back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εργαζόμενοι Δήμου Ρόδου: Η δημόσια καταγγελία του Δημάρχου Λέρου κατά της σύμβασης των LED χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΕργαζόμενοι Δήμου Ρόδου: Η δημόσια καταγγελία του Δημάρχου Λέρου κατά της σύμβασης των LED χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης

 

Ως Εργατική Πρωτοπορία Δήμου Ρόδου είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η σύμβαση των LED ύψους 25 εκ. ευρώ που υπέγραψε ο Δήμος Ρόδου είναι επιβλαβής και όχι ωφέλιμη για αυτόν. Μάλιστα, είχαμε δημοσιοποιήσει και αδιάψευστα στοιχεία – πίνακες προς απόδειξη των ισχυρισμών μας.

Είναι γεγονός ότι ουδείς προσκόμισε στοιχεία, που να μας διαψεύδουν.

Προς τιμή του, ο νέος Δήμαρχος Λέρου σε πρόσφατη συνεδρίαση του δικού του Δημοτικού Συμβουλίου (https://videopress.com/v/I2sERPGH) ανέδειξε την σπατάλη του δημοτικού χρήματος στην αντίστοιχη σύμβαση LED του Δήμου του.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε στοιχεία για τις παρανομίες του αναδόχου και του συμβούλου, οι οποίοι χωρίς να τηρούνται οι υποχρεωτικοί όροι της σύμβασης, τιμολογούσαν πλασματικές εξοικονομήσεις ενέργειας και εισέπρατταν παρανόμως και καταχρηστικώς, μεγάλα χρηματικά ποσά εις βάρος του Δήμου Λέρου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της άρνησης τόσο του αναδόχου, όσο και του συμβούλου, να αποδείξουν (όταν κλήθηκαν) με στοιχεία το κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι εξοικονομήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες χρέωσαν τον Δήμο Λέρου.

Ουδείς εξ αυτών απάντησε επί της ουσίας (δηλ. με στοιχεία)! Δεν απάντησαν πως πληρώθηκαν, ενώ δεν τηρήθηκε η ρήτρα ότι η μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης θα έφτανε στο 70,14!%.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Λέρου αποκάλυψε ότι ο ανάδοχος στους μετρητές του είχε συνδέσει μόνο τις δύο από τις τρεις φάσεις, ώστε να εμφανίσει ψευδώς υψηλή μείωση κατανάλωσης. Το ίδιο έκανε και με τις διακοπές ρεύματος, τις οποίες συνυπολόγιζε ψευδώς ως ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης.

Η δημόσια καταγγελία του Δημάρχου Λέρου κατά της σύμβαση των LED του Δήμου του χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης, ώστε να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον. Με υπαιτιότητα του αναδόχου, του συμβούλου αλλά και παραγόντων του Δήμου, υπήρξε παραβίαση των όρων της σύμβασης, και ιδιοποίηση δημόσιου χρήματος!

Όμως, τι συμβαίνει στο Δήμο Ρόδου, που η σύμβαση των LED είναι 25 εκ. ευρώ;

Θυμίζουμε ότι στην καταγγελία μας, αποδεικνύουμε με στοιχεία ότι ούτε εδώ τηρήθηκαν με υπαιτιότητα του αναδόχου (ΟΤΕ-Deutsche Telekom), του συμβούλου (Waste Water & Energy IKE) που είναι ο ίδιος με αυτόν της Λέρου και παραγόντων του Δήμου Ρόδου, οι όροι της οικείας σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος ήταν δεσμευμένος με ποινικές ρήτρες από την σύμβαση για τουλάχιστον 76,11% εξοικονόμηση επί των συνολικών ετήσιων κιλοβατώρων (kWh) που κατανάλωσε ο Δήμος στον ηλεκτροφωτισμό κοινοχρήστων χώρων το έτος 2016. Δηλ. δεν θα ξεπερνούσε αυτή τις 13.998.814,87 kWh!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, το 2021 η εξοικονόμηση ήταν μόνο 52,20%, δηλ. 23,91% λιγότερη από την ποινική ρήτρα του 76,11%. Ομοίως, και για το 2022, με την εξοικονόμηση να φτάνει στο 54,90%, δηλ. 21,21% από την ως άνω ρήτρα!

Ο Δήμος Ρόδου δεν είχε ούτε έχει κανένα όφελος από την σύμβαση των LED, ύψους 25 εκ. ευρώ. Αντιθέτως, μόνο ζημία έχει υποστεί από την υλοποίηση αυτής.

Πόση; 35.446.729,83 € (25.179.312,92 €, το συνολικό, συμπ. ΦΠΑ, συμβατικό αντίτιμο που δικαιούται ο ανάδοχος για τα 12έτη διάρκειας της σύμβασης + 10.267.416,91€, το συνολικό ποσό που προκύπτει με απλή αναγωγή στη 12ετία του ποσού των 2.566.854,23€ (2.070.043,73 x 24% ΦΠΑ) που αντιστοιχεί στις ψευδώς δηλωθείσες από τον ανάδοχο ως εξοικονομημένες kWh) για τα έτη 2020, 2021, 2022].

Καλούμε άμεσα τη νέα Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής της σύμβαση των LED, όπως εισηγηθεί την καταγγελία της συμβάσεως των LED με υπαιτιότητα του αναδόχου και του συμβούλου για τη συστηματική παραβίαση των όρων της, καθώς και των ψευδών στοιχείων στις δηλώσεις αυτών για να αποσπάσουν παρανόμως δημόσιο χρήμα.

Η ως άνω Επιτροπή και η νέα Δημοτική αρχή οφείλουν να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και να ενημερώσουν τις Οικονομικές Υπηρεσίες για την μη εξόφληση καμίας απαίτησης αναδόχου (ΟΤΕ-Deutsche Telekom) ή συμβούλου (Waste Water & Energy IKE), γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος καταλογισμού εις βάρος τους και σε βάρος των υπαλλήλων που θα υπογράψουν.

Κι «είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»!

ΥΓ: Ο Πίνακας LED για Δήμο Ρόδου είναι διαθέσιμος στο κάτωθι link.

Τι συμβαίνει με την σύμβαση των LED;

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ