back to top
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγκρίθηκε η δεύτερη φάση του επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Λέρου 2011-2014

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΕγκρίθηκε η δεύτερη φάση του επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Λέρου 2011-2014

Εγκρίθηκε η δεύτερη φάση του επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Λέρου 2011-2014 καθώς και ο επιχειρησιακός και οικονομικός προγραμματισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου.

Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου η Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, διότι σε σύνολο εικοσιένα (21) μελών βρέθηκαν παρόντα δεκαέξι (16) και απόντα πέντε (5) και ειδικότερα οι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: 1)Κωνσταντινίδης Ιωάννης, 2)Ασβεστάς Ευάγγελος, 3)Γιαννουκά-Κουμπάρου Θεοφανία, 4)Τσακυριός Αναστάσιος, 5)Βιρβίλης Θεολόγος, 6)Καλούδης Εμμανουήλ, 7)Ρούσσος Ευάγγελος, 8)Βογιατζής Γεώργιος, 9)Βενέτου Ευδοκία, 10)Σκυλλάς Γεώργιος, 11)Κουμπάρος Εμμανουήλ, 12)Κοντραφούρης Μιχαήλ, 13)Κουμπάρος Παναγιώτης, 14)Μαραβέλιας Εμμανουήλ, 15)Νταλλαρής Αντώνιος και 16)Διαμαντάρας Δημήτριος.

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν νόμιμα δεν προσήλθαν: 1)Μαυρουδής Αντώνιος-Μιχαήλ, 2)Βασιλείου Κωνσταντίνος, 3)Μαυρουδής Ιωάννης, 4)Λουλουδιάς Στυλιανός και 5)Συφουνιού Χρυσούλα.

Η Πρόεδρος εισηγήθηκε στο Σώμα το πρώτο και μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο, «Έγκριση Β΄ φάσης επιχειρησιακού σχεδίου Δήμου Λέρου» και ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρίαση, παρίσταται και ο λέκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γαλανός Γεώργιος, ο οποίος είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του εν λόγω θέματος και είχε επίσης πραγματοποιήσει την παρουσίαση του σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου μας (σχετ. η υπ’αριθ. 223/2011 απόφαση του Δ.Σ. Λέρου). Στη συνέχεια ανέφερε πως η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων από τους Δήμους θεσπίστηκε σύμφωνα με τα άρθρα 203 έως 207 του Ν. 3463/2006 (Α΄ 114) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» και ομοίως σύμφωνα με το άρθρο 266 του Ν. 3852/2010 (Α΄ 87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού των Δήμων.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος ανέφερε ότι με την υπ’αριθ. 223/2011 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου εγκρίθηκε το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου μας και η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Λέρου για τα έτη 2011 – 2014.

Στη συνέχεια εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του παραπάνω σκοπού και ανέφερε επίσης πως στη συνέχεια ο κ. Γαλανός θα παρουσιάσει στο Σώμα τους κεντρικούς στόχους που προτείνει το επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει ο Δήμος μας έως το 2014, το οποίο είναι ένα κορυφαίο έργο, που η εφαρμογή του θα καθορίσει την πορεία του νησιού μας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (Α΄ 87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», θεσπίστηκε για πρώτη φορά η υποχρέωση κατάρτισης επιχειρησιακών προγραμμάτων από του Α΄θμιους Δήμους, με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων.

Συνεπώς είναι η πρώτη προσπάθεια τοπικής και οργανωτικής λειτουργικής ανάπτυξης για την περίοδο 2011-2014 με τις επιπρόσθετες καινούριες αρμοδιότητες που αναλάβαμε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως επιπρόσθετους πόρους και προσωπικό. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι ένα πλαίσιο στρατηγικών στόχων και προτεραιοτήτων που εξειδικεύεται σε δράσεις με ορίζοντα τριετίας για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου.

Επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό του, ότι αυτή η υπέροχη δουλειά που για πρώτη φορά έγινε στο Δήμο μας, δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Γαλανό, ο οποίος έκανε την παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου μας 2011-2014 – φάση δεύτερη – επιχειρησιακός και οικονομικός προγραμματισμός-, ενημερώνοντας παράλληλα με επιμέρους στοιχεία που το αφορούν.

Η Πρόεδρος στη συνέχεια απηύθυνε το λόγο στους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους για να τοποθετηθούν επί του θέματος και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και θέσεις των παριστάμενων μελών του Σώματος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δημοτικός σύμβουλος κ. Κοντραφούρης Μιχαήλ, ανέφερε πως για θέματα σαν το σημερινό δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης, αλλά όλος αυτός ο όγκος των στοιχείων και πληροφοριών που εμπεριέχονται στο παραπάνω επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από 301 σελίδες τίθεται για πρώτη φορά κατά την σημερινή συνεδρίαση υπόψη του και ομοίως υπόψη των μελών του συνδυασμού του οποίου ηγείται και ως εκ τούτου δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν πλήρως και επί όλων των θεμάτων του εν λόγω προγράμματος.

Κλείνοντας η Πρόεδρος κήρυξε την περαίωση της παραπάνω διαδικασίας, καλώντας παράλληλα το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, της συζήτησης, της ανταλλαγής γνωμών και αφού έλαβε υπόψη του κλπ:

Αποφασίζει Ομόφωνα και

Εγκρίνει την κατάρτιση επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Λέρου 2011-2014 – φάση δεύτερη – επιχειρησιακός και οικονομικός προγραμματισμός-, όπως αυτό εμφανίζεται στο συνημμένο κείμενο που συνοδεύει την παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

Η απόφαση αυτή έλαβε α/α 152/2012.

lerosnews.gr 

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ