back to top
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η κόκκινη κάρτα στον Πολάκη, η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και το σκληρό ροκ λίγο πριν τις κάλπες

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ κόκκινη κάρτα στον Πολάκη, η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και το σκληρό ροκ λίγο πριν τις κάλπες

Οι κινήσεις του Πολάκη δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες από τον Αλέξη Τσίπρα. Τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η μετωπική σύγκρουση με τη Ν.Δ.

Η πρωτοφανής κίνηση του Παύλου Πολάκη να στοχοποιήσει σε ανάρτηση του δικαστές, δημοσιογράφους και άλλα πρόσωπα προκάλεσε την άμεση απάντηση της Κουμουνδούρου, που έβγαλε.. κόκκινη κάρτα. Είναι φανερό πως μια τέτοια κίνηση του βουλευτή δεν μπορούσε να μείνει πολιτικά αναπάντητη και ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εκπέμψει σαφή μηνύματα για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αφήσει περιθώρια για παρερμηνείες.

Αύριο – όπως ήταν προγραμματισμένο – θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, σε διευρυμένη σύνθεση. Στη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ήδη με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος «νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου». Άλλωστε αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν μπορεί η πολιτική σύγκρουση να γίνεται «με όρους προσωπικής σταυροφορίας» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί « ατομική υπόθεση».

Να σημειωθεί εδώ πως η πρωτοφανής ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για δικαστές και δημοσιογράφους δεν αποτέλεσε ένα μεμονωμένο περιστατικό και έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά από μια άλλη αναφορά του βουλευτή που άναψε φωτιές. Την προηγούμενη Κυριακή είχε απειλήσει πως θα αποχωρούσε από το ψηφοδέλτιο των Χανίων αν δεν έμπαινε στη λίστα και ο Μιχάλης Χαιρετάκης. Απέναντι σε αυτή την κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει με αυστηρότητα επισημαίνοντας ότι οι υποψηφιότητες είναι εθελοντικές και ότι όποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις έχει δικαίωμα να αποχωρήσει.

Ήταν ουσιαστικά μια «κίτρινη κάρτα» που οδήγησε στην «κόκκινη κάρτα» αυτής της Κυριακής, με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν αποδέχεται εκβιασμούς. Με πηγές της Κουμουνδούρου να αναφέρουν μεταξύ άλλων πως : «Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει τη δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης». Από την πλευρά του πάντως ο Παύλος Πολάκης επιμένει να δίνει… ραντεβού στα όργανα του κόμματος.

Σήμερα σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Διαφάνειας Γιάννη Ραγκούσης και Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημειώνουν πως «οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών. Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».

Να επισημανθεί επίσης πως οι δύο τομεάρχες επισημαίνουν πως «η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής».

Πώς θα πορευθεί μέχρι τις κάλπες ο Αλ. Τσίπρας

Να μην εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο κομματικής εσωστρέφειας αλλά να βγει μπροστά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επιδιώκει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση του κόμματος για το μείζον θέμα του ιδιωτικού χρέους είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί άμεσα, ενώ είναι δεδομένο πως το βάρος θα πέσει το επόμενο διάστημα στην οικονομία.

Παράλληλα θα υπάρξει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για να κλειδώσουν τα ψηφοδέλτια και ήδη έχει ανακοινωθεί το 75% των ονομάτων. Αυτό που εκπέμπεται είναι ένα μήνυμα αμφίπλευρης διεύρυνσης, ενώ το 50% των υποψηφιοτήτων είναι γυναίκες. Στα σκαριά είναι και ένας νέος κύκλος περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ουσιαστικά απομένουν λιγότερες από έξι εβδομάδες μέχρι τις επόμενες εκλογές (που αναμένεται να γίνουν στις 9 Απριλίου).

Σηκώνει τους τόνους η Νέα Δημοκρατία

Σε μια μετωπική σύγκρουση έχουν οδηγηθεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πολιτικό υδράργυρο να χτυπά κόκκινο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη». Επεσήμανε δε πως ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες.

Με την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου να απαντά στον Γ. Οικονόμου, λέγοντας «πάει πολύ να μιλάτε για σεβασμό στους Θεσμούς, ενώ παρακολουθούσατε το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατεύματος.Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δικαστών όταν κορυφαία στελέχη της παράταξης σας απειλούσαν με φυλακή και ότι «θα γδάρουν» δικαστικούς λειτουργούς».

Μάλιστα η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη προκάλεσε αντιδράσεις και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Η προσωπική στοχοποίηση και οι απειλές προγραφών δημοσιογράφων και δικαστών από τον ομοτράπεζο και ομογάλακτο του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη, δεν έχουν σχέση ούτε με τη Δημοκρατία ούτε με το κράτος δικαίου» αναφέρει σε σχόλιο του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

naftemporiki.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ