back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΑΕΔ: Έρχονται θεμελιώδεις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΟΑΕΔ: Έρχονται θεμελιώδεις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Μετά από πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες έχει παραμείνει ίδιος ο μηχανισμός υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ προσανατολίζονται σε αλλαγές εκ θεμελίων λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται προβλέπουν αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Ειδικότερα, από τους Σοφούς της Επιτροπής Πισσαρίδη προτείνεται το ύψος του επιδόματος να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ για έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για έως 6 μήνες επιπλέον το επίδομα ανεργίας στο ύψος των 400 ευρώ όπως περίπου ισχύει σήμερα.

Η πρόταση Πισσαρίδη

Η πρόταση που περιλαμβάνεται στην έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη χαρακτηρίζεται ενδιαφέρουσα από τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου εργασίας καθώς δίνει έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και κινητοποιεί άμεσα τον άνεργο ώστε να μην περάσει στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του χρόνου, καθώς το σχέδιο προβλέπει:

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί κατ αρχήν πιλοτικά από τις αρχές του 2022, θα δοκιμαστεί και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε οριζόντια εφαρμογή
Η πιλοτική εφαρμογή θα αφορά μια συγκεκριμένη δεξαμενή ανέργων με ειδικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια.
Παράλληλα σχεδιάζονται ήδη από το υπουργείο εργασίας και τον ΟΑΕΔ μικτά προγράμματα απασχόλησης που θα συνδυάζουν επιδότηση αλλά και επαγγελματική κατάρτιση με στόχο να «τρέξουν» στην αγορά για την ανάσχεση της ανεργίας, μόλις υποχωρήσουν τα επιδημιολογικά φαινόμενα.

Αυξήθηκαν οι προσλήψεις αλλά και οι απολύσεις τον Ιούνιο

Κατά 66.000 αυξήθηκαν οι προσλήψεις τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα που όλοι ελπίζουν να μην ανακοπεί λόγω των μεταλλάξεων. Ωστόσο ανησυχητική είναι η αύξηση των απολύσεων τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο κατά 80.000 η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην εξαίρεση ολοένα και περισσότερων ΚΑΔ από το μέτρο της αναστολής της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». τον Ιούνιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 311.649 ( από 256.000 το Μάιο) ενώ οι αποχωρήσεις σε 238.147 (99.412 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 138.735 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Συνεπώς το ισοζύγιο του Ιουνίου ήταν θετικό κατά 73.502 θέσεις εργασίας.

Σημειώνουμε ότι αποχωρήσεις του Μαΐου 2021 είχαν ανέλθει σε 160.821 (102.430 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 58.391 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).

Θετικό ισοζύγιο το α’ εξάμηνο του 2021

Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 993.596 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 742.986 (369.434 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 373.552 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εξαμήνου του έτους 2021 είναι θετικό κατά 250.610 θέσεις εργασίας.

Σημαντικό είναι επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο κυριαρχούν οι προσλήψεις με σύμβαση πλήρους απασχόλησης (588.594 ) έναντι 346..256 με μερική και 58.746 με εκ περιτροπής.

ergasiakanea.eu

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ