back to top
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη για το ευρωομόλογο στην άμυνα – Ποιες χώρες διαφωνούν με την πρόταση Μητσοτάκη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΧωρισμένη στα δύο η Ευρώπη για το ευρωομόλογο στην άμυνα – Ποιες χώρες διαφωνούν με την πρόταση Μητσοτάκη

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου που θα αφορά αποκλειστικά την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμένος στη συνάντηση των ηγετών της Ένωσης, μίλησε στους δημοσιογράφους και τόνισε πως «η Ευρώπη πρέπει να μπορέσει να εκδώσει ευρωομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική της θωράκιση».

«Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Και ελπίζω το σημερινό Συμβούλιο να είναι μια ευκαιρία να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλα τα κράτη με την παραπάνω πρόταση, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και ειδικά η Σουηδία, με την τελευταία να έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στους αμυντικούς εξοπλισμούς, σε βαθμό που πήρε δάνειο από τις ΗΠΑ για να αγοράσει αμερικανικά οπλικά συστήματα.

«Ναι» από τον Νότο και τη Βαλτική

Σε αντίθεση με τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, τα κράτη του Νότου, όπως Ιταλία και Γαλλία επιδιώκουν την έκδοση ενός ευρωομολόγου για την αμυντική θωράκιση, ανέφερε η ΕΡΤ.

Επίσης, με τη συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να συμφωνούν οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης για τη θωράκιση των συνόρων τους, υπό τον φόβο ρωσικής απειλής.

Χαρακτηριστικά, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε πως «χρειαζόμαστε τώρα αυτή την πρόταση, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Εάν δεν προχωρήσει, θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο που θα λύσει το πρόβλημα».

Πηγή: newsbeast.gr

Φωτο: eurokinissi

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ