Καταρρεύσεις κτιρίων στη Σάμο – Ερώτημα για τους επιστήμονες αν ο ισχυρός σεισμός «ενεργοποιεί» κοντινά ρήγματα – Στη Σάμο ο Χαρδαλιάς και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ – Σε μέγιστη επιφυλακή οι υγειονομικές μονάδες – Μικρό τσουνάμι κατά κύματα στη Σάμο, αλλά και στη Σμύρνη
Με το φόβο ενός ισχυρού μετασεισμού που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από έξι Ρίχτερ ζουν πλέον οι κάτοικοι τη Σάμου και των γύρω νησιών, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της ισχυρότατης δόνησης των 6,7 Ρίχτερ.
Ο σεισμός, που ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος περίπου δώδεκα χιλιόμετρα και επίκεντρο βόρεια της Σάμου έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο νησί, καταρρεύσεις κτιρίων στην Σμύρνη όπου σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό τέσσερις άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί κάτω από ερείπια, 120 τραυματισμένοι, ενώ υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι, αλλά και μικρό τσουνάμι, που έχει καταγράψει ήδη τρία «κύματα». Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν τραυματισθεί στη Σάμο και άλλος ένας στη Χίο (έπεσε από σκαλωσιά την ώρα του ισχυρού σεισμού). Στο επίκεντρο του σεισμού υπάρχει γνωστό ρήγμα και αποτελεί σημαντικό ερώτημα για τους επιστήμονες, αν ο σημερινός σεισμός έχει «ενεργοποιήσει» άλλα, υποθαλάσσια, ρήγματα, πράγμα καθοριστικό για την εξέλιξη του φαινομένου.
Οι κάτοικοι της Σάμου βγήκαν έντρομοι στους δρόμους από τη δόνηση που έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αλβανία και την Βουλγαρία, ενώ στην Τουρκία έγινε αισθητή έως και σε μεγάλο τμήμα της Κωνσταντινούπολης. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας κάλεσε τους κατοίκους της Σάμου να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους, μακριά από τις ακτές λόγω του κινδύνου για μικρό τσουνάμι, αλλά και να μείνουν ψύχραιμοι. Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό σήμανε γενικός συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό: Ο πρωθυπουργός ανέβαλε για άγνωστο χρόνο το διάγγελμά του που θα γινόταν στις 3 το μεσημέρι και στο οποίο θα ανακοίνωνε τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επικεφαλής κλιμακίου μετέβη εκτάκτως στη Σάμο. Ιατρικό κλιμάκιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μεταβαίνει επίσης στο νησί, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές μονάδες τόσο στη Σάμο, όσο και στη Χίο, όπου με μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο μεταβαίνει επίσης στη Σάμο, ενώ οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που θα ανακύπτουν. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές κυρίως παλιά κτίρια, ενώ η κατάσταση των τραυματιών δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο να σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός, καθώς ο χορός της μετασεισμικής ακολουθίας είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη και μπορεί να κρατήσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι τα 6,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο protothema.gr, προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν έντονοι μετασεισμοί, καλώντας τους πολίτες του νησιού να απομακρυνθούν από παλαιά κτήρια. Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι η έντονη μετασεισμική ακολουθία που καταγράφεται, καθιστά σπάνιο το γεγονός να εκδηλωθεί ένας πιο ισχυρός σεισμός, τονίζοντας ότι το φαινόμενο παρακολουθείται, ενώ για την πιθανότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων μετά τα 6,7 Ρίχτερ είπε πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αν και είναι νωρίς για αυτή την ανάλυση. Πάντως, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι -πάντα- το πρώτο 48ωρο μετά την εκδήλωση ενός σεισμού είναι το πιο κρίσιμο διάστημα για την εκδήλωση ισχυρού μετασεισμού.
protothema.gr