Σοβαρές ενδείξεις για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρισμού η οποία λειτουργεί εις βάρος των καταναλωτών “φουσκώνοντας” τα κόστη καταγγέλλει η βιομηχανία. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε προς τη ρυθμιστική αρχή η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, παρατηρείται συνεχιζόμενη πρακτική υπερδήλωσης φορτίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή, μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023 κατέδειξε σημαντικές συστηματικές αποκλίσεις στη δήλωση φορτίου από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι, ενώ στο πρώτο εννεάμηνο της περιόδου καταγράφονταν κυρίως υποδηλώσεις, από τον Ιούνιο του 2023 και έπειτα σημειώθηκε δραματική αύξηση στις υπερδηλώσεις, τάση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν και από ανεξάρτητη μελέτη της Grant Thornton, η οποία εξετάζει την περίοδο Ιανουαρίου 2023 – Νοεμβρίου 2024, υποδεικνύοντας ότι η υπερδήλωση φορτίου αποτελεί συστηματική πρακτική συγκεκριμένων μεγάλων καθετοποιημένων παικτών της αγοράς. Σύμφωνα με την επιστολή, η συμπεριφορά αυτή διαμορφώνει υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο η επιβαλλόμενη Χρέωση Μη Συμμόρφωσης να λειτουργεί ως επαρκές αντικίνητρο.
Η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέων ζητεί από τη ΡΑΕΕΥ να προχωρήσει σε νέα μελέτη που θα αναδείξει ποιοι πάροχοι εφαρμόζουν συστηματικά αυτήν την πρακτική, καθώς και να εξεταστεί αν η υπερδήλωση αφορά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ή ώρες της ημέρας. Επιπλέον, ζητείται να υπολογιστούν τα πιθανά οικονομικά οφέλη των προμηθευτών, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιότητά τους ως παραγωγών ενέργειας.
Σύμφωνα με την επιστολή η υπερδήλωση φορτίου σε επίπεδα 5%-7,5% οδηγεί σε τεχνητή αύξηση των τιμών στην αγορά, επηρεάζοντας άμεσα το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές έχουν σαφές οικονομικό όφελος από την άνοδο των τιμών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων ρυθμιστικών μηχανισμών.
“Γεγονός είναι ότι σήμερα βιώνουμε τιμές στην DAM που δεν αντανακλούν το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα καταγράφεται σημαντική συστηματική υπερδήλωση του φορτίου, για την οποία προφανώς ευθύνεται ένας ή περισσότεροι μεγάλοι καθετοποιημένοι παίκτες για να επικρατεί ως κατεύθυνση” αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, η οποία σημειώνει ότι η χρέωση μη συμμόρφωσης δεν αποτελεί επαρκές αντικίνητρο ώστε να μη συνεχίζουν συγκεκριμένοι παίκτες να υπερδηλώνουν συστηματικά το φορτίο καθώς πιθανότατα τα οφέλη τους ως παραγωγοί να είναι μεγαλύτερα, καταλήγει η επιστολή.
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Capital.gr