back to top
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρεκόρ ψύχους τον Ιανουάριο – Τι δείχνουν τα μετεωρολογικά στοιχεία

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΡεκόρ ψύχους τον Ιανουάριο - Τι δείχνουν τα μετεωρολογικά στοιχεία

Ο Ιανουάριος τελείωσε. Και όπως όλοι αισθάνθηκαν, ήταν ένας κρύος Ιανουάριος που απαίτησε και μεγάλο κόστος για θέρμανση. Πόσο κρύος ήταν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις;

Όπως εξηγεί στο Real.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, οι πρώτες αναλύσεις για τη μέγιστη θερμοκρασία του Ιανουαρίου επαληθεύουν ακριβώς την κοινή αίσθηση και δείχνουν ότι θερμοκρασιακά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ψυχρός όσο λίγες φορές τα τελευταία 60 χρόνια, και μάλιστα σε κάποιες πόλεις στα κεντρικά και βόρεια είχαμε νέα ρεκόρ.  

• Ενδεικτικά στους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ στο Ελληνικό της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα φέτος (ο μέσος όρος των μεγαλύτερων θερμοκρασιών κάθε ημέρα) είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από το 1960.

• Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι για πέντε συνεχόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε ούτε μία ημέρα τους 0 Βαθμούς (ολικός παγετός από 7/1 έως 11/1) κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ τουλάχιστον τα τελευταία 60 χρόνια. Στις 7/1 το θερμόμετρο το μεσημέρι έδειχνε -5 βαθμούς κάτι που είχε να συμβεί από τα χρόνια της Κατοχής.

• Και στη Φλώρινα στον σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Βαρικό 29 ημέρες από τις 31 σημειώθηκε παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες), με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμα και -18 βαθμούς στις 8/1.

real.gr

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ