ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

  • Φόρτωση…
Dodekanisos Seaways
crithonis-paradise-hotel
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
15 °c
Alinda
15 ° Τε
13 ° Πε
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ENGLISH EDITION
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αρχική » ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ » ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ » Δελτίο Τύπου Μπελλενείου Γυμνασίου Λέρου

Δελτίο Τύπου Μπελλενείου Γυμνασίου Λέρου

Συντακτική ομάδα Leros News Συντάκτης: Συντακτική ομάδα Leros News
28/01/2025
- ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Χρόνος ανάγνωσης: 3 Λεπτά
0
74
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
2.5k
ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Share on FacebookShare on Twitter

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη συνεισφορά του ευεργέτη του σχολείου μας Παρίση Μπελλένη στην παιδεία και τους μαθητές του τόπου μας, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στον χώρο του Μπελλενείου Γυμνασίου Λέρου, την  Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025. Η προσφορά του, υλική και ηθική, ενίσχυσε τις υποδομές της σχολικής μας μονάδας και εξασφάλισε καλύτερες συνθήκες για τη μαθητική κοινότητα του τόπου μας. Όλοι οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής με σεβασμό και ευλάβεια.

Στη σεμνή αυτή τελετή παραβρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, ενώ ο λόγος που εκφωνήθηκε από την Διευθύντρια του σχολείου αποτύπωσε το μεγαλείο της προσωπικότητάς του και ανέδειξε το πολυσχιδές έργο του.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μπελλενείου Γυμνασίου Λέρου ευχαριστούν για την τιμητική τους παρουσία το Θεοφιλέστατο και τους Σεβαστούς Πατέρες της Εκκλησίας, τον κο Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, τους Δημοτικούς συμβούλους, τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του νησιού μας  που παραβρέθηκαν στην Επιμνημόσυνο Δέηση. Επίσης, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την πολύτιμη συνδρομή του, καθώς και όλους τους επαγγελματίες που στήριξαν εμπράκτως τη σχολική μας μονάδα.

Ακολουθεί η ομιλία της Διευθύντριας κας Παπαφώτη Μαρίας:

Βρισκόμαστε σήμερα  εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Παρίση Μπελλένη, έναν μεγάλο ευεργέτη, του οποίου η γενναιοδωρία άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στον τόπο μας και ειδικότερα στο σχολείο μας.

Ο Παρίσης Μπελλένης γεννήθηκε στη Λέρο το 1871. Μεγάλωσε σε μια εποχή δύσκολη, όπου η φτώχεια και οι περιορισμένες ευκαιρίες κυριαρχούσαν. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στα στενά όρια του νησιού μας και έτσι σε ηλικία μόλις 25 ετών, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μετανάστευσε στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ήδη είχε αναπτυχθεί μεγάλη Λεριακή Κοινότητα. Χάρη στη σκληρή δουλειά, τη βαθιά δίψα για γνώση και την επιμονή για αυτομόρφωση, από εργάτης θα εξελιχθεί σε σημαντικό εργολήπτη δημόσιων έργων των αιγυπτιακών κυβερνήσεων και σε μεγάλο οικονομικό παράγοντα της Αιγύπτου. Επί σειρά ετών θα διατελέσει πρόεδρος τόσο της Ελληνικής Κοινότητας του Καίρου  όσο και της «Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Λερίων», ενώ όντας πλέον καταξιωμένος οικονομικός παράγοντας και επιχειρηματίας του Ελληνισμού θα γνωρίσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια ισχυρή φιλία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναθέτει στον Μπελλένη τόσο την ευθύνη του επισιτισμού του Ελληνικού Στρατού όσο και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Παρίσης Μπελλένης όχι μόνο δεν διακόπτει τις σχέσεις του με τη γενέθλια γη της Λέρου, αλλά και την επισκέπτεται τακτικά, προσφέροντας  οικονομική βοήθεια αλλά και έμπρακτη στήριξη στην τοπική κοινωνία.

Μάλιστα, την περίοδο 1925-1926 κτίζει στην παραλία των Αλίντων ως παραθεριστική κατοικία τον Πύργο του, όπου σήμερα φιλοξενείται το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο «Μανώλης Ήσυχος».

Τέλος, το 1955-56 με δαπάνες του Παρίση Μπελλένη θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που του παραχώρησε η οικογένεια Χαραμή το Γυμνάσιό μας, ένα εκ των σπουδαίων έργων του, το οποίο αποτελεί και βασικό λόγο για τον οποίο τον τιμούμε σήμερα. Πρόκειται, ασφαλώς, για μια εξαιρετικά  σημαντική δωρεά  και συνάμα  μια δήλωση της εκπαίδευσης, μια επένδυση στο μέλλον του τόπου μας.

Το Μπελλένειο Γυμνάσιο υπήρξε κέντρο της πνευματικής ζωής της Λέρου. Αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι του νησιού μας, καθώς από τους χιλιάδες αποφοίτους του πολλοί έχουν αναδειχθεί σε σημαντικές μορφές της πολιτικής, επιστημονικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, διαπρέποντας στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο.

Ο Παρίσης Μπελλένης άφησε την τελευταία του πνοή στο Κάιρο, στις 13 Ιανουαρίου 1957, σε ηλικία 86 ετών. Αποτέλεσε έναν σπουδαίο  Ευεργέτη, του οποίου η οικονομική επιτυχία καταξιωνόταν με την κοινωνική προσφορά. Κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια που διαβαίνει τις πύλες του σχολείου μας είναι ένας ζωντανός μάρτυρας της παρακαταθήκης του, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το όραμά του δικαιώνεται καθημερινά.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Παρίσης Μπελλένης επένδυσε στο μέλλον της νέας γενιάς. Σε μια εποχή όπου  οι πόροι ήταν περιορισμένοι, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κάνοντας πράξη την πίστη του στη σημασία της εκπαίδευσης.  Η συνεισφορά του δεν ήταν απλώς υλική. Ήταν η απόδειξη ότι ο καθένας μας, με όσα μέσα διαθέτει, μπορεί να γίνει φορέας αλλαγής και προόδου. Άλλωστε, η αληθινή αξία ενός ανθρώπου δεν μετριέται από το τι κατέχει, αλλά από το τι προσφέρει στην κοινωνία και τους συνανθρώπους τους.

Η Επιμνημόσυνη Δέηση που τελούμε σήμερα δεν αποτελεί μόνο καθήκον αλλά και μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα της προσφοράς του, να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη του στις επόμενες γενιές και εμείς ως εκπαιδευτικοί αυτού του ιστορικού γυμνασίου να συνεχίσουμε αδιάλειπτα την προσπάθειά μας  να προάγουμε όσα το εκπαιδευτικό όραμα του Παρίση Μπελλένη και οι αξίες της παιδείας επιτάσσουν.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης:

Λέρος: Ανακοίνωση για διακοπή υδροδότησης την Παρασκευή 29 Αυγούστου -Δείτε περιοχές

Λέρος: Ανακοίνωση βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή της Καμάρας

24.02.2026
334
Κατερίνα Εμμανουήλ: Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Παιδιά: Κίνδυνοι, οφέλη και καλές πρακτικές»

Κατερίνα Εμμανουήλ: Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Παιδιά: Κίνδυνοι, οφέλη και καλές πρακτικές»

24.02.2026
442

Μαρία Παπαφώτη
Διευθύντρια
1ου Γυμνασίου (Μπελλενείου) Λέρου

Tags: LEROSΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΛΕΡΟΣΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΣΧΟΛΕΙΑ ΛΕΡΟΥ
Share30Tweet19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Αλλαγή διοίκησης στην ΥΝΤΕΛ με τιμή και αναγνώριση στον Αρχιπλοίαρχο Συρόπουλο

    17.02.2026
    Λέρος: Αλλαγή διοίκησης στην ΥΝΤΕΛ με τιμή και αναγνώριση στον Αρχιπλοίαρχο Συρόπουλο 1.8K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται…

    23.02.2026
    Η Λέρος στο επίσημο καλεντάρι της Harley Davidson Club Hellas: 80 άτομα έρχονται τον Σεπτέμβριο 1.7K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές

    17.02.2026
    Προς κήρυξη έκτακτης ανάγκης η Λέρος λόγω των σοβαρών προβλημάτων στις λιμενικές υποδομές 1.6K
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

    Λέρος: Εκτεταμένες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία – Κλειστός ο…

    18.02.2026
    Λέρος: Εκτεταμένες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία – Κλειστός ο δρόμος στο Δρυμώνα 1.6K
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Λέρος: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια

    18.02.2026
    Λέρος: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια 1.5K
LEROS NEWS - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Από το 2004 έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση
LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Follow us on social media:

Πρόσφατα άρθρα

  • Συναντήσεις Νικητιάδη σε Ρόδο με Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ταξί και Ομοσπ. Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου
  • Συνάντηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κροατίας με τον Πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα
  • Ενημερωτική  Εκδήλωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το Ευρωπαϊκό Έργο CARDIMED
  • Λέρος: Ανακοίνωση βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή της Καμάρας

Νεότερα Video

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

Πανιώνιος Λέρου: Επίσκεψη στο SAP Garden του Μονάχου και θερμή φιλοξενία στο Άσχαϊμ

367 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
23 Φεβρουαρίου 2026
Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

Λέρος: Δηλώσεις του Δημάρχου Άσχαϊμ στον Νίκο Ιγνατίδη

904 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
20 Φεβρουαρίου 2026
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε τα αποτελέσματα
  • ENGLISH EDITION
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
  • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

© 2004 - 2026 | LEROS NEWS – ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ |

Ο ιστότοπος lerosnews.gr χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στη χρήση των cookies.