back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Άρθρο του πρώην Λιμενάρχη Λέρου για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΆρθρο του πρώην Λιμενάρχη Λέρου για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Έχουν περάσει τεσσερισήμισι μήνες από το τραγικό δυστύχημα στο Φαρμακονήσι. Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν από τους «ειδικούς» είτε πρόκειται για δημοσιογράφους είτε πρόκειται για πολιτικά κόμματα είτε για διεθνείς οργανισμούς.

Αυτό που δεν ακούστηκε είναι η άποψη των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που χειρίστηκαν το περιστατικό . Και επειδή η διερεύνηση του περιστατικού δεν έχει περατωθεί από τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες από το συμβάν. 

Βέβαια μετά την ανέλκυση του σκάφους που έγινε με την παρουσία των ανακριτικών αρχών κατέρρευσαν οι κατηγορίες που είχαν εξαπολύσει οι «ειδικοί» κατά του πληρώματος του σκάφους του Λιμεναρχείου Λέρου.

Όμως αν και δημοσιοποιήθηκε μέρος των ευρημάτων κανείς από όλους αυτούς δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει συγνώμη.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου επειδή χειρίστηκα πολλά περιστατικά. Από το 1994 που ξεκίνησε η παράνομη είσοδος μεταναστών στην περιοχή μας εισήλθαν περίπου 10.000 άτομα. Εξ αυτών 2.500 άτομα περίπου διεσώθησαν στην θάλασσα από τα πληρώματα των σκαφών του Λιμεναρχείου Λέρου. Από τα ίδια πληρώματα που το μοιραίο βράδυ του Ιανουαρίου 2014 βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου και μπόρεσαν να διασώσουν 16 άτομα. Από τα στελέχη που έχουν κάνει δεκάδες διακομιδές με άσχημες καιρικές συνθήκες προκειμένου να σωθούν οι ζωές των συμπατριωτών μας. Από Τα στελέχη που έχουν διασώσει συνανθρώπους μας σε περιστατικά έρευνας διάσωσης – ναυτικών ατυχημάτων που δεν κοίταξαν ποτέ το ρολόι αν και ήταν όλη την ημέρα στο πόδι. Από τα στελέχη που από τους πενιχρούς μισθούς τους αγοράζουν προϊόντα και υλικά για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες των μεταναστών . Από τα στελέχη που συνέβαλαν από το μισθό τους για τις μικροδαπάνες που απαιτούνται για να είναι αξιόπλοα τα σκάφη και να μην τίθενται σε ακινησία. Από τα στελέχη που γιορτές, αργίες και πολλές νύχτες περιπολούν χωρίς να αποζημιώνονται επιπλέον γι’ αυτό. Από τα στελέχη που έχουν λάβει συγχαρητήρια από Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα που χαρακτήρισε υπόδειγμα διαχείρισης μεταναστών την Λέρο, από τους Γιατρούς του Κόσμου σε άρθρο τους στο περιοδικό «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ».

Επίσης πλήθος άρθρων αινετών έχουν γραφτεί στον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο. Ευαρέσκειες προς τα πληρώματα έχει απονείμει ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενώ το Δεκέμβριο του 2012 στο πρόσωπο του Λιμενάρχη βράβευσε τα στελέχη του Λιμεναρχείου Λέρου για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Όλα αυτά είναι και γνωστά τόσο στους εθελοντές που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν στο πλευρό μας και φέραμε σε πέρας μαζί αυτό το δύσκολο έργο όσο και στους κατοίκους της Λέρου που βλέπουν τον καθημερινό αγώνα που κάνουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Μακάρι το δυστύχημα στο Φαρμακονήσι να ήταν το μοναδικό. Όμως μια εβδομάδα μετά στη Σάμο πνίγηκαν επτά άτομα και την 05 Μαΐου συγκλονιστήκαμε όλοι από τον πνιγμό των 22 ατόμων (γυναικόπαιδα) στην ίδια περιοχή, σε ένα περιστατικό που είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτό του Φαρμακονησίου, όπου τα θύματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα στην καμπίνα του σκάφους.

Δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για αυτούς που δημιουργούν τους πολέμους στις χώρες των προσφύγων αφού μοναδικός τους σκοπός είναι η αύξηση του κερδών τους με κάθε μέσο.


Γιάννης Λύτρας

Πρώην Λιμενάρχης Λέρου

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ