back to top
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ηπατίτιδα στα Παιδιά: Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται πως τα νήπια είναι πλέον πιο ευάλωτα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑΗπατίτιδα στα Παιδιά: Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται πως τα νήπια είναι πλέον πιο ευάλωτα

Στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται να οφείλονται με έμμεσο τρόπο, τα πρόσφατα περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας που εντοπίστηκαν σε παιδιά, σε Αμερική και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μικρά παιδιά θα αντιμετωπίσουν αρκετές λοιμώξεις στο άμεσο μέλλον, καθώς δεν έχουν εκτεθεί καθόλου σε ιούς τα τελευταία χρόνια, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

«Τα χρωστούμενα θα έρθουν όλα μαζεμένα, γιατί θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις», τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την πανδημία που παραχώρησε το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Φόβοι για τα νήπια

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στις επιπτώσεις της πανδημίας στα νήπια, εξέφρασε φόβους πως ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με πάσης φύσεως λοιμώξεις, απέναντι στις οποίες δεν θα έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ανοσία, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα.

Τα περιστατικά σοβαρής ηπατίτιδας που οδήγησαν αρκετά παιδιά ακόμη και σε μεταμόσχευση ήπατος, δεν έχουν άμεση, αλλά έμμεση σχέση με την πανδημία, σύμφωνα με την ίδια:

«Φαίνεται να υπάρχει ένας συσχετισμός με τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας, με την εξής έννοια: Τα τελευταία δύο χρόνια τα περισσότερα παιδιά ζούσαν σε ένα κλειστό, αποστειρωμένο περιβάλλον, λόγω της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μην εκτίθενται σε διάφορους ιούς, κοινούς ή μη», είπε.

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες πλέον συμφωνούν πως η απομόνωση των μικρών παιδιών με τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς του απλού κρυολογήματος.

«Τα παιδάκια που είναι αυτή τη στιγμή 2 και 3 ετών έχουν μεγαλώσει σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Έχουν μεγαλώσει χωρίς να έχουν την ευκαιρία, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου πριν την πανδημία, να έχουν συναχάκι, να έχουν διάρροια, να έχουν πυρετό στα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής. Και αυτό έχει αλλάξει σημαντικά την οικολογία. Φαίνεται ότι τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά, γιατί θα αρχίσουν τα παιδιά να έχουν πολλές λοιμώξεις», σημείωσε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο», δήλωσε σχετικά και ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

«Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση με Covid ή τη long Covid»

Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως τα περιστατικά της ηπατίτιδας οφείλονται σε άγνωστο ιό, που δεν σχετίζεται με τους γνωστούς ιούς που προκαλούν τη νόσο. Και γι’ αυτό δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Πιθανότατα, όπως λένε, τα κρούσματα να οφείλονται σε αδενοϊούς, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.Τα περιστατικά, δηλαδή, δεν έχουν άμεση σχέση με τον κορονοϊό. Η ηπατίτιδα, όπως εξηγούν, προκαλείται στα παιδιά από τις κοινές ιώσεις.

Η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ούτε με τα συμπτώματα της long Covid. Κάποια από τα περίπου 100 παιδιά, που νόσησαν με ηπατίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε, είχαν περάσει κορονοΐό. Όμως, όπως είπε, «δεν φαίνεται να οφείλεται το πρόβλημα σε long Covid. Φαίνεται να οφείλεται σε μια λοίμωξη με έναν ιό τον οποίο τα παιδιά δεν είχαν συναντήσει πριν», ξεκαθάρισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Όλη η μελέτη αυτού του φαινομένου έχει οδηγήσει σε πιθανή διάγνωση από έναν κοινό ιό, τον αδενοϊό. Να τονίσω ότι, κυρίως αφορά σε μικρά παιδιά κάτω των 10 και κυρίως 3 έως 5 ετών. Είναι παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, και το διευκρινίζω γιατί ακούστηκε και η συσχέτιση πιθανά με το εμβόλιο. Ένα ποσοστό μόνο είχε νοσήσει».

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι ηπατίτιδα στα παιδιά από κοινές ιώσεις είχαμε πάντα και θα έχουμε πάντα, όπως είπε. Όμως, «αυτό είναι κάτι ξεχωριστό, το οποίο δεν έχει εξηγηθεί ακόμα. Αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου», σημείωσε.

Η Καθηγήτρια σημείωσε ακόμα πως είναι πάρα πολύ νωρίς για να δούμε αν θα αλλάξει και η κλινική εικόνα των συνηθισμένων ιώσεων και αν θα έχουμε και άλλα παραδείγματα, όπως τώρα «να βλέπουμε μια αυξημένη νοσηρότητα από ηπατίτιδα, από έναν κοινό ιό στα παιδιά», κατέληξε.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.

ενδιαφεροντα θεματα

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ