back to top
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΛΕΙΨΟΙ: Τι απάντησε σε βουλευτές ο Υπουργός Υγείας για το ιατρείο Λειψών

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΝΕΑΛΕΙΨΟΙ: Τι απάντησε σε βουλευτές ο Υπουργός Υγείας για το ιατρείο Λειψών

Αναφορικά με το πολυδύναμο Ιατρείο Λειψών σε απάντηση του ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης αναφέρει τα παρακάτω: 

«Απαντώντας στις με αρ. 2639/14-10-13 ερώτηση και 1246/4-11-13 Αναφορά που κατατέθηκαν στη Βουλή από τους βουλευτές κ.κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη, Μ. Ρεπούση και Γ. Ψαριανό σχετικά με το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λειψών, σας πληροφορύμε τα εξής: 

Το ιατροφαρμακευτικό υλικό για τις ανάγκες του ιατρείου χορηγείται από το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου. Η έλλειψη φαρμάκων για τους κατοίκους των Λειψών, έχει να κάνει με τη μη ύπαρξη φαρμακείου στο νησί. 

Οι διακομιδές από το Πολυδύμαμο Περιφερειακό ιατρείο Λειψών, καλύπτονται από το Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου, λόγω του ότι υπηρετεί, ένας παθολόγος ιατρός στο νησί και δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να καλυφθεί η θέση από αγροτικό ιατρεό, παρ’ όλες τις συνεχείς προκηρύξεις του υπουργείου Υγείας. 

Το Κρατικό θεραπευτήριο έχει υποβάλλει όλες τις καταστάσεις για τις υπερωρίες του προσωπικού και τις εφημερίες του ιατρού και αναμένεται η χορήγηση ανάλογων πιστώσεων από το υπουργείο Υγείας. 

Οσες φορές έχει ζητήσει το Π.Π.Ι. Λειψών ιατρούς για προληπτικό έλεγχο των κατοίκων, πάντα το Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου ανταποκρίνεται άμεσα. 

Επισημαίνετια ότι το ΕΚΑΒ θεσμοθετημένα έχει την αρμοδιότητα διεξαγωγής των απαιτούμενων ενεργειών για τη διακομιδή βαρέως πασχόντων ασθενών ή τραυματιών από διάφορα διαμερίσματα της χώρας σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή τη μεταφορά γιατρών για παροχή πρώτων βοηθειών στον τόπο που βρίσκονται οι βαριά ασθενείς με ναυλωμένα αεροπορικά ή πλωτά μέσα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από την ιατρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, μετά από συνεννόηση με τον αναγγέλλοντα ιατρό. 

Οι εν λόγω διακομιδές πραγματοποιούνται προς το πλησιέστερο κατάλληλο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του περιστατικού με τη συμμετοχή γιατρών και πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. 

Προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα αεροδιακομιδών, λειτουργεί στο ΕΚΑΒ γραφείο αεροδιακομιδών στελεχωμένο από κατάλληλο και εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται σε 24ωρη πλήρη ετοιμότητα για τη διαχείριση, το συντονισμό αλλά και την πραγματοποίηση διακομιδών βαρέως πασχόντων ασθενών από όλες τις περιοχές της χώρας. 

Επειδή το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει ίδια αεροπορικά ή πλωτά μέσα, για τη χρησιμοποίηση πτητικού μέσου απευθύνεται στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.) το οποίο διαχειρίζεται επιχειρησιακά ελικόπτερα και αεροπλάνα, ενώ για τη χρησιμοποίηση πλωτού μέσου του ΕΚΑΒ απευθύνεται στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο αναζητεί μέσω των τοπικών λιμενικών αρχών σκάφος το οποίο ναυλώνεται κατά περίπτωση για την εκτέλεση της δια θαλάσσης διακομιδής του ασθενούς. 

Ο υπουργός Σπυρίδων-Αδωνις Γεωργιάδης»

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ