back to top
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Οι αρχιτεκτονικοί θησαυροί της Λέρου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΟι αρχιτεκτονικοί θησαυροί της Λέρου

Σύγχρονο «Ασκληπιείο» και «Μεσογειακή Ακαδημία» προτείνει πρόγραμμα του ΕΜΠ

Τη δημιουργία ενός σύγχρονου «Ασκληπιείου», ιδανικού για θεραπείες ευεξίας, καθώς και τη σύσταση και λειτουργία μιας σύγχρονης τεχνικής σχολής, προσανατολισμένης στις μεθόδους παραγωγής προϊόντων διεθνούς εμβέλειας με ειδοποιό χωρική ταυτότητα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οι προτάσεις του ερευνητικού προγράμματος για την «Ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας των οικισμών Λακκί και Λέπιδα της νήσου Λέρου», το οποίο εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έπειτα από ανάθεση του υπουργείου Πολιτισμού και παρουσιάστηκε χθες από τον επιστημονικό του υπεύθυνο, καθηγητή της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Παναγιώτη Τουρνικιώτη.

Επικεντρωμένο σε κτίρια που οικοδομήθηκαν στη Λέρο κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής και τα οποία φέρουν τα διακριτικά της λεγόμενης «ρασιοναλιστικής» αρχιτεκτονικής του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι (με ενδεικτικά παραδείγματα το κτίριο της αγοράς με το χαρακτηριστικό ρολόι, το δημαρχείο και το δημοτικό σχολείο στο Λακκί, καθώς και τα κτίρια της αεροναυτικής βάσης στα Λέπιδα, όπου μεταπολεμικά στεγάστηκαν οι λεγόμενες Βασιλικές Τεχνικές Σχολές για τα παιδιά της περιόδου του Εμφυλίου, στρατόπεδα εξορίας, αλλά και το ψυχιατρείο του νησιού), το ερευνητικό πρόγραμμα βλέπει στη σύγχρονη Λέρο αυτό που ο κ. Τουρνικιώτης περιέγραψε σαν «μια πρόκληση για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο μικρής κλίμακας, που θα συνδυάζει τη συμφιλιωμένη πολιτιστική παράδοση με καινοτομικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν τη μαζική τουριστική ανάπτυξη».

Ειδικότερα –και αφού βρεθούν τα κατάλληλα επενδυτικά και χρηματοδοτικά προγράμματα– στα Λέπιδα θα μπορούσε να στεγαστεί ένα σύγχρονο «Ασκληπιείο», απέναντι από το αρχαίο Ασκληπιείο της γειτονικής Κω, το οποίο θα προσφέρεται για τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος και μακράς διαμονής, στο πλαίσιο του οποίου θα συνδέεται η ιστορική ιατρική παράδοση με τις πιο σύγχρονες έρευνες για εναλλακτική πρόληψη και θεραπεία. Oσο για τη σύγχρονη τεχνική σχολή –τη «Μεσογειακή Ακαδημία», όπως την ονόμασε ο κ. Τουρνικιώτης–, αυτή θα διασυνδέει την τεχνική και καλλιτεχνική παράδοση με τους πιο σύγχρονους προβληματισμούς για την έξυπνη και βιώσιμη εναλλακτική παραγωγή. Η «Μεσογειακή Ακαδημία», πρόσθεσε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Βασίλης Κολώνας, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που επίσης συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα, θα μπορεί να μοιραστεί ανάμεσα στα Λέπιδα και στο Λακκί, αν όχι να εγκατασταθεί αποκλειστικά στο δεύτερο.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε από τη μεριά της ότι το Λακκί και τα Λέπιδα «αποτελούν μια πρόκληση για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο μικρής κλίμακας, το οποίο μπορεί να συνδυάζει την ανάδειξη της πολιτιστικής και της ιστορικής παράδοσης και φυσιογνωμίας του νησιού με απολύτως καινοτόμες δράσεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν την οικονομική ανάπτυξη των νησιωτών, στις αρχές και στα πλαίσια της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Ο στόχος μας είναι αφενός μεν να διατηρήσουμε, να σώσουμε όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και να τα αναδείξουμε, προβάλλοντάς τα σε ένα πλαίσιο ειδικού και ποιοτικού τουρισμού». Oπως πρόσθεσε η υπουργός Πολιτισμού, «θέλουμε να δούμε τη Λέρο σαν πιλότο, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε και σε άλλες περιοχές τις καλές πρακτικές που θα αναπτυχθούν».

kathimerini.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ