Μετωπική επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη νομιμοποίηση της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος του, με φόντο την τραγωδία των Τεμπών.
Μιλώντας σε υψηλούς τόνους, κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους για «χυδαία απόπειρα» εργαλειοποίησης ενός συλλογικού δράματος και έκανε λόγο για «σκευωρία» που στοχεύει στην ανατροπή της κυβέρνησης.
«Δεν θα ήθελα η παρουσία μου να εκληφθεί ως μια έμμεση νομιμοποίηση μιας διαδικασίας που μου αποδίδει προσωπικά κατηγορίες αδιανόητες», ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας πως «δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε χυδαία απόπειρα 4 κομμάτων να μετατρέψουν ένα συλλογικό δράμα σε μια σκευωρία».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αθλιότητα» τη στοχοποίηση της Νέας Δημοκρατίας, «της παράταξης που επανέφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα», αλλά και «ενός εκλεγμένου πρωθυπουργού που έλαβε συντριπτική εντολή σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις».
Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία που διαμορφώθηκε υπέρ της πρότασης για την Προανακριτική: «Η εξέλιξη θα ήταν γελοία αν δεν ήταν επικίνδυνη, γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η σύμπραξη 32 βουλευτών άκρας δεξιάς και αριστεράς». Κατήγγειλε την πρωτοβουλία ως «έωλη» και «συγκρουόμενη με την ηθική», ενώ έκανε λόγο για «συνεταιρισμό της τοξικότητας με Κωνσταντοπούλου, Βελόπουλο, Κασσελάκη και Νατσιό».
Με αναφορές στις «πλατείες» της εποχής των αγανακτισμένων, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Το έχουμε ξαναζήσει στις πάνω και κάτω πλατείες και στη διακυβέρνηση του 2015. Τότε η αγκαλιά της Ζωής φιλοξενούσε άλλους. Ο πολιτικός αμοραλισμός ενώνει τα άκρα γιατί έχουν τις ίδιες πολιτικές επιδιώξεις».
Κατηγόρησε τους εμπνευστές της πρότασης ότι επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ακόμη και τον θάνατο: «Κάποιοι νοσταλγούν τις κρεμάλες στο Σύνταγμα και κάποιοι επιδιώκουν να στήσουν στο Σύνταγμα χορούς και πανηγύρια. Μόνο που τώρα έχετε νέους ρόλους και διαλέξατε για σκηνικό το χαμό 57 ζωών. Κάτι που κάνει τον καιροσκοπισμό πιο απεχθή και σας καθιστά επικίνδυνους».
Σε έντονα θεσμικούς τόνους, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει θεσμικό βάρος στην πρόταση: «Η πρόταση είναι εκτροπή του κοινοβουλευτισμού και της τάξης, γι’ αυτό δεν πρόκειται να καταστήσω συνομιλητή μου κανένα συκοφάντη».
Υπογράμμισε ότι δεν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία: «Δηλώνω ότι δεν είμαι εδώ για καμία εσχάτη προδοσία, για κανένα κακούργημα. Δίνω το παρών για να τιμήσουμε τα θύματα των Τεμπών. Την κάθαρση μπορεί να την φέρει μόνο η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».
Στρέφοντας ξανά τα πυρά του στην αντιπολίτευση, τη χαρακτήρισε «αντιπολίτευση που επί δυο χρόνια δηλητηριάζει την κοινή γνώμη με ψέματα», ενώ σημείωσε ότι «δεν σας ενδιέφερε η αλήθεια. Έναν στόχο είχατε και έχετε: να πέσει η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης. Και γι’ αυτό επιχειρήσατε να μετατρέψετε το ανθρώπινο σε πάθος».
Αναφερόμενος στις φήμες και τα fake news των τελευταίων μηνών, τόνισε: «Πού πήγαν τα ξυλόλια και τα λαθρεμπόρια; Και κάποιοι είχαν το θράσος να πουν ότι δεν τα είπαν. Πού πήγαν τα χαμένα βαγόνια, οι εξαφανισμένοι νεκροί; Σταμάτησε η τυμβωρυχία. Μέχρι και θανάτους βρήκατε να φορτώσετε μην τυχόν και χαλάσει η σκευωρία. Μέχρι και το μπάζωμα εγκαταλείψατε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα κάλεσε σε νηφαλιότητα και θεσμικό σεβασμό: «Αυτό που μένει είναι ο αναστοχασμός. Η Ελλάδα του 2025 είναι ώριμη και μπορεί να ξεχωρίζει την ποινική ευθύνη από την πολιτική ευθύνη. Να ξεχωρίζει τα έγκυρα πορίσματα από τις αυθαίρετες υποθέσεις. Η προσπάθειά σας είναι το ύστατο αδιέξοδο μιας απόπειρας να οδηγηθεί η χώρα σε αστάθεια».
Ευθεία επίθεση στην αντιπολίτευση – Ένταση με τον Νίκο Παππά
Ο πρωθυπουργός συνέχισε σε αυστηρό τόνο, απορρίπτοντας τη λογική ποινικοποίησης της πολιτικής ευθύνης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που αυτή συνεπάγεται για τη λειτουργία της δημοκρατίας:
«Αν κάθε αστοχία σε οποιοδήποτε τομέα της διοίκησης έχει ποινική ευθύνη κάθε πολιτικός προϊστάμενος, ας πάρουμε τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου», είπε, καλώντας σε ενδοσκόπηση όσους επιδίδονται σε «εκ των υστέρων καταδίκες».
Παράλληλα, επανέφερε τη μνήμη του εφιάλτη στο Μάτι και στάθηκε στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας εκείνης: «Συγκάλυψη σε ζωντανή αναμετάδοση η παρουσία Τσίπρα στο συντονιστικό στο Μάτι», ανέφερε με νόημα.
Το κλίμα έντασης στην αίθουσα κορυφώθηκε, όταν ο Νίκος Παππάς διέκοψε τον πρωθυπουργό φωνάζοντας από το έδρανό του. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση: «Σιγά, δεν θα δείρετε κιόλας. Σιγά κύριε, 13-0».
Σε πιο στρατηγικό και διεθνοπολιτικό πλαίσιο, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να υψώσουν το βλέμμα πάνω από την εσωτερική πόλωση: «Θα έπρεπε να σηκώσουμε το βλέμμα μακριά από τον τοξικό ανταγωνισμό και να δούμε τη μεγάλη εικόνα, με βάση το πρόσφατο δεδομένο ότι η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν δημιουργεί νέα δεδομένα», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα περί ανάγκης εθνικής σοβαρότητας.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επαναφέρει την κριτική του στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Δυστυχώς και σήμερα θα αποδειχθεί ότι είστε κατώτεροι των περιστάσεων, όμηροι του παρελθόντος, εγκλωβισμένοι σε αντιφάσεις. Δεν μπορείτε να προτείνετε μια λύση. Κάνετε αντιπολίτευση στον πολίτη και την ίδια την κοινωνία».
Αναφερόμενος στις πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με μήνυμα θεσμικής αντοχής και πολιτικής συνέπειας: «Η δική μας απάντηση σ’ αυτόν τον παραλογισμό όσων επιδιώκουν να εκτρέψουν τη χώρα από την πορεία προόδου είναι η συνέχιση του έργου μας και η θετική μας ατζέντα».
Και κατέληξε με τη βεβαιότητα ότι η πολιτική συγκυρία θα ξεπεραστεί: «Συνεδρίαση που θα περάσει στο χθες σύντομα, μαζί με τα κόμματα που την προκάλεσαν».