back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενισχυμένη νέα επιδότηση καυσίμων ανακοινώνει η κυβέρνηση – Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕνισχυμένη νέα επιδότηση καυσίμων ανακοινώνει η κυβέρνηση - Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η κυβέρνηση προχωρά σε νέο πακέτο ενίσχυσης. Οι λεπτομέρειες για το Fuel Pass 2 «κλείδωσαν» και το πρωί της Τρίτης πρόκειται να γίνουν οι ανακοινώσεις για την νέα ενισχυμένη επιδότηση στα καύσιμα.

Το νέο Fuel Pass θα είναι ενισχυμένο σε σχέση με το προηγούμενο, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων, όσο στα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι ανακοινώσεις για το Fuel Pass 2 θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 15:00, θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο.

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί:

Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του Fuel Pass με το ποσό της επιδότησης να είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο, περίπου στα 60-65 ευρώ. Επίσης, θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας πιθανότατα όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ (καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων).

Η παρέμβαση αναμένεται να οδηγήσει σε υποχώρηση του κόστους της βενζίνης για τους οδηγούς στα περίπου 2 ευρώ/ λίτρο. Παράλληλα, από την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 3 εκατ. κάτοχοι ΙΧ και μοτοσικλετών.

Για το πετρέλαιο κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα, δηλαδή από τα 0,12 ευρώ θα φτάσει τα 0,15 ευρώ το λίτρο.

Το Fuel Pass 2 θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Έλεγχοι στα βενζινάδικα

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο έχουν τεθεί τα βενζινάδικα που είτε αισχροκερδούν είτε πωλούν νοθευμένα καύσιμα.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε 4 βενζινάδικα, μετά από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς διαπιστώθηκε ότι αισχροκερδούσαν.

Πιο συγκεκριμένα, τα βενζινάδικα που διαπιστώθηκε ότι αισχροκερδούσαν εντοπίστηκαν στην Αττική, την Καλαμάτα, τη Νάξο και το Γύθειο, από ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), για αυτό και τους επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.

Παράλληλα εντείνονται οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πρατηρίων υγρών καυσίμων με νοθευμένα καύσιμα.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ προχωρά η σφράγιση πρατηρίων που εμπορεύονται ή διακινούν νοθευμένα καύσιμα προσθέτοντας ότι προβλέπεται και η δημοσιοποίηση των στοιχείων των πρατηρίων υγρών καυσίμων που θα βρεθούν να παρανομούν.

Η χρονική διάρκεια, δε, των λουκέτων για νοθευμένα καύσιμα θα είναι ανάλογη της ποσότητας που θα εντοπίζεται και θα κυμαίνεται από 10 έως 90 ημέρες.

Στα πρατήρια, δε, που θα βρεθούν να εμπορεύονται ή να διακινούν νοθευμένα καύσιμα, θα μπαίνει ταινία στην οποία θα αναφέρεται – στα ελληνικά και τα αγγλικά – ότι το πρατήριο αυτό σφραγίζεται λόγω νοθείας

Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων, που θα προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, είναι οι εξής:

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΟΘΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ
μέχρι 5.000 λίτρα 10 ημέρες
άνω των 5.000 λίτρων – 20.000 λίτρα 30 ήμερες
Άνω των 20.000 λίτρων – 45.000 λίτρα 50 ήμερες
Άνω των 45.000 λίτρα 90 ημέρες

Η σφράγιση επιβάλλεται σε όλες τις δεξαμενές του πρατηρίου ή όποιας άλλης εγκατάστασης, με ειδικές σφραγίδες και αυτοκόλλητες ταινίες στην κεντρική είσοδο και στις αντλίες. Στις αυτοκόλλητες ταινίες αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας.

Τα νοθευμένα καύσιμα πρέπει να απαντλούνται υποχρεωτικά με ειδικές διαδικασίες και με δαπάνες του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κατά τη διάρκεια που αυτό θα είναι σφραγισμένο, αλλιώς η εγκατάσταση δεν θα μπορεί να λειτουργεί μετά το πέρας της σφράγισής της.

Επιταγή ακρίβειας

Σε ό,τι αφορά περαιτέρω μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα «επιταγή ακρίβειας» στα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «νέα μέτρα θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. Πρώτα ενημερώνεις τον πρωθυπουργό, αποφασίζεις υπό την καθοδήγησή του, και μετά ανακοινώνεις μέτρα».

Σημειώνεται ότι επιταγή ακρίβειας είχαν λάβει τα ευάλωτα νοικοκυριά το Πάσχα. Συγκεκριμένα, επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ δόθηκε σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους (εκ των οποίων 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι).

Επίσης, είχε χορηγηθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού (το ποσό της ενίσχυσης ανερχόταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί).

Ακόμη είχε δοθεί διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι έως τον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

Πηγή: cnn.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ