Το δικό τους μισθολόγιο θα αποκτήσουν από τη νέα χρονιά οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα «σπάσει» το ισχύον ενιαίο μισθολόγιο με τα Σώματα Ασφαλείας.
Προκειμένου, μάλιστα, αυτό το καινούργιο μισθολόγιο να καλύπτει το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα “πατάει” πάνω σε δύο πυλώνες. Έτσι, για τον υπολογισμό των νέων μισθών, από τη μια θα λαμβάνεται υπόψιν ο χρόνος υπηρεσίας (Μισθολόγιο) και από την άλλη ο βαθμός (Βαθμολόγιο).
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι αυξήσεις με βάση αυτό το νέο σύστημα, θα διαμορφωθούν στο 13% με 20%. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε αυτήν την αύξηση συνυπολογίζονται η οριζόντια αύξηση των 30 ευρώ, που ήδη “τρέχει” από την 1η Απριλίου, καθώς και τα 100 ευρώ του επιδόματος επικινδυνότητας που θα δοθούν τον Ιούλιο.
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα
Ξεκινώντας από τα βασικά, δηλαδή από το κόστος αυτής της παρέμβασης, χαρακτηρίζεται εν πολλοίς ως αυτοχρηματοδοτούμενη.
Για φέτος έχουν προγραμματιστεί 1.700 αποστρατεύσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών, ενώ άλλες τόσες υπολογίζονται να γίνουν το 2026. Η συνολική εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 135 εκ ευρώ. Επί της ουσίας, ο Προϋπολογισμός θα αναλάβει μόνο ένα κόστος 40- 50 εκ ευρώ, που αφορά στις συνταξιοδοτήσεις των εν λόγω αξιωματικών. Όσο για το κόστος των 30 ευρώ και των 100 ευρώ, έχει ήδη προϋπολογιστεί για όλους τους ένστολους και ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις υπολογίζεται σε 145 εκ ευρώ.
Γιατί πάμε σε “διπλό” σύστημα υπολογισμού των μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή βάσει χρόνου υπηρεσίας και βαθμού; Λόγω της πληθώρας των υψηλόβαθμων αξιωματικών και της μείωσης εισόδου νέων στελεχών (η Σχολή Ευελπίδων είναι άδεια), παρατηρείται αντιστροφή της πυραμίδας.
Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα; Πλέον, τα στελέχη θα προάγονται στον επόμενο βαθμό μόνο όταν αδειάζει θέση. Έτσι για παράδειγμα, ένας Λοχαγός ή ένας Ταγματάρχης θα παραμένει στον ίδιο βαθμό για περισσότερα χρόνια απ’ ότι σήμερα. Για να μην μένει, όμως, “κολλημένος” ο μισθός τους, όσο περιμένουν την προαγωγή τους (Βαθμολόγιο), θα υπάρχει αναπροσαρμογή βάσει ετών υπηρεσίας (Μισθολόγιο). Υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις με αυτό το διπλό σύστημα θα φτάσουν σε πρώτη φάση στα 100 ευρώ για τα χαμηλότερα κλιμάκια και στα 250 ευρώ για τα υψηλότερα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα Σώματα Ασφαλείας
Από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών έχει γίνει σαφές ότι αυξήσεις θα δοθούν και στα Σώματα Ασφαλείας. Ωστόσο, ο υπολογισμός τους μοιάζει με γρίφο, καθώς η δομή του δικού τους μισθολογίου θα μείνει ως έχει.
Θα μπορούσε να δημιουργηθεί διπλό σύστημα Μισθολογίου- Βαθμολογίου και στα Σώματα Ασφαλείας; Όχι, καθώς δεν υφίσταται το πρόβλημα της υπερπληθώρας υψηλόβαθμων αξιωματικών, όπως στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ συν τοις άλλοις οι Σχολές της Αστυνομίας είναι γεμάτες, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα εισόδου νέων στελεχών.
Πώς θα υπολογιστούν οι όποιες αυξήσεις στα Σώματα Ασφαλείας; Κατ’ αρχάς, από την στιγμή που δεν μπορούν να γίνουν μαζικές αποστρατεύσεις, με τις οποίες θα επιτυγχανόταν εξοικονόμηση ανάλογη με αυτήν στις Ένοπλες Δυνάμεις, το όποιο κόστος θα πάει στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Υπάρχει, όμως κι ένα ακόμα “αγκάθι”. Παρά το ότι τα μισθολόγια Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας θα διαχωριστούν, πρόθεση είναι να παραμείνει η αναλογία μισθών σε ομόβαθμους αξιωματικούς π.χ. μεταξύ Ταγματάρχη και Αστυνόμου Α’. Από τη στιγμή, όμως, που οι βαθμολογικές προαγωγές θα γίνονται, πλέον, με διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, θα πρέπει να γίνει χειρουργική παρέμβαση στις αυξήσεις που θα δοθούν στα Σώματα Ασφαλείας, με τις αυξήσεις που θα προβλέπονται στις Ένοπλες Δυνάμεις βάσει χρόνου υπηρεσίας.
Πηγή: iefimerida.gr