Η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες στα νησιά της Δωδ/σου είναι εκτός ελέγχου και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες, αναφέρουν σε έγγραφό τους οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη Σύμη και τη Λέρο.
Οι Διοικήσεις των δύο Ενώσεων εκφράζουν φόβους ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον και προτείνουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή του.
Σχετική επιστολή απηύθυναν προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νικόλαο Δένδια, στην οποία περιγράφουν την σοβαρότητα του προβλήματος και προτείνουν την άμεση λήψη προληπτικών μέτρων.
Η επιστολή με τις κοινοποιήσεις έχει ως εξής:
«Κοιν.:1)Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου & Κω
2) Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
4) Γεν. Αστυνομικό Δ/ντη Περ.Ν. Αιγαίου Υποστράτηγο Ευθύμιος ΛΥΓΙΔΑΚΗ
5) Α’ Αστυνομική Δ/νση Δωδ/νησου
6) Β’ Αστυνομική Δ/νση Δωδ/νησου
7) Βουλευτές Νομού Δωδ/νησου
8) Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ
9) Δημάρχους Νομού Δωδ/νησου
10) Μ.Μ.Ε.
11) Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Κύριε Υπουργέ
Η επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε χθες στην Σύμη και στην Λέρο, νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου και παραμονής λαθρομεταναστών, μας δημιούργησε τεράστια ανησυχία, μιας και επιβεβαιώθηκε η υποψία μας για την ανυπαρξία σχεδιασμού. Με το υπ’αριθμ. 404/7/1α από 20-8-12 έγγραφο μας σας εκφράσαμε τους φόβους για την πιθανή μετατόπιση του μεταναστευτικού ρεύματος στα νησιά του Αιγαίου μετά από τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην περιοχή του Έβρου. Οι προβληματισμοί μας έγιναν πιο έντονοι όταν κατά την διάρκεια του γενικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 24-08-2012 στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη όταν σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στον εκπρόσωπο της φυσικής μας ηγεσίας δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση.
Η σημερινή μας επίσκεψη έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Οι συνεχείς (έγγραφες) αναφορές των Συναδέλφων μας οι οποίες σας έχουν διαβιβαστεί υπηρεσιακά, αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όσα συμβαίνουν.
Το γεγονός ότι η ευθύνη για την διαχείριση της λαθρομετανάστευσης έχει ανατεθεί εξ’ ολοκλήρου στην Αστυνομία, κάνει την αντιμετώπιση της ακόμα πιο δύσκολη. Θεωρούμε ότι η συγκυρία δεν επιτρέπει ερασιτεχνισμούς και μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι Αστυνομικό αλλά Εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η κατάσταση που επικρατεί στις ανωτέρω υπηρεσίες είναι τουλάχιστον επικίνδυνη αφού μία απόδραση δεν αποτελεί πλέον πιθανό ενδεχόμενο αλλά βεβαιότητα καθώς η ανυπαρξία χώρων κράτησης επιτρέπει στους κρατούμενους να περιφέρονται χωρίς να μπορούν οι Αστυνομικοί να τους περιορίσουν. Επίσης η παραμονή στους ίδιους χώρους ανήλικων παιδιών-γυναικών και ανδρών κρατουμένων αυξάνει τις πιθανότητες για την τέλεση αδικημάτων ακόμα και σεξουαλικής φύσεως μεταξύ τους.
Οι εμπλεκόμενοι Αστυνομικοί βιώνουν μία απίστευτη καταπίεση αφού πέρα από τις απαράδεκτες συνθήκες και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, το ενδεχόμενο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, καθώς και η ανασφάλεια λόγω του κινδύνου απόδρασης ή εξέγερσης των κρατουμένων έχει επιβαρύνει το κλίμα ακόμα παραπάνω.
Επειδή όμως οι επισημάνσεις δεν είναι ποτέ αρκετές, και τα σχέδια επί χάρτου απέτυχαν, σας παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες από τις προτάσεις μας που πιστεύουμε ότι η άμεση υλοποίηση τους θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος:
1.- κεντρική διαχείριση των διαθέσιμων πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού – Λιμενικού – FRONTEX με στόχο την όσο το δυνατό πυκνότερη κάλυψη της περιοχής για την αποτροπή της εισόδου.
2.- την ενεργοποίηση του στρατού που υπάρχει στα νησιά προκειμένου να φυλάσσονται τα σημεία που αποβιβάζονται οι λαθρομετανάστες(είναι συγκεκριμένα σε κάθε νησί).
3.- αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβλήματος με αυτή της περιοχής του Έβρου όπου αποσπάστηκαν εκεί 1.881 Αστυνομικοί και η ενίσχυση με ανάλογο αριθμό και των νησιών του Αιγαίου.
4.- μέριμνα για την άμεση μεταφορά από τα ακριτικά νησιά των λαθρομεταναστών τα οποία δεν είναι προετοιμασμένα να δεχθούν το βάρος της παραμονής του ενώ οι μικρές κοινωνίες τους δεν θα αντέξουν την επιβάρυνση με πολλαπλάσια προβλήματα.
5.- άμεση εφαρμογή του Π.Δ.235/2007 που προβλέπει την ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης στην Ρόδο και στην Κω.
Για τα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Πρόεδρος
ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ Εμμανουήλ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΜΠΕΛΕΝΙΩΤΗΣ Σταύρος
Ο Πρόεδρος
ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ Αντώνιος
Ο Γεν. Γραμματέας
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Κωνσταντίνος
rodosalarm.gr