβαση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και κατά τρόπο απάδοντα με το δημοσιογραφικό καθήκον ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού για τα θέματα που το απασχολούν, υπερακοντίζοντας το επιβαλλόμενο εκ των περιστάσεων μέτρο.

Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον πρωτίστως ως πολίτες τις Λέρου και δευτερευόντως ως υποψήφιοι, επιδιώκοντας με κάθε μέσο η διεξαγωγή της προεκλογικής μάχης να διεξαχθεί με πολιτικό πολιτισμό και πολιτικό ήθος, σας προσκαλούμε, σας προκαλούμε, όπως εντός δύο ημερών από την παραλαβή της παρούσας δώσετε στη δημοσιότητα, ως εξάλλου έχετε κάθε νόμιμη υποχρέωση προς τούτο, και σε εμάς, κάθε στοιχείο το οποίο πρέπει να συνοδεύει τη δημοσιοποίηση της «υποτιθέμενης» δημοσκόπησης, όπως α) την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση, β) την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα της δημοσκόπησης, γ) το σκοπό της δημοσκόπησης, δ) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος,  ε) το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική του κάλυψη,  στ) το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων, ζ) τη μέθοδο δειγματοληψίας,  η) τη μέθοδο συλλογής των στοιχείων,  θ) το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης,  ι) τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτώμενων,  ια) τις παραμέτρους της στατιστικής στάθμισης του δείγματος,  ιβ) την πλήρη διατύπωση των ερωτήσεων που δημοσιοποιούνται και ιγ) το συμπέρασμα, δηλαδή τη θέση του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης επί των αποτελεσμάτων της, προκειμένου να προβούμε σε πιστοποίηση της εγκυρότητάς της και των αποτελεσμάτων αυτής, άλλως σε περίπτωση παρόδου της ως άνω προθεσμίας άπρακτης ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής σας θα ασκήσουμε κάθε δικαίωμα μας από την κείμενη νομοθεσία.

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός ετέρου δικαιώματός μας, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα προς τους καθ’ων απευθύνεται, προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του.

Λέρος 9-5-2014

Ο επικεφαλής και εκπρόσωπος του Συνδυασμού

ΛΕΡΟΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Μιχάλης Κόλιας                

Όλοι αυτοί οι κανόνες για τις δημοσκοπήσεις έχουν θεσπιστεί για να διασφαλίσουν την αμερόληπτη, αξιόπιστη και χωρίς επιρροές ενημέρωση των πολιτών καθώς και την αποφυγή χειραγώγησης της κοινής γνώμης και εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων, είναι προφανές ότι όποιος δεν τις σέβεται, δεν τις τηρεί και τις παραβλέπει επιχειρεί μία παράνομη, ανήθικη και αντικοινωνική προσπάθεια χειραγώγησης τις κοινής γνώμης και των πολιτών.

Το εν λόγω δημοσίευμά, όσον αφορά «πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει» για τα αποτελέσματα «υποτιθέμενης» δημοσκόπησης, είναι  παράνομο συμφώνα με την διάταξη της παρ 9 του αρ. 4 του ν 3603/2007 η οποία ορίζει ότι «Απαγορεύεται σε οποιονδήποτε η αναφορά αποτελεσμάτων δημοσκόπησης πριν τη δημοσιοποίηση της.»

ΕΜΕΙΣ ως συνδυασμός ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης από ΜΜΕ με ανυπόστατα και παράνομα δημοσιεύματα. ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην ψευδή ενημέρωση των πολιτών από δημοσιογράφους. ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην στοχευμένη και στην εσκεμμένη παραπληροφόρηση. ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην χρησιμοποίηση των ΜΜΕ προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών και πολιτικών συμφερόντων.


Λέρος, 13-05-2014

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια μέρα μετά από τη μεγαλειώδη, σε όγκο και παλμό, συγκέντρωση της ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΡΟ και το βροντερό μήνυμα του Λεριακού λαού ότι ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ, η δημοσιοποίηση φανταστικών ευρημάτων της «δημοσκόπησης» που φτιάχτηκε στα μέτρα του κ. Κόλια, υποδηλώνει τον πανικό και την απελπισία στην οποία βρίσκεται.

Το 78% που φέρεται να λαμβάνει ο κ. Κόλιας αποδεικνύει το μέγεθος του εμπαιγμού και της έλλειψης σεβασμού, ακόμα και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος για τον οποίο ντρεπόντουσαν να δημοσιοποιήσουν τα εν λόγω αποτελέσματα που ήταν στη διάθεσή τους εδώ και 2 εβδομάδες.

Με τα ευρήματα της δήθεν δημοσκόπησης δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε περαιτέρω αφού μόνο γέλιο προκαλούν…

Θα σταθούμε όμως στο γεγονός ότι η εταιρεία ονόματι OpinionPoll, που διενήργησε την εν λόγω «δημοσκόπηση», όλως τυχαίως, έχει την ίδια έδρα και τα ίδια τηλέφωνα με την εταιρεία REPOSITION STRATEGY ΜΙΧΑΗΛ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Ο.Ε. στην οποία ο Δήμαρχος Λέρου με απευθείας αναθέσεις, από το 2011, έχει αναθέσει τα κάτωθι:

Α) Την επιστημονική υποστήριξη του Δήμου για την εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος για το έτος 2011 έναντι του ποσού των 24.600 Ευρώ.

Β) Την επιστημονική υποστήριξη του Δήμου για την εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος για το έτος 2012 έναντι του ποσού των 24.600 Ευρώ.

Γ) Την παροχή υπηρεσιών συντήρησης – βελτίωσης της ηλεκτρονικής πύλης του Δήμου Λέρου www. leros.gov.grέναντι του ποσού των 4.002 Ευρώ.

Τα χρήματα του Λεριού και της Λεριάς έπιασαν τόπο…

Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  • Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τότε πολύ εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Λέρος μας έχει κατρακυλήσει στην τελευταία θέση της απορροφητικότητας  του ΕΣΠΑ. 
  • Η ηλεκτρονική πύλη www. leros.gov.gr αν και πληρώθηκε δεν λειτουργεί.
  • Ο Δήμαρχος Κω κ. Καΐσερλης έχει καταθέσει προσφυγή στην Εισαγγελέα Κω κατά της opinionpollη οποία παραμένει σε εκκρεμότητα.  
  • Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν στοιχεία στο διαδίκτυο

1.       http://static.diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%A3%CE%94%CE%A9%CE%9B%CE%93-%CE%A8%CE%953

2.       http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92445%CE%A9%CE%9B%CE%93-%CE%9A%CE%A4%CE%95

3.       http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%924%CE%9C9%CE%A9%CE%9B%CE%93-%CE%9F%CE%A3%CE%93

4.       http://www.aftodioikisi.gr/dimoi/kos-dimarxos-enantion-dimoskopisis


(σ.σ. Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα δημοσιευτούν ανώνυμα σχόλια)

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ