back to top
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Αγοράζει 3 ακίνητα ο Δήμος Λέρου για να επιλύσει τα προβλήματα στάθμευσης

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥΑγοράζει 3 ακίνητα ο Δήμος Λέρου για να επιλύσει τα προβλήματα στάθμευσης

Στην αγορά τριών ακινήτων θα προβεί ο Δήμος Λέρου, με σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση του οξύτατου προβλήματος έλλειψης χώρων στάθμευσης που υπάρχει στις περιοχές Αγία Μαρίνα, Άλιντα και Σπήλια.

Την παραπάνω απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου 2014.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος κ. Γ. Βογιατζής ανακοίνωσε το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο, «Οικονομικά θέματα» και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα αναφέροντας πως το πρώτο ακίνητο είναι το οικόπεδο στην Αγία Μαρίνα που ήδη χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, το δεύτερο είναι το τελευταίο γωνιακό οικόπεδο στα Άλιντα που ομοίως χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και το τρίτο ακίνητο (οικόπεδο με κτίσμα) βρίσκεται στην περιοχή Σπήλια. Στη συνέχεια ανέφερε πως τμήμα της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την αγορά θα καλυφθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Θησέας και ενδεχόμενα ο Δήμος μας να προχωρήσει και σε λήψη δανείου για την κάλυψη της υπόλοιπης δαπάνης. Επίσης ανέφερε πως η εκτίμηση γίνεται από ορκωτούς εκτιμητές.

Σύμφωνα με το άρθρο 186 παρ.1,3 Ν.3463/06 (Α΄ 114), η εκποίηση δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων επιτρέπεται μόνο για ωφέλεια του Δήμου ή της Κοινότητας, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του.

Η αγορά γίνεται με δημοπρασία. Σύμφωνα με το άρθρο 191 παρ.1 Ν.3463/06 όπως τροποποιήθηκε με την παρ 11 του άρθρου 20 του Ν. 3731/08, οι διατάξεις του άρθρου 186 εφαρμόζονται αναλόγως για την αγορά ιδιωτικών ακινήτων εκ μέρους των Δήμων και των Κοινοτήτων. Ειδικά στην περίπτωση αγοράς ακινήτου, όπου σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 186 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων απαιτείται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ως προϋπόθεση για την κατάρτιση της σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας, το Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο, με απόφαση του που λαμβάνεται με την πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών του, μπορεί να κρίνει ότι το ακίνητο αυτό είναι το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση δημοτικού ή κοινοτικού σκοπού και να αποφασίσει την απευθείας αγορά.

Όπου, όμως, δεν προβλέπεται η εκτίμηση της αγοραίας αξίας του ακινήτου κατ’ άρθρο 186 παρ. 6 του ΔΚΚ, τότε η κρίση περί του ότι το ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο, καθώς και η απόφαση για την απευθείας αγορά, λαμβάνονται με πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου Σύμφωνα με το άρθρο 191 παρ.2 Ν.3463/06, επιτρέπεται η αγορά κτίσματος έτοιμου προς χρήση με τον λειτουργικό του εξοπλισμό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους διακήρυξης της δημοπρασίας. Για τον σκοπό αυτό καταρτίζεται προσύμφωνο αγοραπωλησίας ακινήτου, το οποίο προβλέπει την κατάρτιση οριστικής σύμβασης μεταβίβασης και την παράδοση του οικοδομήματος εντός της προβλεπόμενης, από τη διακήρυξη, προθεσμίας και σύμφωνα με τους όρους αυτής.

Σύμφωνα με το άρθρο 186 παρ.5 Ν.3463/06 το τίμημα των ακινήτων καθορίζεται από επιτροπή, που συγκροτείται με απόφαση του δημάρχου ή προέδρου της Κοινότητας και αποτελείται από δύο δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους, που υποδεικνύονται από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο και από ένα μηχανικό, που ορίζεται από το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της Κοινότητας και προέρχεται από την τεχνική υπηρεσία του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον υπάρχει ή αν δεν υπάρχει από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Υ.Δ.Κ) ή από άλλη δημόσια υπηρεσία. Πρόεδρος της επιτροπής, ορίζεται ένας από τους δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους με την απόφαση συγκρότησης. Με την ίδια απόφαση ορίζεται δημοτικός ή κοινοτικός υπάλληλος γραμματέας της επιτροπής. Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν τοπικά συμβούλια και πάρεδροι στην επιτροπή μετέχει αντί του δευτέρου συμβούλου, ο πρόεδρος του οικείου τοπικού συμβουλίου ή ο οικείος πάρεδρος. Για την κατάρτιση σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων ή σύστασης επ’ αυτών εμπραγμάτων δικαιωμάτων, εφόσον συμβάλλεται Δήμος ή Κοινότητα απαιτείται εκτίμηση της αγοραίας αξίας, η οποία γίνεται από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, στην περίπτωση που η αξία αυτή υπερβαίνει το ποσό των 58.649,06 ευρώ. (άρθρο 186 παρ.6 Ν.3463/06, άρθρο 23 παρ.2 του Ν.2873/00 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 31 παρ.12 του 2579/98) Με βάση τα ανωτέρω ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι τα μοναδικά κατάλληλα ακίνητα είναι τα τρία (3) που ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του, με σκοπό τη χρήση που προαναφέρθηκε και εν κατακλείδι πρότεινε στο Σώμα την λήψη απόφασης για την αγορά τους.

Ο Πρόεδρος στη συνέχεια απηύθυνε το λόγο στους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους για να τοποθετηθούν επί του θέματος και ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, σχόλια, παρατηρήσεις και θέσεις των παριστάμενων μελών του Σώματος.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος κήρυξε την περαίωση της παραπάνω διαδικασίας, καλώντας παράλληλα το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας, της συζήτησης, της ανταλλαγής γνωμών και αφού έλαβε υπόψη του, κλπ, αποφάσισε ομόφωνα όπως προβεί στην αγορά τριών (3) ακινήτων με σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση του οξύτατου προβλήματος έλλειψης χώρων στάθμευσης που υπάρχει στις περιοχές Αγία Μαρίνα, Άλιντα και Σπήλια, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Ειδικότερα αυτά τα ακίνητα είναι: το πρώτο οικόπεδο στην Αγία Μαρίνα που ήδη χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης, το δεύτερο το τελευταίο γωνιακό οικόπεδο στα Άλιντα που ομοίως χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και το τρίτο (οικόπεδο με κτίσμα) βρίσκεται στην περιοχή Σπήλια.

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 48/2014.

lerosnews.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ