Οι πύραυλοι θα εξοπλίσουν τις νέες Belharra – Η σημασία της επίσκεψης του γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Τη σταθερή σχέση συνεργασίας που υπάρχει στο αμυντικό πεδίο μεταξύ της χώρας μας και της Γαλλίας καταδεικνύει η υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση από την Ελλάδα 16 πυραύλων Exocet MM-40 Block 3C, που έλαβε χώρα νωρίτερα σήμερα, από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Η χώρα μας βάζει επίσης στο οπλοστάσιο της ένα πολύ σημαντικό αμυντικό εργαλείο, καθώς οι Exocet Block 3 διαθέτουν βεληνεκές που φτάνει τα 200 χιλιόμετρα (μεγαλύτερο από 100 ναυτικά μίλια), όντας πολύ πιο εξελιγμένοι από τους Block 2, το βεληνεκές των οποίων έφτανε μόλις τα 70 χιλιόμετρα. Ακόμη, οι Block 3 μπορούν να πλήξουν παράκτιους στόχους, όπως ναυτικές εγκαταστάσεις ή στρατηγικές υποδομές, δυνατότητα που οι παλαιότεροι Exocet δεν διαθέτουν.
Η εξελιγμένη έκδοση των πυραύλων Exocet που θα παραλάβει η Ελλάδα
Οι MM-40 Block 3C, το μοντέλο δηλαδή που θα αποκτήσει η χώρα μας, είναι ακόμη πιο εξελιγμένοι, πιο ανθεκτικοί σε συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών και χρησιμοποιούν πιο σύγχρονο σύστημα εντοπισμού στόχου. Πρόκειται για έκδοση η οποία τέθηκε σε υπηρεσία από το γαλλικό ναυτικό μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023.
Με πυραύλους Exocet θα εξοπλιστούν μάλιστα και οι νέες φρεγάτες Belharra του ελληνικού Στόλου, οι οποίες εκτός από ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα θα διαθέτουν και σημαντικές δυνατότητες κατά στόχων επιφανείας. Ο γαλλικός πύραυλος είναι άλλωστε αρκετά «δημοφιλής» στο ελληνικό οπλοστάσιο, καθώς η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια την αερομεταφερόμενη εκδοχή του, τον ΑΜ-39, ο οποίος αγοράστηκε για τα Mirage 2000 EGM/BGM και εξοπλίζει πλέον τα νέα Rafale.
Σημειώνεται ότι η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων μεταφράζεται επίσης ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στην πιθανή προμήθεια πυραύλων Meteor εκ μέρους της Τουρκίας.
Η τέταρτη Belharra και η κοινή αντίληψη με τη Γαλλία
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ότι αναμένεται να εισηγηθεί την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Belharra, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, την Μεγάλη Τετάρτη. Ζητούμενο για την Αθήνα είναι η νέα φρεγάτα να φέρει στρατηγικά όπλα (πύραυλοι SCALP Naval), αλλά και να ενταχθεί στο νέο στρατηγικό δόγμα αποτροπής, το οποίο προβλέπει, κατά πληροφορίες, 16 πλοία επιφανείας στον εκσυγχρονισμό του στόλου.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, η υπογραφή της διακρατικής σύμβασης για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet, όπως και η σύμβαση για τα ελικόπτερα ΝΗ90, που ήδη εκτελείται, αντανακλά την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας και αντίληψης με τη Γαλλία. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης και στη στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας, στην πρόσκληση προς τη Γαλλία να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια καθώς και στην πορεία για την Ατζέντα 2030.
Στο θέμα της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι η Ελλάδα εκτιμά τη σημαντική συνεισφορά της Γαλλίας στις διαβουλεύσεις και επίσης την ηγετική θέση που η Γαλλία μπορεί να έχει, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
«Συμφωνούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας από τρίτους και επίσης πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους και ειδικά προς αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
«Η ελληνογαλλική σχέση δεν περιορίζεται στις πωλήσεις εξοπλιστικών» λέει ο Λεκορνί
Από την πλευρά του, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί αναφέρθηκε στις ανησυχίες που υπάρχουν σε «έναν πολύπλοκο κόσμο» και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί κάποιοι παρατηρητές, όπως επεσήμανε ή ΜΜΕ μειώνουν το επίπεδο της ελληνογαλλικής σχέσης στο επίπεδο πωλήσεων κάποιων εξοπλισμών. Για να προσθέσει ότι «οι εξοπλισμοί βρίσκονται στην υπηρεσία της διπλωματίας και της πολιτικής μας».
Στην ατζέντα της συνάντησης άλλωστε τέθηκαν επίσης ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας αλλά και περιφερειακά ζητήματα όπως ο Λίβανος, τα Βαλκάνια, η Ουκρανία, καθώς και το θέμα της θαλάσσιας άμυνας.
Η σημασία της επίσκεψης Λεκορνί
Η επίσκεψη του γάλλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα χρονική συγκυρία, συνδυαστικά μάλιστα με το γεγονός ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρίσκεται από το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό ’25», με την παρουσία του να εκπέμπει σαφή μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία και του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα έρχεται να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, όπως σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Άμυνας.
Πηγή: tovima.gr