Jan 23, 2020 Last Updated 09:51, στις 23-01-2020

Περιφέρεια: Η ιδρυτική διακήρυξη και η Ομιλία του επικεφαλής της Παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. Γλυνού

Σχολιάστε το άρθρο
Κατηγορία: Περιφέρεια
Εμφανίσεις: 4211 φορές

Από την Λίνδο, την οποία επέλεξε ως σημείο αναφοράς με έντονο ιστορικό και προσωπικό συμβολισμό αλλά και περιεχόμενο, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 την απόφασή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια.

Αναλυτικότερα κ Γλυνός από την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Λίνδου «Ιωάννης Ζίγδης» παρουσίασε στους δημοσιογράφους τις βασικές αρχές της παράταξής του «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» και το όραμά του για τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, με βασικότερους την αγάπη για τα νησιά και το ηθικό χρέος απέναντι στους νησιώτες και τα παιδιά μας,  να αλλάξει προς το καλύτερο ο τόπος.

Υπογράμμισε δε, το όραμα της Παράταξης για  ένα καινούργιο μοντέλο Περιφερειακής διοίκησης , με διαφορετικός ύφος και ήθος, βασισμένο στην συναίνεση, στη σύνθεση και την συνέργια. Ένα μοντέλο διοίκησης με στόχο να σχηματιστεί ένα κοινό, ενιαίο και αδιαίρετο νησιωτικό μέτωπο, μία Συμμαχία, απέναντι στις διαχρονικά άστοχες πολιτικές του κεντρικού κράτους.

Παράλληλα ο κ Γλυνός αναφέρθηκε στην ανάγκη η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα στα νησιά της Περιφέρειας να μην περιορίζεται μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο που ταυτίζεται με την Τουριστική. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες που διαθέτει να εμφανίζει οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα μόνο το μισό έτος και να παραμένει ανενεργή το χειμώνα.  

«Να κάνουμε το Νότιο Αιγαίο από μια Περιφέρεια Χειμερίας Νάρκης σε Περιφέρεια τεσσάρων εποχών, σε μια Περιφέρεια όπου ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θα θέλει να ζει σε αυτήν. Θα κάνουμε το κάθε νησί του Νότιου Αιγαίου από νησί της άγονης γραμμής σε νησί γόνιμου διαλόγου και ανάδειξης κάθε πλεονεκτήματος του ευλογημένου τόπου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Επιπρόσθετα κατά την παρουσίαση της διακήρυξης της παράταξής του, ο κ Γλυνός έδωσε έμφαση στη Συνεργασία, στη Σύνθεση και στη Συνέργεια όλων των παρατάξεων και των κοινωνικών ομάδων, αρχές με τις οποίες πορεύτηκε και στη διάρκεια της θητείας του στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Ουσιαστικά ο κ Γλυνός έδωσε το έναυσμα ώστε από την Λίνδο, στο νησί της Ρόδου να ξεκινήσει η   πορεία μίας ευρύτερης Συμμαχία όλων των υγιών κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα ο κ Γλυνός αναφέρθηκε ότι πρέπει να τελειώσει η εποχής της αυταπάτης ότι οι άλλοι θα νοιαστούν για τα δικά μας προβλήματα αν εμείς οι ίδιοι δεν τα αναδείξουμε.  Σημείωσε δε ότι οφείλουμε να αναπτύξουμε κοινή νησιωτική συνείδηση και πως όσα κατά καιρούς θεωρούσαμε ότι μας χώριζαν δεν ήταν παρά ατυχείς αντιλήψεις που παγιώθηκαν πάνω σε διοικητικά όρια που καθορίστηκαν από γραφειοκράτες του κεντρικού κράτους.

«Γι' αυτό επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε συνθετικά, συναινετικά, διεκδικητικά με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και κόντρα στη διάσπαση και στον διχασμό, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές. Γι' αυτό δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε την τελευταία ευκαιρία μας  να απογειώσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιώντας όλα τα χρήσιμα προγράμματα και εργαλεία που μας παρέχει η Ε.Ε."

Ο κ Γλυνός συνέχισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υποχρέωση που έχουμε όλοι απέναντι στα παιδιά μας, να τους παραδώσουμε ένα τόπο βιώσιμο.

"Ο Αγώνας αυτός δεν είναι μόνο δικός μας.  Αφορά και την επόμενη γενιά, στην οποία οφείλουμε τουλάχιστον να παραδώσουμε ένα τόπο που θα έχει βιώσιμες αναπτυξιακές προοπτικές και επαρκείς φυσικούς πόρους για να τις υποστηρίξει. Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, να φανούμε αντάξιοι και όχι κατώτεροι των περιστάσεων"

Παράλληλα ο επικεφαλής της Παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου κ Γλυνός  αναφέρθηκε στα πρόσωπα που πλαισιώνουν την προσπάθειά του και την ανάγκη για σύνθεση: «Εντάσσουμε νέα πρόσωπα, με όραμα και διάθεση προσφοράς ανάλογη των σύγχρονων προκλήσεων πλαισιωμένα όμως και με στελέχη εγνωσμένης εμπειρίας στην άσκηση τοπικής αυτοδιοίκησης.  Σε αυτή την κοινή προσπάθεια δεν χωρούν αποκλεισμοί και γι' αυτό είναι καλοδεχούμενος όποιος αποδεχόμενος τις αρχές μας θέλει να συμβάλει. Γι' αυτό επιδιώκουμε να επιλέξουμε τους καλύτερους σε κάθε τομέα τόσο στις ομάδες εργασίας και κατάρτισης προγράμματος όσο και στο ψηφοδέλτιο.Η πολυσυλλεκτικότητα και η συναίνεση  αποτελούν συνειδητή επιλογή για να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την προσπάθεια και δεν αποτελούν έναν αναγκαστικό συμβιβασμό. Δεν συμβιβαζόμαστε σήμερα και ούτε πρόκειται να συμβιβαστούμε μετά την νίκη μας. "

Αντίστοιχα ο κ Γλυνός ξεκαθάρισε ότι η ανεξαρτησία της Παράταξης Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου αποτελεί εγγύηση ότι η νίκη της δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανενα πολιτικό χώρο ή κόμμα.

"Είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να χαράξουμε την δική μας αναπτυξιακή στρατηγική μόλις αναλάβουμε το τιμόνι της Περιφέρειας. Είμαστε αυτόφωτοι και η αφετηρία του πολιτικού χρόνου της παράταξης μας ξεκινά σήμερα, με τη διακήρυξη των αρχών μας. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της παράταξης μας. Η νίκη μας θα είναι νίκη των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου και κανενός κόμματος. Δεν θα χαρίσουμε τη ψήφο σας σε κανέναν άλλο.  Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, απ΄ όπου και αντλούμε την δύναμή μας. Απορρίπτουμε τις κομματικές ταυτότητες, σεβόμαστε όμως τον ιδεολογικό προσανατολισμό κάθε συμπολίτη που επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου."

Ο κ Γλυνός αναφέρθηκε  στην ανάγκη για ειλικρινείς συγκλίσεις,  μακριά από προσωπικές στρατηγικές και μικροπολιτικούς εγωισμούς που απλά αδυνατίζουν την ισχύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

"Εχθρός μας είναι μόνο τα προβλήματα του τόπου μας. Για εμάς η Συμμαχία και η Συνεργασία δεν είναι αδυναμία, είναι η υπέρβαση του εγώ της καθεμίας και του καθένα μας. Μόνο έτσι θα σκοτώσουμε ότι μας κρατάει πίσω, ότι μας βυθίζει στη μιζέρια, ότι μας κρατάει στο παρελθόν, ότι δεν μας αφήνει να δούμε κατάματα το μέλλον. Εάν κάποιος από εσάς πιστεύει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, αν συμβιβάζεται με αυτούς που ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν, αν γοητεύονται από τις αφελείς δικαιολογίες, αν ικανοποιούνται με τη μιζέρια και τα ψεύτικα έργα βιτρίνας, αν για αυτούς το Νότιο Αιγαίο είναι 2-3 νησιά, τότε να ψηφίσει την παρούσα περιφερειακή αρχή είτε κάποιον άλλο»

Ο κ Γλυνός έκανε αναφορά προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις, στα διαχρονικά προβλήματα της καθαριότητας, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, της υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, της ελλιπούς πρόσβασης σε δομές υγείας και των ακριβών και προβληματικών συγκοινωνιών. Διαβεβαίωσε δε ότι λύσεις υπάρχουν όπως και δυνατότητα για διεκδίκηση πόρων,  φτάνει να υπάρξει και ανάλογη σοβαρότητα, τεχνοκρατικό πνεύμα και ενιαία νησιωτική συνείδηση.

Στην συνέχεια ο κ Γλυνός υπογράμμισε  ότι πετυχημένη Περιφερειακή αρχή νοείται μόνο εκείνη που συγκροτεί κοινό μέτωπο απέναντι στα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις και προανήγγειλε οριστικό τέλος στις διχαστικές πρακτικές που εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακά αυτούς που αδυνατούν να παράξουν ουσιαστικό έργο.

Ο κ. Μανώλης Γλυνός κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε σύσσωμες όλες τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και τους κατοίκους να ενταχθούν στη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. «Αυτή είναι η αποστολή που όμως μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να φέρουμε σε πέρας ως μέλη της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. Εμείς δεν είμαστε της συνδιαλλαγής, είμαστε της συναίνεσης. Δεν είμαστε με το παζάρι θέσεων και αρχών αλλά με την υπηρέτησή τους. Για αυτό είμαστε όλοι σύμμαχοι στον αγώνα για το καλό του τόπου μας. Για αυτό σας καλώ να στηρίξετε όλες και όλοι τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» κατέληξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, ανοίγοντας τον καινούριο κύκλο ενασχόλησής του με τα κοινά στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. 

Να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» κ. Μανώλης Γλυνός, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Σύρο για να παρουσιάσει και στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τις βασικές αρχές της παράταξής μας.


Η ομιλία του κ. Γλυνού: 

Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για τον τόπο μας, για το τόπο που κατοικούμε και ζούμε, για τον τόπο που αγαπάμε, για τον τόπο που μας ενώνει. Για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Για το Νότιο Αιγαίο μας.

Γιαυτό είμαι εδώ σήμερα και σας μιλάω. Γιατί υπάρχει η έννοια της συνέχειας. Γιατί η ιδιαιτερότητα των τόπων προσδιορίζει τους ανθρώπους τις σχέσεις τους, τις αγωνίες τους και τα όνειρά τους. Είμαστε νησιώτες. Είμαστε περήφανοι για αυτό. Κάθε άνθρωπος αγαπά τον τόπο του. Μέσα στο σκληρό πυρήνα της προσωπικότητάς, του διακρίνει έντονα την επιρροή του τόπου που έχει μεγαλώσει και ζει. Εντοπίζει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά που κληρονομεί από το περιβάλλον του.

Είμαστε άνθρωποι ονειροπόλοι, ρομαντικοί, αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστές και μεθοδικοί. Ακούγεται παράδοξο; Δεν γίνεται αλλιώς όταν ο τόπος σου ήταν πάντοτε όμορφος αλλά και δύσκολος. Και για αυτό είμαστε περήφανοι που είμαστε νησιώτες, που είμαστε Δωδεκανήσιοι και Κυκλαδίτες.

Θέλω να μοιραστώ το όραμά μου μαζί σας αλλά κυρίως θέλω να ακούσω εσάς. Να ακούσω τους προβληματισμούς σας, τις σκέψεις σας, αυτά που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητά σας και δεν έχετε βρει κάποιον να τα μοιραστείτε.

Στη πολιτική μου πορεία έτσι έχω μάθει να δρω. Έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη αρχή τη διαφάνεια, την εντιμότητα και την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, άκουγα και δρούσα με γνώμονα το κοινό καλό.

Ένα πρωινό με σταμάτησε ένας καλός φίλος στη Ρόδο και με ρώτησε «Βρε Μανώλη, τι θες να μπλέξεις με αυτούς, γιατί δεν κάθεσαι στο ιατρείο σου, στην οικογένειά σου;». Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή. Του την είπα, την μοιράζομαι και μαζί σας. Γιατί νιώθω την ανάγκη να βοηθήσω να αλλάξει ο τόπος που αγαπώ. Γιατί το νιώθω ως χρέος απέναντι σε εσάς, απέναντι σε κάθε έναν κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου ανεξαρτήτως ηλικίας, περιοχής ή κομματικής προέλευσης.

Η πορεία μου στα κοινά είναι γνωστή.

Υπηρέτησα στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού για αρκετά χρόνια ανταποκρινόμενος με σεβασμό στην τιμή που μου έκαναν οι συμπολίτες μου στη Ρόδο.

Από τις θέσεις που κατείχα, επεδίωξα διαχρονικά τη Συνεργασία, τη Σύνθεση και τη Συνέργεια όλων των παρατάξεων και των κοινωνικών ομάδων, έχοντας ως γνώμονα την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Δεν χρησιμοποίησα την πολιτική ως σκαλοπάτι για προσωπική, κοινωνική ή επαγγελματική ανέλιξη και ούτε επεδίωκα να είμαι αρεστός κόντρα στις αρχές και τις πεποιθήσεις μου.

Σε εποχές που υπήρχαν αναστολές και αντιδράσεις, δεν δίστασα να θίξω ευαίσθητα ζητήματα για να εξασφαλίσω την κοινωνική συναίνεση.

Γι' αυτό και οι πρωτοβουλίες ίδρυσης κοινωνικών δομών έγιναν αποδεκτές από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας,  δίνοντας διέξοδο σε εκρηκτικά κοινωνικά ζητήματα.

Όλοι οι συμπολίτες γνωρίζουν ότι η πολιτική ουδέποτε υπήρξε για μένα μία επαγγελματική διέξοδος,  ένας αγώνας ματαιοδοξίας ή εξουσίας. 

Γι' αυτό, το 2014 έχοντας τιμηθεί με πρωτιά σε σταυρούς και τις πέντε φορές που ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αποφάσισα συνειδητά να αποσυρθώ.

Σήμερα όμως, μπροστά στην ευθύνη για το μέλλον της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των νησιών μας και των παιδιών μας, ανοίγω ένα καινούργιο κύκλο στην τοπική αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού.

Ξεκινώ ένα καινούργιο ταξίδι, με προίκα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισα από την προηγούμενη ενασχόλησή μου, αλλά κυρίως την αγάπη και την εκτίμηση των συμπολιτών μου. 

Σήμερα από την Λίνδο, βρίσκομαι ενώπιόν σας έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνω απέναντι σε όλους τους νησιώτες και ιδιαίτερα απέναντι στα παιδιά μας.

Μία νέα γενιά η οποία χωρίς να έχει ευθύνη, ήδη καλείται να αντιμετωπίσει συνθήκες πολύ δυσμενέστερες και με λιγότερες  προοπτικές, από εκείνες που παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, είμαστε η πρώτη γενιά που κινδυνεύει να παραδώσει στην επόμενη, χειρότερη κατάσταση από αυτήν που παρέλαβε.

Εάν κάποιος από εσάς πιστεύει πως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, αν συμβιβάζεται με αυτούς που ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν, αν γοητεύονται από τις αφελείς δικαιολογίες, αν ικανοποιούνται με τη μιζέρια και τα ψεύτικα έργα βιτρίνας, αν για αυτούς το Νότιο Αιγαίο είναι 2-3 νησιά, τότε να ψηφίσει κάποιον άλλο

Αγαπημένοι θα είμαστε έτσι και αλλιώς.

Αν όμως πιστεύουν πως ο τόπος μας έχει  δυνατότητες που δεν τις εκμεταλλεύεται, πράγματα μικρά και μεγάλα που δεν γίνονται, αν αισθάνεται πως μπορεί να είναι χρήσιμος και δεν αξιοποιείται , αν νιώθει ότι μπορεί να δώσει αλλά δεν ξέρει πώς, τότε φίλες και φίλοι είστε στο σωστό μέρος, σήμερα θα σας μιλήσω πώς μπορούν οι συνεργάτες μου κι εγώ μαζί με όλους εσάς, να αλλάξουμε τον τόπο μας.

Να κάνουμε το Νότιο Αιγαίο από μια Περιφέρεια Χειμερίας Νάρκης σε Περιφέρεια Τεσσάρων Εποχών, σε μια Περιφέρεια όπου ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θα θέλει να ζει σε αυτήν.

Θα κάνουμε το κάθε νησί του Νότιου Αιγαίου από νησί της άγονης γραμμής σε νησί γόνιμου διαλόγου και ανάδειξης κάθε πλεονεκτήματος του ευλογημένου τόπου μας.

Για εμάς, το Νότιο Αιγαίο δεν είναι μόνο η Ρόδος, η Κως ή η Σύρος. Για μας Νότιο Αιγαίο είναι και η Ρόδος και η Κως και η Σύρος και η Ανάφη και το Αγαθονήσι και η Κάσος και όλα τα νησιά. Για εμάς είναι ίδιο το πρόβλημα του κατοίκου του Αγαθονησίου που αγωνιά για την ύπαρξη γιατρού, του Καλύμνιου σφουγγαρά που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, του Σαντορινιού που φοβάται την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, του κατοίκου της Φολεγάνδρου που νιώθει ότι το χειμώνα δεν ενδιαφέρεται κανείς για αυτόν.  

Αυτή είναι και μία από τις κύριες αιτίες που με έκανε να πάρω την απόφαση να εκτεθώ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Σε μία περίοδο όπου η Πολιτική με «η» και οι Πολιτικοί με «οι», δικαίως ορισμένες φορές θεωρούνται μέρος του προβλήματος και όχι των λύσεων

Θα ήταν πολύ ευκολότερο να συνεχίσω να ασκώ το επάγγελμά μου όπως κάνω επί δεκαετίες  και να μην εμπλακώ εκ νέου στα κοινά.

Ποτέ δεν ήμουν, ούτε και επιδιώκω να γίνω επαγγελματίας της πολιτικής.

Άλλωστε η διαχρονική μου πορεία στον κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτικό στίβο, και τα πεπραγμένα μου, αποτελούν τα διαπιστευτήριά μου προς όλους εσάς.

Έχοντας σαν πυξίδα τις αρχές και τις αξίες που μου μετέδωσαν οι γονείς μου, αντιλαμβάνομαι το τεράστιο διακύβευμα που αποτελεί η ανάληψη της ευθύνης της διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Φίλες και Φίλοι,

Νησιώτισσες και Νησιώτες,

Σήμερα από τούτο εδώ τον αγαπημένο τόπο,

Την όμορφη και μαγευτική Λίνδο, η οποία ως σημείο αναφοράς και εκκίνησης της κοινής μας προσπάθειας αποπνέει έντονο συμβολισμό και περιεχόμενο

Ένας τόπος γνωστός από την αρχαιότητα και συναισθηματικά φορτισμένος για μένα.

Πατρίδα του Κλεοβούλου του Λίνδιου, ενός από τους επτά σοφούς των αρχαίων ελληνικών πόλεων, που η πολιτεία του συμβολίζει την τέχνη διακυβέρνησης μπολιασμένης με τη φιλοσοφική σκέψη αλλά και τον καταλυτικό ρόλο της ηθικής στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι ρήσεις του, ‘’Μέτρον Άριστον’’, ‘’Βία μηδέν πράττειν’’  και  ‘’Έχθρας διαλύειν’’  αποτελούν για μένα θεμελιακές αξίες τις οποίες προσπάθησα να εφαρμόσω στην κοινωνική και πολιτική μου δράση.

Πατρίδα του μεγάλου Ρόδιου πολιτικού άνδρα της σύγχρονης Ελλάδος, του οικονομολόγου Ιωάννη Ζίγδη που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας μας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Ενός αγωνιστή πολιτικού, που υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης κατά της δικτατορίας και γι' αυτό  αποτέλεσε τον μοναδικό υπουργό που φυλακίστηκε.

Ενός πολιτικού με τον οποίο συμπορεύτηκε ο αείμνηστος πατέρας μου Στέλιος Γλυνός.

Πατρίδα της οικογένειας της αείμνηστου μητέρας μου Παναγιώτας Μαρκουλή, της οποίας η διαπαιδαγώγηση και η καθοδήγηση καθόρισαν τις αρχές και τις αξίες μου.

Της γυναίκας που η συμβουλή της, να είμαι συνετός  και χρήσιμος για την κοινωνία άνθρωπος, συνεχίζει να αποτελεί  στάση ζωής.

Ξεκινάμε την κοινή μας πορεία ως μία Συμμαχία όλων των υγιών κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών δυνάμεων.

Ξεκινάμε μία καινούργια προσπάθεια με διαφορετικό ύφος διοίκησης και λειτουργίας.

Ξεκινάμε με στόχο να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Δηλώνουμε παρόντες απέναντι στις ευθύνες που συνεπάγεται μία τέτοια πρωτοβουλία.

Δηλώνουμε συνειδητοποιημένοι για τις θυσίες που πρέπει να γίνουν σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να παράξουμε ουσιαστικό έργο κυρίως προς την κατεύθυνση των αναγκαίων υποδομών και όχι να καταστούμε απλοί διαχειριστές.

Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, αποτελούν τους δύο πνεύμονες του ίδιου Αυτοδιοικητικού Οργανισμού που ανασαίνει, δραστηριοποιείται, εξελίσσεται και διεκδικεί από κοινού. 

Δωδεκάνησα και Κυκλάδες συνιστούν δύο ενδοπεριφερειακούς πόλους σε μία ενιαία και αδιαίρετη δομή.

Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, μέσα από ένα ισχυρό δίπολο με κοινή εκπροσώπηση και ενιαία αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που συνεπάγεται η νησιωτικότητα,  μπορούν να επιτύχουν περισσότερα από ό,τι μεμονωμένα.

Σύρος και Ρόδος ως τα δύο κέντρα διοίκησης  αποτελούν την  καρδιά και το μυαλό, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μίας δομής που δεν μπορεί να λειτουργήσει στο γεωγραφικό χώρο ευθύνης της,  αν δεν υπάρχει Συνεργασία, Σύμπνοια, Συνέργεια των δύο αυτών ζωτικών κέντρων.

Οι αποστάσεις ανάμεσα σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων  είναι μικρότερες απ’ ότι με τα διοικητικά κέντρα των νομών σε Σύρο και Ρόδο.

Η  Αμοργός,  η Σαντορίνη και η Ίος βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση με την Αστυπάλαια απ’ ότι με τη Σύρο.

Αντίστοιχα η Πάτμος, οι Λειψοί , το Αγαθονήσι βρίσκονται εγγύτερα στη Νάξο απ’ ότι στη Ρόδο.

Τα νησιά μας, πάντα χωρίζονταν από το υδάτινο στοιχείο αλλά και ενώνονταν διαχρονικά δια της ναυσιπλοΐας.

Μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα και η διεκδίκηση κοινών λύσεων.

  • Οι ανεπαρκείς και ακριβές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα τόσο ενδοπεριφερειακής διασύνδεσης όσο και μετάβασης από και προς την υπόλοιπη χώρα.

Η ολιγοπωλιακή εκμετάλλευση κυρίως των  αεροπορικών γραμμών από μικρό αριθμό εταιρειών, αυξάνει περαιτέρω το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη.

Ανάλογο πρόβλημα προκύπτει για την μεταφορά υλικών και προϊόντων που είναι αντίστοιχα δύσκολη και ιδιαίτερα δαπανηρή, καθιστώντας λιγότερο ανταγωνιστικές τις τοπικές επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας και το κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Η Περιφέρεια πρέπει να απαιτήσει την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και με βάση τα πραγματικά κόστη. 

  • Η δυσκολία των κατοίκων να έχουν άμεση και ουσιαστική πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές υγείας και περίθαλψης που ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη των νησιών.

Ταυτόχρονα η αύξηση του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των επισκεπτών δυσχεραίνει περαιτέρω τις συνθήκες, ειδικά σε μικρά νησιά που εξυπηρετούνται από μόλις έναν αγροτικό ιατρό.

Γενικότερα η διαχρονική απροθυμία των ιατρών να επιλέξουν τα νησιά συμβάλλει στην υποστελέχωση των Πολυδύναμων Ιατρείων των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων. Ζητάμε και θεσπίζουμε κίνητρα για εγκατάσταση νέων ιατρών στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα. Κανένα νησί χωρίς ιατρική περίθαλψη. 

  • Η λειψυδρία και η μη επάρκεια νερού επηρεάζει αρνητικά τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες και αποτελεί ανάχωμα για την γεωργία όσο και για τον τουρισμό.

Οι ανάγκες σε νερό για αστική και αγροτική χρήση αυξάνονται κατά κανόνα το καλοκαίρι λόγω ζέστης. Στα νησιά της ΠΝΑΙ όμως η αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού πολλαπλασιάζει ακόμα περισσότερο τις απαιτούμενες ποσότητες όπως και τα παραγόμενα υγρά απόβλητα.

Παρατηρείται δηλαδή ταυτόχρονα έλλειψη νερού και αυξημένες εκροές αποβλήτων που αποτελούν δυνητικό κίνδυνο ρύπανσης και μόλυνσης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. Η γεωγραφική ασυνέχεια της Περιφέρειας αντίθετα με την ηπειρωτική χώρα, δεν επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών των Δήμων μέσω δικτύων μεταφοράς παρά με τοπικά έργα ή μεταφορά νερού υψηλού κόστους με χρήση υδροφόρων.  Αξιοποιούμε άμεσα το ΕΣΠΑ για να εξασφαλίσουμε ότι κάθε κατοικημένο νησί θα έχει πόσιμο νερό και τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες. Απαιτούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Υπάρχουν λύσεις. Θέληση και πίεση δεν υπάρχει. 

  • Το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων και της καθαριότητας, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος, της αισθητικής των οικισμών μας και της δημόσιας υγείας.

Η τεράστια αύξηση του πληθυσμού των νησιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του τουρισμού, συνεπάγεται και αντίστοιχα δυσανάλογη αύξηση των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων.

Αυτή η εποχική ανισοκατανομή των παραγόμενων απορριμμάτων,  η ανάγκη σχεδιασμού με βάση τις ποσότητες αιχμής του καλοκαιριού αλλά και  οι περιορισμένοι διαθέσιμοι χώροι για την επεξεργασία και διάθεσή τους, δημιουργούν ένα επιτακτικό ζήτημα ορθολογικής διαχείρισης. Το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Θα αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και τις καλύτερες λύσεις και θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με μια μόνο κόκκινη γραμμή. Την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. 

  • Η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου διατηρώντας παράλληλα τα νησιά μας στους κορυφαίους διεθνείς προορισμούς.

Η παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά σε συνδυασμό με την ανάδειξη εναλλακτικών  προορισμών τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε γειτονικές χώρες, έχει αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Παράλληλα οι κατά καιρούς διεθνείς οικονομικές κρίσεις σε χώρες που αποτελούσαν παραδοσιακές αγορές, συντελούν στην μείωση και υποβάθμιση του τουριστικού ρεύματος,  καθιστώντας την διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές επιτακτική. 

Για εμάς το πανίσχυρο όνομα κάθε νησιού είναι το καλύτερο όπλο για να προωθήσουμε τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και οργανωμένη προβολή της Περιφέρειάς μας σε ταξιδιώτες αλλά και σε τουριστικούς πράκτορες μπορούμε να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη αύξηση των ποιοτικών τουριστικών αφίξεων σε όλα μας τα νησιά.

Οι ανεπαρκείς, αποσπασματικές και εν τέλει λανθασμένες νησιωτικές  πολιτικές που εφάρμοσε το κεντρικό κράτος εδώ και δεκαετίες.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θεωρητικά αποτελούσαν ένα αποσπασματικό αντιστάθμισμα σε αυτή την αδικία.

Μετά την τελευταία εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ, το ζήτημα όχι μόνο της επαναφοράς του ειδικού καθεστώτος αλλά και η εφαρμογή  μίας συνολικότερης νησιωτικής πολιτικής πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μίας διαρκούς διεκδίκησης με όλα τα μέσα. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη διαφορά. Εμείς δεν θα επαιτούμε από την Αθήνα. Θα απαιτούμε. Δεν θα κραυγάζουμε αλλά θα πηγαίνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και εφικτές λύσεις. Δεν θα περιμένουμε από τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματά μας, αλλά θα συνδιαμορφώνουμε τις λύσεις και θα απαιτούμε την εφαρμογή τους. Μην έχουμε την αυταπάτη ότι οι άλλοι θα νοιαστούν για τα δικά μας προβλήματα αν εμείς οι ίδιοι δεν τα αναδείξουμε.

Συνειδητοποιώντας τα κοινά προβλήματα και προκλήσεις που συνεπάγεται η νησιωτικότητα, οφείλουμε να αναπτύξουμε κοινή νησιωτική συνείδηση.

Γι' αυτό θεωρούμε την Συμμαχία όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα κοινά προβλήματα.

Γι' αυτό επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε συνθετικά, συναινετικά, διεκδικητικά με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και κόντρα στη διάσπαση και στον διχασμό, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές.

Γι' αυτό δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε την τελευταία ευκαιρία μας  να απογειώσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιώντας όλα τα χρήσιμα προγράμματα και εργαλεία που μας παρέχει η Ε.Ε.

Ο Αγώνας αυτός δεν είναι μόνο δικός μας.

Αφορά και την επόμενη γενιά, στην οποία οφείλουμε τουλάχιστον να παραδώσουμε έναν τόπο που θα έχει βιώσιμες αναπτυξιακές προοπτικές και επαρκείς φυσικούς πόρους για να τις υποστηρίξει.

Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, να φανούμε αντάξιοι και όχι κατώτεροι των περιστάσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά διαθέτουμε το ήθος, την αντίληψη, την προσήλωση  και το όραμα για να σχηματίσουμε τη σωστή ομάδα.

Εντάσσουμε νέα πρόσωπα, με όραμα και διάθεση προσφοράς ανάλογη των σύγχρονων προκλήσεων πλαισιωμένα όμως και με στελέχη εγνωσμένης εμπειρίας στην άσκηση τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με αυτό το κράμα πείρας και νεοτερισμού φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δημιουργικό ρεύμα που θα μας οδηγήσει στο μέλλον.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια δεν χωρούν αποκλεισμοί και γι' αυτό είναι καλοδεχούμενος όποιος, αποδεχόμενος τις αρχές μας, θέλει να συμβάλει.

Γι' αυτό επιδιώκουμε να επιλέξουμε τους καλύτερους σε κάθε τομέα τόσο στις ομάδες εργασίας και κατάρτισης προγράμματος, όσο και στο ψηφοδέλτιο.

Η πολυσυλλεκτικότητα και η συναίνεση  αποτελούν συνειδητή επιλογή για να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την προσπάθεια και δεν αποτελεί έναν αναγκαστικό συμβιβασμό.

Δεν συμβιβαζόμαστε σήμερα και ούτε πρόκειται να συμβιβαστούμε μετά την νίκη μας.

Δεν πρόκειται και ούτε μας επιτρέπεται να συμβιβαστούμε ως διαχειριστές των σχεδιασμών της κεντρικής εξουσίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες.

Είμαστε ικανοί και αποφασισμένοι να χαράξουμε την δική μας αναπτυξιακή στρατηγική μόλις αναλάβουμε το τιμόνι της Περιφέρειας.

Είμαστε αυτόφωτοι και η αφετηρία του πολιτικού χρόνου της παράταξής μας ξεκινά σήμερα, με τη διακήρυξη των αρχών μας.

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της παράταξής μας. Η νίκη μας θα είναι νίκη των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου. Δεν θα χαρίσουμε τη ψήφο σας σε κανέναν άλλο. 

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, απ΄ όπου και αντλούμε την δύναμή μας.

Απορρίπτουμε τις κομματικές ταυτότητες, σεβόμαστε όμως τον ιδεολογικό προσανατολισμό κάθε συμπολίτη που επιθυμεί να ενταχθεί στη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου». Εχθρός μας είναι μόνο τα προβλήματα του τόπου μας. Για εμάς η Συμμαχία και η Συνεργασία δεν είναι αδυναμία, είναι η υπέρβαση του «εγώ» της καθεμίας και του καθένα μας. Μόνο έτσι θα σκοτώσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω, ό,τι μας βυθίζει στη μιζέρια, ό,τι μας κρατάει στο παρελθόν, ό,τι δεν μας αφήνει να δούμε κατάματα το μέλλον.

Έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο αύριο των νησιών μας και ξεκινάμε να χαράξουμε την δική μας πορεία

Ξεκινάμε ως μία ΣΥΜΜΑΧΙΑ που αγκαλιάζει όλο το Νότιο Αιγαίο, όλα τα νησιά, όλους τους πολίτες.

Ο τίτλος της Παράταξής μας, δεν αποτελεί απλά μία φράση, ένα λογότυπο.

Σηματοδοτεί ότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος που αναλαμβάνουμε έναντι όχι μόνο των συμπολιτών αλλά και της επόμενης γενιάς.

Να αντιμετωπίσουμε τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Περιφέρειάς μας και να επιτύχουμε στο μέγιστο βαθμό τη χωρική, την οικονομική και την κοινωνική συνοχή

Ξεκινάμε μια καινούργια προσπάθεια, με ένα διαφορετικό ύφος διοίκησης και λειτουργίας.

Επιδιώκουμε να συνθέσουμε και να εκφράσουμε τη συνισταμένη όλων των υγιών κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών δυνάμεων.

Πετυχημένη Περιφερειακή Αρχή νοείται μόνο εκείνη που συγκροτεί κοινό μέτωπο απέναντι στα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις.

Γι' αυτό προαναγγέλλουμε οριστικό τέλος στις διχαστικές πρακτικές που εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακά αυτούς που αδυνατούν να παράξουν ουσιαστικό έργο.

Μόνο με σύνθεση απόψεων και συγκλίσεις μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις διαχρονικά άστοχες πολιτικές του κεντρικού κράτους και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

Μόνο Συνεργαζόμενοι και Συμπορευόμενοι είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στο ολοένα ανταγωνιστικότερο διεθνές περιβάλλον.

Αυτή την μέρα, από τον ευλογημένο αυτό τόπο, που συνδέεται ιστορικά με την θάλασσα και τα πλοία ξεκινάμε το κοινό μας ταξίδι.

Τη Λίνδο, που αποτέλεσε την αρχαία  πόλη όπου συντάχθηκε ο πρώτος κώδικας Ναυτικού Δικαίου.

Σήμερα αυτός ο τόπος αποτελεί την αφετηρία του κοινού στόλου των καραβιών της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Της κοινής εκστρατείας όλων των νησιών απέναντι στις προκλήσεις που συνεπάγεται ο θαλάσσιος χώρος που τα περιβάλλει.

Της παράταξής μας,  στο σήμα της οποίας εμφανίζεται μέρος του κοινού στόλου όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κάθε σκάφος αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο νησί ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές του.

Κάθε πλήρωμα του σκάφους εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία του νησιού.

Κάθε επιβάτης  είναι ένας από εμάς.

Καλώ σύσσωμες όλες τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και τους κατοίκους να ενταχθούν στη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Καλώ κάθε νησιώτισσα και νησιώτη να επιβιβαστεί στον Κοινό Στόλο της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Καλώ κάθε κάτοικο να συμβάλει για να δημιουργηθεί  Άνεμος και Ρεύμα Πολιτικής Ανατροπής και Αλλαγής, που θα οδηγήσει το στόλο των νησιών της  «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» σε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης.

Αυτή είναι η αποστολή που μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να φέρουμε σε πέρας ως μέλη της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Εμείς δεν είμαστε της συνδιαλλαγής, είμαστε της συναίνεσης.

Δεν είμαστε με το παζάρι θέσεων και αρχών αλλά με την υπηρέτησή τους.

Για αυτό είμαστε όλοι σύμμαχοι στον αγώνα για το καλό του τόπου μας. Για αυτό σας καλώ να στηρίξετε όλες και όλοι τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Σας ευχαριστώ.


Πείτε κάτι εδώ...
Είστε επισκέπτης
Διαφορετικά σχολιάστε ως επισκέπτης με ψευδώνυμο
Φόρτωση σχολίου... Το σχόλιο θα ανανεωθεί μετά 00:00.

Γίνετε ο πρώτος επισκέπτης που θα σχολιάσει.

Βρείτε μας στο Facebook