• Κ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας

    Κ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας

    Αναγνώσεις: 694

Ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών και συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα – Τι είπε για το ενδεχόμενο αυξήσεων μισθών και στα Σώματα Ασφαλείας

Το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη 12ετία, παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός παρέθεσε τη ρήση του Τόμας Τζέφερσον πως «το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση», επισημαίνοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει προκοπή χωρίς ασφάλεια».

«Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στην ιστορία του τόπου»

Έκανε επίσης λόγο για έναν «μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών δαπανών, ένα συνολικό σχέδιο που αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην ιστορία του τόπου».

«Η σημασία των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων είναι παραπάνω από προοφανής. Χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους, υπερασπίστηκε τα δίκαιά της και ήδη διαθέτει στρατηγικές συμμαχίες που παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές περιβάλλον» τόνισε.

Όπως είπε, «το παλαιότερο δίλημμα ‘κανόνια ή βούτυρο’ αποδεικνύεται σαθρό και επικίνδυνο ειδικά σήμερα που ο παγκόσμιος χάρτης αναδιατάσσεται με πολέμους που αμφισβητούν σύνορα και διεθνές δίκαιο και με δασμούς που απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις».

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως «οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας και επενδύσεις που αφορούν την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας».

«Η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε πως «ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η ελληνική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της ρήτρας διαφυγής η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές. Όχι μόνο γιατί οι αγορές μας παρακολουθούν και μας κρίνουν αλλά και γιατί οι επιδόσεις της οικονομίας συνολικά αποτελούν από μόνες τους σημαντικούς παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας».

«Η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «τον Ιούλιο του 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις άκρως προβληματική ως αποτέλεσμα μίας αποεπένδυσης. Έπρεπε να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς και το πράξαμε. Και σήμερα η εικόνα τους δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε» παρατήρησε.

Αναφέρθηκε στα 24 νέα Rafale και τις τρεις νέες φρεγάτες Belharra, σημειώνοντας πως η πρώτη φρεγάτα Κίμων θα παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025.

Αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια

Εστιάζοντας ακολούθως στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια οι στρατιωτικοί είδαν αυξήσεις στον μισθό και στα επιδόματά τους. Αιτιολόγησε δε τον χρόνο των ανακοινώσεων επισημαίνοντας την ανάγκη προσέλκυσης νέων παιδιών στις στρατιωτικές σχολές, καθώς υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα ως προς το ενδιαφέρον των μαθητών να οραματιστούν μία καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. «Αυτός ήταν ο λόγος που οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν τώρα, ώστε να προφτάσουμε και τις δηλώσεις στα Μηχανογραφικά και όχι στη ΔΕΘ» εξήγησε.

«Ραντεβού» στη ΔΕΘ για τα Σώματα Ασφαλείας

Με φόντο δε τα αιτήματα για επέκταση των αυξήσεων και στα Σώματα Ασφαλείας χαρακτήρισε «δικαιολογημένο προβληματισμό», παραπέμποντας στις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. «Σε όσους εξέφρασαν θα έλεγα και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα Σώματα Ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ήδη ανακοινώσει θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική στήριξή της όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, στην κοινωνία συνολικά αλλά και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία, κάτι το οποίο θα φανεί μετά βεβαιότητας και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» είπε συγκεκριμένα.

«Η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας»

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως «θα παραμείνουμε υπεύθυνοι» και πως «δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση να υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας». «Η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε τις πολιτικές μας και αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση» διαμήνυσε και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε αποδείξει πιστεύω ότι όταν οικονομία πηγαίνει καλύτερα, έχουμε τρόπο να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της ανάπτυξης πίσω σε κοινωνικές ομάδες ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτουμε και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Θα το κάνουμε όμως τη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που πρέπει να μας διακρίνει».

Νέα φιλοσοφία στον τρόπο έγκρισης των αμυντικών εξοπλισμών

Εστιάζοντας στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι απολύτως σαφές γιατί η χώρα μας χρειάζεται ένα τέτοιο μακροχρόνιο σχέδιο το οποίο θα δίνει ορατότητα όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και στην αμυντική βιομηχανία έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν προγραμματισμό με ορίζοντα τις ανάγκες του σήμερα αλλά επιχειρώντας να προβλέψουμε και ποιες θα είναι και οι ανάγκες και οι δυνατότητες του αύριο».

Έκανε δε λόγο για «μία διαφορετική φιλοσοφία πια στον τρόπο με τον οποίο εγκρίνουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα»: «Στο παρελθόν πολύ συχνά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Είχαμε έναν σχεδιασμό στα χαρτιά ο οποίος ξεπερνούσε κατά πολύ όμως τις πραγματικές δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Τώρα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ο υπουργός Άμυνας γνωρίζει ότι για την περίοδο του προγράμματος έχει στη διάθεσή του 25 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα στο οποίο πρέπει με τη σειρά του να προτεραιοποιήσει και να χωρέσει σε επιλογές οι οποίες πραγματικά είναι κρίσιμες και απαραίτητες λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις εισηγήσεις των γενικών επιτελείων και στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή, να πάει στην Επιτροπή Εξοπλισμών ώστε αυτά να εγκριθούν και από το ελληνικό κοινοβούλιο».

Ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών

Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχει πρώτα και πάνω απ’ όλα να κάνει με την ενσωμάτωση των νέων αμυντικών τεχνολογιών και του τρόπου με τον οποίο ουσιαστικά βλέπουμε στην πράξη ότι αλλάζει το θέατρο των επιχειρήσεων από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Έχουμε πια να κάνουμε με έναν διαφορετικό πόλεμο από αυτό το οποίο γνωρίζαμε τουλάχιστον για αυτόν τον οποίον ενδεχομένως οι Ένοπλες μας Δυνάμεις ήταν έτοιμες να διεξάγουν. Μη επανδρωμένα οχήματα, περιπλανώμενα πυρομαχικά, drone και αντι-drone, αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, έμφαση στην κυβερνο-άμυνα αλλά και στην κυβερνο-επίθεση, όλες αυτές είναι τεχνολογίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στον μακροχρόνιο σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων.

Συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Πρέπει να μιλάμε για ελληνική προστιθέμενη αξία για τη συμμετοχή δηλαδή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα τα οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα δρομολογήσει τα επόμενα χρόνια και αυτός θα είναι ένας απαράβατος όρος προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική επένδυση».

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα «το πιο εμβληματικό ίσως από τα έργα τα οποία δρομολογεί το υπουργείο που δεν είναι άλλο από αυτό το οποίο έχουμε ονομάσει την ‘Ασπίδα του Αχιλλέα’, ένας θόλος ο οποίος θα συνδυάζει τα υφιστάμενα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας με νέες δυνατότητες που θα μπορεί να μας προστατεύει σε 5 επίπεδα αντιπυραυλικά, αντιβαλλιστικά δηλαδή αντιαεροπορικά, αντιποϊκά, ανθυποβρυχιακά αλλά και αντι-drone». «Αυτό το σημαντικότατο έργο που αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη επένδυση την οποία θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια είναι απαραίτητο να μπορεί να συμπεριλαμβάνει και εγχώρια προστιθέμενη αξία και υπάρχουν σήμερα ελληνικές βιομηχανίες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν αυτό το ρόλο αρκεί να μπορέσουμε να τους δώσουμε αυτή τη δυνατότητα» ανέφερε.

Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι ο θεσμός του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αναβαθμίζεται σε Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.

Απευθυνόμενος δε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισήμανε πως ο μακροπρόθεσμος αμυντικός προγραμματισμός απαιτεί «εθνική συνεννόηση, ώστε να καταλήξουμε σε εθνικά επωφελείς συνθέσεις».


Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *